31. märts 2015

Magustoidud kaalulangetajale. Maiusta targalt


Jane Maastik, Angela Laig



Raamatust leiab 31 magustoidu retsepti, millest enamik on gluteenivabad. Lisaks õpetused, kuidas valmistada ise maitsestamata jogurtit, värskendavat limonaadi ja ilma suhkruta magusamaitselist teed. 

GK- glükeemiline koormus

Kuidas erinevatel suhkrutel vahet teha ning õige välja valida?
  • Lauasuhkur (GK35/50 g kohta). Puudub igasugune toiteväärtus, sest sellelt on eemaldatud kõik, mis vähegi kasulik- vitamiinid, mineraal- ja kiudained. Lisaks on töödeldud paljude kemikaalidega
  •  Valge suhkru baasil valmistatud suhkrud: Fariinsuhkur, tuhksuhkur, moosisuhkur, karamellsuhkur, tükksuhkur, pärlsuhkur, vanilliinsuhkur

Tervislikud magustajad

  • Täistoor-roosuhkur: Sucanat, Rapadura ehk panela; Indiaanisuhkur
  • Toor-roosuhkur: Demerara, Muscovado ehk Barbados, Turbinado
  • Vahtrasiirup (GK27/50g)
  • Mesi (GK24/50g)
  • Palmisuhkur (GK18/50g)
  • Fruktoos ehk puuviljasuhkur (GK10/50g)
Kaalulangetajale sobivad magustajad

  • Ksülitool (GK5/50g)
  • Agaavisiirup (GK5/50g)
  • Paraguai suhkruleht (Stevia rabaudiana) ehk stevia (GK 0)
  • Erütritool (GK 0)

Sünteetilised ehk kunstlikud magusained

  • Atsesulfaam K(E950), aspartaam(E951), tsüklamaat(E952), isomalt(E953), sahhariin(E954), sukraloos(E955), neohesperidriin DC(E959), polüdekstroos(E1200)
  • Maisisiirup(glükoosisiirup või glükoosi-fruktoosisiirup)

RETSEPTID

Angela šokolaadikommid
(30 kommi) 15 kommi-5 GK)

260 g martsipanimassi                       Šokolaad
160 g mandlijahu                              55 g kookosrasva
55 g kookosrasva                            30 g kakaod
60 g agaavisiirupit                             2 ½ spl agaavisiirupit
Pisut soola
Vanilli maitse järgi


Valmistamine
Sulata kuuma vee vannil kookosrasv. Sega mandlijahu, agaavisiirup, sool, vanill ja sulatatud kookosrasv ühtlaseks massiks. Lase hetke seista ja sega veelkord korralikult läbi. Mida rohkem segad, seda paksemaks ja ühtlasemaks segu muutub.
Tõsta martsipanimass küpsetuspaberile ning vooli pikaks ümmarguseks toruks. Seejärel pane hetkeks sügavkülma tahenema. Tahkunud mass lõika viiludeks(umbes 30 viiluks) ja vooli neist käte vahel ümmargused pallid. Pallid aseta seniks, kuni valmistad šokolaadi, uuesti sügavkülma. Sulata kuuma vee vannil kookosrasv, lisa kakao ja sega, kuni segu on muutunud ühtlaseks massiks. Ära kuumuta segu üle 40 kraadi. Seejärel vala sisse agaavisiirup ja sega läbi. Kui segu on liiga vedel, lase mõni minut seista. Jahtudes hakkab segu paksenema. Võta sügavkülmast martsipanipallid, kasta sulašokolaadi sisse (selleks võid kasutada hambaorke) ja lase taheneda. Serveerimiseni hoia sügavkülmas. Kommidele kulub umbes pool šokolaadi kogusest. Ülejäänud vala vormi või küpsetuspaberile ja lase taheneda.


Kookoshelbeküpsised
20 küpsist (10 küpsist-5 GK)

50 g võid või kookosrasva
2 muna
80 g ksülitooli
200 g kookoshelbeid

Valmistamine
Sulata rasvaine. Sega omavahel munad ja ksülitool, lisa kookoshelbed ja sulanud rasvaine. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja tõsta sellele lusikaga paraja suurusega pätsikesed, mida võid vastavalt soovile kujundada, vajutades neid lapikumaks või vormides kuhjakesteks. Küpseta 175 kraadi juures umbes 15 minutit.

