23. veebr 2015

Ausalt tervislik. Aluseline toit sinu tervise heaks!   

Natasha Corrett, Vicki Edgson

Liigne happeid moodustava toidu söömine viib keha tasakaalust välja, mis põhjustab mitmesuguseid vaevusi: pea-, liiges- ja lihasvalu, higistamine, tujutus, energiapuudus, unetus jne. Kõik need sageli esinevad kaebused vähenevad või kaovad, kui süüa rohkem aluselisi toite.

Raamatus tutvustatakse põhjalikult aluselise toitumise põhimõtteid, aluselisi toiduaineid ja parimaid energiaallikaid ning selgitatakse, kuidas söögi valik aitab igapäevaste kergemate haigustega toime tulla. Antakse juhiseid, kuidas toiduga organismi puhastada ja kujundada kehasõbralik elustiil, kus toit tõepoolest keha
toidaks.

Spinati-kikerherne hummus
4 portsjonit

400 g konserveeritud kikerherneid, loputatud ja nõrutatud
60 g spinatit
1 sl tahhiinit (seesamipasta)
½ sidruni mahl
2 sl oliiviõli
1 väike küüslauguküüs
umbes 125 ml vett

Valmistamine
Pane kikerherned, spinat, tahhiini, sidrunimahl ja oliiviõli blenderisse, riivi sisse küüslauguküüs ja töötle pastaks, lisades vähehaaval vett, kuni saavutad soovitud konsistentsi.

Näpunäited
  • Kui tahhiinit ei ole saada võid kasutada röstitud ja jahvatatud seesamiseemneid- need sobivad samuti!
  • Võid proovida ka ilma spinatit lisamata- väga maitsev, tervislik ja toitev! Soovitan! 
Tooršokolaadi vaht
2 portsjonit

1 sl kookosõli
1 avokaado
1 tl vett
2 kuhjaga sl toorkakaopulbrit
2 sl agaavisiirupit (või rohkem, maitse järgi)
vaarikaid või mustikaid serveerimiseks

Valmistamine
Sulata kookosõli kuuma vee kohale asetatud kuumuskindlas kausis, seejärel kalla blenderisse koos avokaado viljaliha ja veega; töötle ühtlaseks. Lisa kakaopulber ja agaavisiirup; töötle uuesti, kuni segu on täiesti ühtlane. Maitse, soovi korral lisa veel veidi magusainet.
Tõsta vaht kahe portsjoni suurusesse kaussi või jaga see soovi korral 2 vormi. Lase külmkapis vähemalt 1 tund seista. Serveeri marjadega!

Näpunäited
  • Avokaado peaks olema küps ja pehme!
  • Kui toorkakaopulbrit pole, siis sobib ka tavaline mõru kakaopulber (endine Meie Mark)!
  • Agaavisiirupi asemel võid tarvitada vedelat mett!
  • Vaarikate ja mustikate asemel sobivad ka granaatõunaseemned- hapukas amps! Taevalikult siidine ja maitsev- soovitan sojalt! 
Tomati, kookose ja tšilli supp
2 portsjonit


1 sl kookosõli
75 g hakitud šalotte
20 g haitud värsket ingverit
1 hakitud küüslauguküüs
½ hakitud punast tšillit
1 hakitud sidrunheinavars
1 tl koriandriseemneid
300 g hakitud tomateid
400 ml kookospiima
1 tl sojakastet
1 tl laimimahla

Serveerimiseks
kookoskoort
tšilliõli
peeneks hakitud koriandrit (soovi korral)

Valmistamine
Kuumuta suures kastrulis kookosõli. Lisa šalotid, ingver ja küüslauk ning prae kergelt 5 minutit, kuni need on pehmenenud. Lisa tšilli, sidrunhein ja koriandriseemned ja prae veel 5 minutit. Lisa hakitud tomatid ja kuumuta 5 minutit.
Sega juurde kookospiim, lase keema tõusta ja keeda vaikselt 30 minutit. Maitsesta sojakastme ja vähese laimimahlaga.
Tõsta supp kannmikserisse (või purusta pannil saumiksriga) ja püreesta ühtlaseks. Kui soovid, et supp oleks kreemjam, kurna see läbi tiheda sõela.

Serveeri kuumalt, kaunista kookoskoore ja tšilliõliga, soovi korral puista peale hakitud värsket koriandrit.