Limonaad
Neljale (üks portsjon-5GK)

3 sidrunit
140 g ksülitooli võ agaavisiirupit
1 l mullivett
Melissi maitse järgi

Valmistamine
Pressi sidrunitest mahl  ja sega, kuni see on täielikult lahustunud. Vala kannu. Lisa juurde melissilehti, sidruniviile ja soovi korral jääkuubikuid.


23. märts 2015

200 nõuannet, kuidas süüa tervislikult ja tunda end hästi



Dr Judith Rodriguez


See raamat on jaotatud viieks osaks, millest igaüks käsitleb üht igapäevaelu aspekti: kodu, sisseostud, restoranid ja peod, dieedid ja toitumiskavad ning terviseprbleemid. Õiges suunas liikumiseks järgi igast peatükist mõnda nõuannet. Kui nendest on saanud tervislikud harjumised, võta kasutusele järgmised.

Üritades muuta toitumist, füüsilist aktiivsust ja elustiili, võib kergesti tekkida tunne, et seda kõike on liiga palju. Uurimused näitavad, et seatud eesmärgini aitab jõuda liikumine väikeste sammude kaupa. Tervislik eluviis on saavutatav, kui vaatad oma elustiili eri tahud hoolikalt läbi, tead, mida ja kuidas muuta, ning säilitad motivatsiooni. Käesolev raamat aitab sul seda teha.

Salat igaks aastaajaks
Viiele

550 g segalehtsalatit
50 g hakitud kuivatatud jõhvikaid, kirsse või aprikoose
50 g hakitud või viilutatud kreeka pähkleid, maapähkleid või mandleid
25 g pudendatud Gorgonzola juustu

Kaste
120 ml apelsinimahla
3 spl oliivõli
1 spl palsamiäädikat
½ tl pipart
½ tl tilli
2 pakki suhkruasendajat

Valmistamine
Pane salatilehed kausi põhja. Puista peale kuivatatud puuviljad, pähklid ja pudendatud juust. Lisa enne serveerimist salatikaste või serveeri see salati kõrval.
Kastme jaoks: pane koostisosad šeikerisse või klopi need kausis kokku ning serveeri koos salatiga. Kasuta salati jaoks veerand kastmekogusest ja säilita ülejäänu hilisemaks!


Tervislik makaronisalat
Kümnele

350 g kuivi pisemaid täisteramakarone (gemelli, macaroni või rotini)
2 spl esimese külmpressi oliiiõli
4 spl punase veini äädikat
3 spl hakitud värsket peterselli
Ühe sidruni koor
200 g hakitud kirsstomateid
350 g värsket spinatit
1 kuubikuteks lõigatud tsukiinit
1 kuubikuteks lõigatud punane paprika
200 g tükeldatud spargelkapsaõisikuid
3 spl hakitud noori sibulamugulaid

Valmistamine
Keeda makaronid pakendile märgitud juhiste järgi. Vispelda väikeses kausis kokku õli, äädikas, ürdid ja sidrunikoor. Nõruta makaronid ja tõsta suurde serveerimiskaussi. Lisa kohe spinat ja sega makaronidega, kuni lehed on kergelt närbunud. Lisa ülejäänud aedviljad, sibul ja kaste ning sega, kuni need on täielikult kaetud. Hoia vähemasti kaks tundi külmikus, kuni salat on jahtunud. Serveeri külmalt.

Tervislikud aseained

Selle asemel…                                               …proovi seda
Majonees                                                         Väherasvane Kreeka jogurt
Kooresed kastmed                                           Punase veini äädikas
Või                                                                  Veidi oliiviõli
Sool maitse tugevdamiseks                               Värsked ürdid 


Puhastav mahedik
Ühele

110 ml porgandimahla
110 ml vett
50 g värsket lehtkapsast
1 keskmine tükkideks lõigatud õun
40 g värskeid või külmutatud ananassitükke
2,5 cm tükk värsket ingverijuurt
1 spl kurkumit

Valmistamine Pane kõik koostisosad kannmikserisse ja püreesta. Lisa vajadusel vett, et saavutada soovitud konsistents.


Ahvatle maitsenäsasid

Kas maitseb soolakalt?                                         Kas maitseb vürtiskalt või tuliselt?
Soola asemel                                                          Soola asemel

Lisa tomatile koriandrit                                            Lisa plaksumaisile Cayenne´i pipart
                                                                        
Lisa grillitud aedviljadele Palsamiäädikat                  Lisa küpsekartulitele või kodusele chilli´le jalapenosid

Lisa riisile tilli või rosmariini                                      Lisa suppidele ja hautistele sorts Tabascot (pipar)
                                                                               

Lihtsad asendajad

Selle asemel…                                               …proovi seda 
Poest ostetud pähklisegu                                  Kodune sulfititevaba pähklisegu
Nisujahu                                                          Riis, hirss, kinoa, mais, läätsed
Lehmapiim                                                       Riisipiim
Muna(küpsetistes)                                            1 spl jahvatatud linaseemneid segatuna 3 spl käesooja veega










16. märts 2015

Looduslik toit. Ehe ja tervendav

Marika Blossfeldt



Looduslik toit. Ehe ja tervendav on teine raamat sarjast, mis pakub teavet ja innustust toiduvalmistamise, söömise ja täisväärtusliku elamise kohta.

Selles saab lugeda, kuidas 
• tugevdada immuunsüsteem
• hooajaliselt puhastada nii keha kui vaimu 
• taastada ja säilitada seedetrakti tervist 
• ennetada põletiku teket ning 
• langetada kehakaalu, 
viimast mitte kalorite lugemise ega dieedi pidamisega, vaid lihtsalt maitsvate ja kosutavate toitude söömisega.

Raamatust võib õppida, kuidas 
• ennetada energiataseme kõikumisi 
• maandada stressi 
• vältida kaalutõusu
• eemaldada seedehäireid 
• stabiliseerida meeleolu 
• suurendada naudingut toidust ja elust ning
• elujõudu suurendada.

Toitumise ja elustiili peatükkidele järgnevad tervislike ja kergesti valmistatavate hõrkude toitude retseptid nagu 
• kõhule pai tegevad supid
• värskendavad salatid
• nädalavahetuse hommikusöögid
• imelised metsikute taimede road
• külluslikud teraviljaroad
• hapendatud köögiviljad 
• energiat tõstvad lehtköögiviljad
• toitvad kaunviljad
• üllatavad kastmed ja dipid
• juuretisest valmistatud leivad ja kuklid ning
• alternatiivsete jahudega tehtud küpsetised ja magustoidud.

Retseptid põhinevad naturaalsetel terviktoitudel ja koosnevad üksnes vähestest looduslähedastest koostisosadest. Pole tarvis kasutada keerulisi toiduvalmistamisvõtteid, et valmistada meeliülendavaid roogasid.
Raamatust ei leia ei rafineeritud magustajaid, valget jahu ega küsitava väärtusega õlisid.

KINOA-frittata (ahjuomlett)
neljale

4 muna
4 sl vett
360 ml keedetud kinoad
1 peotäis värsket või kuivatatud tüümiani
2 näpuotsatäit soola
pipart
1 tomat

Valmistamine
Kuumuta ahi 225 kraadini. Määri ahjuvorm võiga. Klopi munad koos veega lahti. Lisa kinoa, tüümian, sool ja pipar ning sega. Vala munasegu ahjuvormi. Viiluta tomat ja aseta viilud vormi, raputa üle vähese soola pipraga. Küpseta 20-30 minutit või kuni muna on hüübinud. Serveeri vokitud roheliste lehtköögiviljadega.

NB! Kinoa asemel võib ahjuomletis kasutada ka teisi keedetud tervilju, nagu tatar või täisterariisi.