16. veebr 2015

Athose mäe dieet: Vahemere maade toidud, mis aitavad kaotada kaalu, näida nooremana ja elada kauem

Richard Storey, Sue Todd, Lottie Storey


Athose mäe mungad kuuluvad maailma kõige parema tervisega inimeste hulka. Aristotelese ülikoolis Thessaloníkis uuriti munkade tervist, füüsilist vormija pikaealisust. Uuringu tulemused olid hämmastavad. Vähki ei esine peaaegu üldse, eriti mis puudutab mao-, soole-,söögitoru- ja seedetrakti, põie- ning eesnäärmevähki. Insulte ja südameatakke esineb haruharvaning Alzheimeri tõvest pole õieti kuuldudki. Athose mäe dieet on järeleproovitud viis noorusliku keha ja tasakaalustatud meele saavutamiseks.

Athose mäe dieet kujutab endast munkade toitumisviisi, mida on pisut kohandatud läänemaailma eluoluga. Munkade söömishatjumused on läbi põimunud nende usutavadega ning paindlikkust on nendes vähe, kui üldse.

Paastureegel, mida mungad järgivad, on üks Athose mäe dieedi aluspõhimõtetest. Dieedi pidamisel sööd sa kolmel päeval nädalas paastutoite, ülejäänud kolmel päeval mõõdukalt ning üks päev jääb pidupäevaks, mil võib süüa ja juua kõike, mida hing ihaldab.

Paastupäevad on rasvavaesed taimetoidupäevad: liha, kala, kana ja piimatooteid ei sööda ning toiduõli ei tarvitata. Paastupäevadel alkohoolseid jooke ei jooda ja toiduportsjonid hoitakse väikesed. Ülejäänud päevadel süüakse peamiselt puu- ja juurvilju, kaunvilju, pähkleid ja seemneid, kuna tühje kaloreid sisaldavaid rasvaineid ja magusat tarvitatakse vähe.

Maroko porgandi- ja kikerhernesupp
Kahele

oliviõli (pihustiga pudelis)
1 varsselleri vars tükeldatult
2 keskmise seerusega puhastatud ja tükeldatud porgandit
1 keskmise suurusega puhastatud ja tükeldatud sibul
1 puhastatud ja purustatud küüslauguküüs
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
400 g konservtomateid (tükeldatult)
400 ml köögiviljapuljongit (hea kvaliteediga)
1 tl suhkrut
pool purgitäit (220 g) kikerherneid
poole sidruni mahl
suur peatäis hakitud koriandrilehti
pealeraputamiseks tšillipipra pulbrit (soovi korral)

Valmistamine
Piserda pannile pisut oliivõli, lisa tükeldatud sellerivars, porgand, sibul ja küüslauk ning küpseta madalal kuumusel. Sega, kata kaanega ning lase 10 minutit kaane all haududa, kuni köögiviljad on pehmed. Lisa jahvatatud vürtsköömned, sega ning lase segul veel 2 minutit küpseda. Lisa tomatid, puljong ja suhkur, lase keema tõusta. Vähenda kuumust ning lase supil 5 minutit vaikselt podiseda. Lisa kikerherneid, sidrunimahl ja koriander ning lase neil kuumas supis üles soojeneda.
Püreeri segu saumiksriga, kuid mitte täiesti püdelaks. Kui armastad vürtsikaid toite, puista supile tšillipipra pulbrit.

Küpsetatud bataadid oliivide ja fetajuustuga
kahele

2 keskmise suurusega bataati
100 g fetajuustu
10 Kalamata oliivi
soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
tšillihelbeid vastavalt maitsele
toorsalatit serveerimiseks

Valmistamine
Eelsoojenda ahi 200 kraadini (gaasipliidi 6. tähis). Pane bataadid ahjurestile, asetades nende alla küpsetusplaadi, et väljanõrguvaid vedelikutilku kinni püüda, ning küpseta umbes pool tundi, kuni need on täiesti pehmed.

Vahepeal purusta fetajuust kahvliga parajateks paladeks, poolita oliivid, eemalda kivid ning sega kausis koos maitseainete ja tšillihelvestega. Kui bataadid on küpsed, lõika need pikuti pooleks ning täida fetajuustu ja oliividega. Serveeri toorsalatiga.