SOE TÄISTERARIISISALAT
Kuuele


Salat
480 ml keedetud täisterariisi
240 ml üleöö leotatud mandleid
240 ml porgandeid
(pikuti veeranditeks, siis risti
väikesteks tükkideks lõigatud)
1 väike suvikõrvits või kurk

Kaste
240 ml apelsinimahla
1 sl röstitud seesamiõli
2 näpuotsatäit tšillipiprahelbeid
½ tl soola

Valmistamine
Kuumuta ahi 225 kraadini. Rösti mandleid ahjus ahjupannil 10 minutit, tõsta kõrvale. Auruta porgandeid aurutamissõelal 2 minutit. Sega kausis kõik salati koostisosad. Pane kastmeained kaanega klaaspurki ning raputa segi. Vala kaste slatile ja sega. Tõsta salat ahjuvormi, kata kaanega (kaane puudumisel küpsetuspaberiga) ja pane 15 minutiks ahju soojenema.
Serveeri koos lehtköögiviljadega.

SIDRUNIMAITSELINE PUNASE LÄÄTSE SUPP PALMKAPSAGA
Kuuele kuni kaheksale


480 ml punaseid läätsi
60 mil kinoad, loputatud
2,2 l vett
1 sibul, hakitud
3 porgandit
(pikuti veeranditeks,
risti viiludeks lõigatud)
1 sl oliivõli
4 küüslauguküünt
(paksudeks viiludeks lõigatud)
1 tl oliivõli
½ punti Itaalia palmkapsast,
(1 cm ribadeks lõigatud)
Soola ja pipart
Cayenne`i pipart
½ sidruni mahl



Valmistamine
Keeda läätsi ja kinoad vees 15 minutit. Kuumuta sibulat ja porgandeid 8 minutit oliiviõlis ja lisa supile. Prae küüslauk oliiviõlis kuldseks ja lisa supile. Lisa lehtkapsas supile ja lase veel 5 minutit haududa. Maitsesta soola, piparde ja sidrunimahlaga.
Serveeri musta leiva ja võiga.


KAERAHELBE SMUUTI
kahele

1 tass kaerahelbeid
1 tass apelsinimahla
Tükike aaloed (soovi korral)
1 peotäis värskeid (või külmutatud marju)
½ õuna, südamik eemaldatud
1 sl maapähklivõid (või mandlivõid)
1 banaan

Valmistamine
Aseta kõik koostisosad kannmikserisse ja püreesta. Soovi korral võid lisada natuke vett.

VANILLIKOOGIKESED TOORŠOKOLAADIGLASUURIGA
24 koogikest


Vanillikoogid
120 ml kookospähklijahu
½ tl soola
¼ tl küpsetuspulbrit
6 muna
120 ml kookosrasva, sulatatud
120 ml mett
1 sl vanillisuhkrut

Valmistamine
Kuumuta ahi 180 kraadini. Sega kausis koostisained ja pane kõrvale. Teises kausis sega vispliga vedelad koostisained. Vala vedelikusegu kuivsegule ja sega vispliga ühtlaseks tainaks. Määri muffinite vorm kookosrasvaga (kontrolli, et põhjad on hästi määritud) ja täida tainaga (1 sl + 1 tl tainast ühe koogikese kohta). Lükka lusikaga tainas vormi ja silu ühtlaseks. Küpseta 24 minutit.

Tooršokolaadiglasuur
1 küps avokaado
2 sl kakaod
2 sl mett
1 sl kookosrasva, sulatatud
1 tl vanillisuhkrut

Valmistamine

Püreeri kõik glasuuri koostisosad ühtlaseks. Määri koogikestele, kui need on juba natuke jahtnunud. 

9. märts 2015

Tähtpäevad taimetoiduga. Retsepte ja tarkusi vegantoidust     
   
Mikk Mägi, Loore Emilie Raav                    



See raamat pakub taimseid toidulahendusi levinumatele tähtpäevadele, mida siinmail on kombeks pidada.
Raamatu retseptid koosnevad vaid taimset päritolu toiduainetest, välistades liha, loomadelt pärit piima ja piimatooted ning muna, olles seega sada protsenti vegan.
Seitsmest peatükist koosnev raamat pakub lahendusi kevadpühadest jõulude ja aastavahetuseni. Igas peatükis leidub komplekt eelroogasid, suupisteid, pearoogasid, magustoite ja jooke. Julgesti võib aga võtta ühest peatükist ühe ja teisest teise toidu ning serveerida neid hoopis igapäevaseks hommiku-, lõuna- või õhtusöögiks.

Raamat pakub põnevaid maitseelamusi ja ideid erinevateks aastaaegadeks, näidates, et taimetoit võib olla põnev, maitsev ja toitev igal ajal.
Nii saab igaüks meist teha head iseendale ja veel olulisem − loomadele ja keskkonnale meie ümber.

KOORENE TATRASALAT
neljale
2 tassi tatart (võib ka toortatart)
1 tass (u 200 g) külmutatud või konserveeritud herneid
1 tass (u 200 g) külmutatud või konserveeritud maisi
1 punanae parika
1 suurem õun
400 ml taimset koort (sojakoor, kaerakoor vmt)
Paar tillioksa
Soola-pipart

Valmistamine
Keeda tatar soolaga maitsestatud vees pehmeks. Tükelda paprika ja õun salati jaoks sobivateks väiksemateks tükkideks. Haki till. Kurna või sulata herned ja mais. Sega salatikomponendid kokku ja lisa taimne koor. Maitsesta soola ja pipraga.

Soovi korral võib toortatart ainult üleöö leotada, ilma keetmata.

SPAGETID TOMATIKASTME JA LÄÄTSEPALLIDEGA
kahele
150 g spagette (võib ka gluteenivabasid)

Kaste
2 sl tomatipastat
500 g purustatud tomateid
1 paprika
1 sibul
½  suvikõrvitsat
½ varssellerit
2 küüslauguküünt
värsket tüümiani
soola, pipart, suhkrut, sojakastet

Läätsepallid
¾ tassi punaseid läätsi
1 porgand
½ varssellerit
½ sibulat
1 küüslauguküüs
¼ tassi ikerhernejahu
Vahemere ürdisegu
soola pipart

Valmistamine
Läätsepallid: Keeda läätsed soolaga maitsestatud vees poolpehmeks. Haki köögiviljad peeneks ja kuumuta poti põhjas väheses õlis. Sega läätsed köögiviljade ja kikerhernejahuga. Veereta pallid. Pruunista läätsepallid mõlemalt poolt pannil. Seejärel küpseta neid 175 kraadises eelkuumutatud ahjus 10-15 minutit.
Pasta: Keeda pasta soolaga maitsestatud vees al dente(poolpehmeks), kurna.
Kaste: Kastme valmistamiseks tükelda juurviljad. Kuumuta neid pannil väheses õlis, lisa tomatipasta, kuumuta pidevalt segades veel veidi. Lisa peeneks hakitud värske tüümian. Kalla peale purustatud tomat. Hauta, kuni köögiviljad on pehmed.

Püüa toidu eri osade valmistamine ajastada nii, et kõike saaks serveerida korraga ja soojalt.

MANDLIPASHA
Neljale
2 tassi India pähkleid
½ tassi kooritud mandleid
½ tassi agaavisiirupit
1 apelsin
1 sidrun
½ tassi vett
¼ tassi kookosrasva
½ tl soola
 1 tl vanillisuhkrut
¼ tassi rosinaid


Valmistamine
Leota mandleid 12 tundi ja India pähkleid 4-6 tundi või mõlemaid koos 12 tundi. Kurna. Sulata kookosrasv tasasel tulel või soojas, toatemperatuuril seistes. Riivi apelsini- ja sidrunikoor. Pressi apelsinist ja sidrunist välja mahl. Pane kõik koostisosad kannmikserisse või püreesta köögikombaini või saumikseriga. Sega pashamassi sisse rosinaid või muud meelepärast. Maitse ja lisa maitse järgi vajaduse korral juurde agaavisiirupit või sidruni-apelsinimahla.
Nõruta kohupiimjat massi üle öö külmkapis marliga vooderdatud sõelal. Kata pasha külmikus toidukile, fooliumi või taldrikuga, et see pealt ära ei kuivaks. Kaunista rosinate või mandlitega.


Näpunäited:
  • Agaavi siirupi asemel võid kasutada mett!
  • Vanillisuhkru asemel kasuta soovi korral vanilli pulbrit!

BANAANI-MAASIKA-MÜNDIJÄÄSMUUTI
Neljale
3 banaani (kooritud, tükeldatud ja sügavkülmutatud)
2 ½ tassi ananassimahla
2 peotäit maasikaid
mõni leht värsket piparmünti

Valmistamine
Purusta kõik koostisosad kannmikseris. Serveeri kohe, sest siis on külmutatud banaanide jääkokteiliefekt suurim.