9. veebr 2015

Täisväärtuslikud toidud. Tervislikud ja mitmekülgsed retseptid tera-ja kaunviljadest

Dobson, Ross


 
Siin raamatus leiduvad retseptid on ammutatud eri köökidest kõikjal maailmas ning peamisteks koostisosadeks on oad, läätsed, herned või tervaviljad (mõnikord mitu üheskoos). Retseptid hõlmavad kõike, lihtsatest dippidest ja suppidest eksootiliste karride ja rikkalike vormiroogadeni ning mitmete toitude juured ulatuvad iidsetesse aegadesse.

Oad, läätsed, herned ja teraviljad on olnud pea kogu maakeral kõige olulisemad põhitoiduained sellest ajast, kui inimesed hakkasid põlluvilju kasvatama. Aja jooksul on neile lisandunud ja lisandub üha enam huvitavaid ja ebatavalisi sorte.

Teravilju, nagu riisi, nisu, riisi, kaera, otra ja maisi on kõikjal maailmas sajandeid kasvatatud. Need mängivad meie toiduvalikus ikka tähtsat rolli ja neid leidub igasugusel kujul täisteraviljast peenjahvatatud jahuni.

Miks mitte proovida mõnd siin raamatus leiduvat uut ideed, nagu näiteks odrarisotot seente ja kitsejuustuga või kinoajahust šokolaadiküpsiseid.


Porgandi-läätsedipp
6-8 portsjonit

2 jämedalt hakitud porgandit
1 hakitud punane sibul
1 hakitud küüslauguküüs
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
0,5 tl jahvatatud koriandrit
0,5 tl meresoola
3 sl oliiviõli
120 g kuinatatud läätsi
Peotäis peeneks hakitud värskeid koriandrilehti

Valmistamine
Eelkuumuta ahi 180 kraadini (gaasipliidi 4. jaotis). Pane porgand, sibul, küüslauk, vürtsköömned, koriander, sool ja 2 sl õli kaussi. Sega ja laota siis köögiviljad küpsetuspaberile. Kata fooliumiga ja küpseta eelkuumutatud ahjus 45 minutit, kuni porgandid on õrnalt pehmed. Tõsta ahju temperatuur 220 kraadini (gaasipliidi 7. jaotis) ja küpseta veel 10 minutit, kuni porgandid on kuldsed. Lase 10 minutit jahtuda. Tõsta siis köögikombaini ja purusta. Jäta segu köögikombaini. Keeda läätsi 5 minutit keevas vees, kuni need on õrnalt pehmed. Lase 10 minutit vees seista ja kurna hoolikalt. Lisa läätsed köögikombaini porgandisegule ja purusta ühtlaseks massiks. Pane segu serveerimiskaussi ning sega juurde ülejäänud õli ja värske koriander. Serveeri soojendatud lameleivakesega.


Kinoaküpsised šokolaaditükkidega
Umbes 24 küpsist

60 g kaerahelbeid
150 g kinoad
125 g nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl söögisoodat
125 g magedat võid (toatemperatuuril)
100 g Demerara suhkrut
100 g helepruuni pehmet suhkrut (tihkelt mõõteanumasse pandud)
1 muna
140 g jämedalt hakitud kvaliteetset tumedat või mõru või poolmagusat šokolaadi või valmis šokolaaditükke

Valmistamine
Eelkuumuta ahi 180 kraadini (gaasipliidi 4. jaotis).
Pane kaerahelbed ja kinoa köögikombaini ning purusta nii peeneks, et saadud segu meenutab jahvatatud mandleid. Tõsta kaussi ning lisa jahu, küpsetuspulber ja söögisooda. Sega kõik läbi. Pane või ja suhkrud teise kaussi ning klopi 4-5 minutit, kuni tekib paks ja hele mass. Lisa muna ja klopi veel veidi, et kõik seguneks. Sega juurde kuivad koostisained, et tainas pekseneks. Lõpuks sega juurde hakitud šokolaad või šokolaaditükid.

Tõsta segu supilusikatäite kaupa ettevalmistatud ahjuplaadile ja küpseta eelkuumutatud ahjus 10 minuti jooksul kuldseks. Tõsta traatrestile jahtuma. Kui küpsised on jahtunud, pane nad õhukindlasse nõusse ja söö 2-3 päeva jooksul.