KIKERHERNE-SEEMNEKOTLETID
Neljale

1 tass kuivatatud kikerherneid
2 keskmise suurusega kartulit
1 sibul
3 küüslauguküünt
1 porgand
½ tassi seemneid (linaseemneid,
seesamiseemneid, kõrvitsaseemneid,
 päevalilleseemneid, kanepiseemneid vmt)
½ sidruni mahl
peotäis värske peterselli lehti
maitseks kuivatatud või värsket punet,
majoraani, soola ja pipart

Valmistamine
Leota kikerherneid üle öö (12 tundi). Keeda valmis kooritud kartulid, kurna ning tambi puruks. Purusta leotatud herned köögikombainis või hakkmasinas koos peterselli ja küüslauguga. Lisa segule riivitud porgand, hakitud sibul, tambitud kartul, seemned, sidrunimahl ja ülejäänud maitseained. Sega mass kokku. Vormi massist paraja suurusega kotletid. Prae kotletid mõlemat poolt pannil kergelt pruuniks. Küpseta kotlette 175 kraadini eelkuumutatud ahjus 15-20 minutit. Eriti krõbedat  kotlettide saamiseks võib neid enne ahju panemist frittida.


APELSINI-ROSMARIINIKEEKS
Keskmise suurusega keeksivorni jaoks 

1 ½ tassi spetsiaalset
gluteenivaba jahusegu
¾ tassi rafineerimata suhkrut
1 tl soodat
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
½ tl soola
1 apelsin koor
1 oks värsket rosmariini
1 purk (400 ml) kookospiima
¼ tassi rafineerimata oliivõli
1 tl õunaäädikat

Valmistamine

Sega kokku kuivad koostisosad. Sega eraldi kaussi kokku ülejäänud koostisosad, millele lisa riivitud apelsinikoor ja peeneks hakitud värske rosmariin. Sega vedelad koostisosad kuivainetega kokku. Lase tainal mõni hetk seista, kalla tainas keeksivormi, mille võib eelnevalt küpsetuspaberiga vooderdada. Küpseta keeksi 175 kraadini eelkuumutatud ahjus umbes 45 minutit. Kontrolli keeksi valmidust puidust tikuga. Keeks on valmis, kui tainas ei jää tiku külge.

2. märts 2015

Toortoidu A ja O     

Sille Poola

See raamat on sinu teejuht, kui:
  • soovid muuta oma eluviisi tervislikumaks;
  • elad kiiret elu ega soovi veeta palju aega kokates;
  • vajad praktilist teavet toortoidu valmistamise kohta;
  • sul on toortoitumise teemal küsimusi või kõhklusi;
  • otsid kergete päikesetoidupalade retsepte.
Toortoitumist on laias laastus kahesugust – on looduslähedane toortoitumine ja gurmee-toortoitumine. Looduslähedane toitumine püüab inimesele meenutada, et loodus pakub igale maakeral elavale liigile valmistoitu, mis on nauditav ja rahuldab kõik vajadused.
Toortoitumine tähendab tagasiliikumist värske, loodusliku ja töötlemata toidu poole. Lihtsuse poole.

Gurmee-toortaimetoitumises mis on samuti väga populaarne, võetakse toores algmaterjal, töödeldakse ja maitsestatakse seda, segatakse kokku erinevaid komponente ning saadakse tavaliste või lapsepõlve lemmiktoitude koopia. Näiteks saab pähkleid-seemneid töödeldes valmistada piima, hapukoort, juustu, kotletti, leiba, kalasalatit, kooke, komme, jäätist, jogurtit jne.

Toortoitlane on inimene, kelle menüüs on vähemalt 80% kuumtöötlemata ja 20% küpsetatud taimset terviktoitu.

ROHELINE SMUUTI
2-3 küpset banaani
1-2 tassi beebispinati- või salatilehti
1 tass mustikaid (sobivad ka külmutatud)
½ tassi vett 
Püreesta koostisosad blenderis või saumiksriga
  
SELLERISOOL
Soola asemel võib valmistada endale loomulikuma maitseaine

1 kimp varssellerit

Valmistamine
Puhasta sellerivarred, eralda üksteisest, eemalda koltunud lehed ja juureots. Lõika varred umbes 0,5 cm suurusteks tükkideks. Kuivata madalal temperatuuril täielikult. See võtab paar päeva aega. Kui selleritükid on täiesti krõmpsud, jahvata need mikseris jahuks. Säilitia klaaspurgis.
  
MAGUS BANAANI-VIIGIMARJAPUDER 
5 väga küpset keskmist või suurt banaani
8 kuivatatud viigimarja

Valmistamine
Leota viigimarju vees vähemalt paar tundi kuni üle öö. Vajuta banaanid kahvliga katki, pool banaani jäta kaunistamiseks. Haki viigimarjad ja aseta katkivajutatud banaanipudru peale. Viiluta pool banaani ja kaunista taldrik. Serveeri ja naudi.

MAHEDAMAITSELINE SOE KÕRVITSASUPP
2 tassi kõrvitsatükke
1 tass porganditükke
1 väike avokaado
1 tass kuuma vett
soovi korral maitseaineid

Valmistamine
Mikserda kannmikseris kõik koostisosad kreemjaks. Serveeri kohe.
  
TALVESALAT LILLKAPSAGA
1 õisikuteks jagatud lillkapsapea
2 tassi peeneks hakitud rukolalehti
1 ½ tassi viinamarjatomateid (pooleks lõigatud)
1 punane paptika (seemned eemaldatud ja viilutatud)
1 tass hakitud kuumtöötlemata seeni (šampinjone) või ½ tassi kuivatatud ja leotatud kukeseeni
½ tl hakitud rosmariini
Veerand avokaadot
1 ½ sidruni mahl

Valmistamine
Lase lillkapsaõisikutel veidi seista poole sidruni mahlas. Sega suures kausis kahvliga 1 sidruni mahl ja avokaado. Lisa kaussi kõik ülejäänud ained ja sega hästi läbi.

KREEMJAS TRÜHVEL
1 tass para- ehk brasiilia pähkleid
1 tass vett
6 sl mett
85 g kakaopulbrit
1 vaniljekauni sisu
½ tassi sulatatud kakaovõid

Kattešokolad:
150 g kakaopastat
50 g kakaovõid
mett (vastavalt sellele, kui magusat šokolaadi soovid)
2-3 sl luukumijahu või õunajahu või jaanikaunajahu (võimaluse korral)

Valmistamine
Pigista brasiilia pähklitest koor välja. Selleks mikserda pähkleid kannmikseris, kuni need on täielikult purustatud. Vala pähklipiimakotti ja lase koorel 5-10 minultit pigistamata välja valguda. Seejärel pigista välja ülejäänud vedelik. Järelejäänud mähklimassi võib kuivatada pähklijahuks.
Seda saadud koor, mesi ja kakao ning mikserda ühtlaseks massiks. Sega vaniljekauna sisu hoolikalt sulatatud kakaovõiga, lisa kannmikserisse ja mikserda, kuni ained on hästi segunenud. Vala kreem kaussi ja pane umbes 3-2 tunniks sügavkülmikusse. Pärast seda on kreemi  võimalik lusikaga pallikeseks vormida. Tõsta lusikasuurused pätsikesed küpsetuspaberiga kaetud plaadile või taldrikule ja pane uuesti sügavkülma. Hoia seal üle öö või seni, kuni kreem on täiesti kõva.
Šokolaadikatte tegemiseks sulata veevannil kakaopasta ja –või. (Pea silmas, et nende sulatamiseks peab alumine, veega kauss olema väiksem kui ülemine, šokolaadiga kauss. Siis ei pääse veeaur kakaovõile ligi. Vastasel korral muutub kakaovõi paksuks massiks.). Lisa maitse järgi mett.
Kasta külmikust võetud pätsid kahvli abil sulašokolaadi sisse ja aseta küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Kui kõik kommid on šokolaadikatte saanud, aseta plaat külmikusse.

Kui vedelat šokolaaadi jääb järele, võib selle valada vormidesse. Kui vorme pole käepärast, sega vedel šokolaad pähklite-rosinatega, vala küpsetuspaberile ja jahuta.