23. mai 2016

Tsitrustega köögis


Tiina Lebane, Pille Enden



Juba üksnes tsitrusviljade soe värv teeb meele rõõmsaks, sest sidrunite, apelsinide, greipide, laimide intensiivne värvus ei jäta kedagi ükskõikseks! Natuke sidrunikoort paneb särama pannkookide maitse, sorts värskelt pressitud apelsinimahla marineerib mõnusalt magushapukaks nii kala kui kana ja laimiga mesi turgutab enesetunnet. See on piisav põhjus, et mitmekülgsete tsitrusviljadega lähemalt tutvuda, lisada meie troopilise mekiga retseptid aromaatsesse menüüsse ja tuua sooja päikesepaistet igasse päeva!


Raamatus antakse ülevaade erinevatest tsitrusviljadest, maitsvaid üllatusi neist puuviljadest; salatid, supid, pearoad ning koogid ja magustoidud tsitrustelistest.

Samuti antakse nõuandeid, kuidas tsitruselisi säilitada ja kuidas neid töödelda, et neist kerge vaevaga kätte mahl ja riivitud koor saada.


Retseptid

Lemon curd ehk Sidrunivõie (lk. 29) on hapukas kreem, mis sobib kookide ja pirukate täidisesse ning küpsisele ja röstsaiale määrimiseks. Valmistamiseks vajad muna, suhkrut, sidrunit (mahla ja koort) ja magedat toasooja võid.

Apelsinimartsipani (lk. 36) valmistamiseks vajad peeneteralist suhkrut, tuhksuhkrut, mandlijahu, riivitud apelsini koort, apelsini mahla ja munakollast. Valmis segu keera toidukilesse ja lase vähemalt 1 tund külmikus seista.

Punase griebi ja kuumsuitsulõhe salat rohke rukolaga (lk. 40). Salati põhikomponendid on: punane greip, rukola ja kuumsuitsulõhe. Kastmeks vajad: sidrunit, oliivõli, värsket ingverit, soola ja valget pipart nig tšillipiprakauna.

Kreveti- pomelosalat (lk. 53). Salatiks vajad: pomelot, avokaadot, šalottsibulat, punast tšillikauna, kooritud keedetud krevette, salatilehti, koriandrilehti ja soolapähkleid. Kastmeks vajad: pomelo- või greibimahla, kalakastet, pruuni suhkrut ja HP kastet.

Apelsini-porgandisupi (lk. 58) valmistamiseks vajad: apelsini, pordandeid, sibulat, sidrunheina, võid, suhkrut, karripulbrit, köögiviljapuljongit, apelsinimahla, kookospiima. Maitsesta soola ja Cayenne´i pipraga, serveeri kuumalt koos maitserohelisega.

Juurviljasupp apelsini ja laimiga (lk. 62) valmib: porgandist, bataadist, juursellerist, pastinaagist, sibulast, küüslaugust, õlist, köögiviljapuljongist, tomatipüreest. Maitseks lisa kuivatatud pune, palsamiäädikas, apelsini- ja laimimahl ning apelsinikoor, sool-pipar. Serveeri hakitud peterselliga.

Mandariinikana (lk. 76) valmistamiseks vajad: õli, punast tšillikauna, kanafileed, rohelist sibulat, porgandit, valge veini äädikat, küülauku, koolapähkleid, munanuudleid. Kastmeks vajad: tumedat sojakastet, mandariini (koort ja mahla), vedelat mett, maisitärklist ja vett.

Lõhe kumkvaadimarmelaadiga (lk. 80) Vajad: lõhe- või forellifileed, soola-pipart, õli. Marmelaadi tegemiseks vajad: punast sibulat, õli, kaneelikoort, kumkvaate, pruuni suhkrut ja punase veini äädikat.

Apelsini ja šokolaadikeeksi (lk. 113) valmistamiseks vajad: võid, suhkrut, jahu, muna, piima, kakaopulbrit, apelsini, apelsinišokolaadi.

Klementiini-moonimuffinid (lk. 120) valmivad: jahust, suhkrust, mooniseementest, küpsetuspulbrist, jahvatatud ingverist, klementiinist, munast, maitsestamata jogurtist ja sulavõist.
  
Lisa  menüüsse troopilise mekiga roogasid ja too päikesepaistet oma igasse päeva!!!




16. mai 2016

Riis maailma köögis


Kristel Vokk, Kadri Tran












Riis on toiduaine, mida on söödud juba üle 6000 aasta, ning maailmas on üle 8000 riisisordi valgest pruuni, punase ja mustani. Riisisordid ei erine mitte ainult värvi, vaid ka toitainete sisalduse, ettevalmistuse ja valmistusviiside poolest.
Eesti kaubandus võimaldab juba väga palju huvitatavaid ja maitsvaid riisisorte soetada, mis annab toiduvalmistamiseks uusi ning mitmekülgseid võimalusi. Nii saab muuta oma igapäevase toidulaua rikkalikumaks, põnevamaks ja õigeid riisisorte valides ka palju tervislikumaks.
Raamatus on nii riisisortide keetmise õpetusi kui ka eri riisitoodete selgitusi, mis aitavad kirjus kaubavalikus paremini orienteeruda ning annavad värskeid ja huvitavaid ideid nende igapäevaseks kasutamiseks.
Kaante vahelt leiad 50 põnevat retsepti – nii lihtsamaid kui ka pisut keerulisemaid roogi. Raamatust leiad erinevaid retsepte: eelroad, supid, pearoad ja magusroad.


RETSEPTID

Eelroad

Kodujuustusalat riisipaberis (lk. 30) valmiv suitsukanast, kodujuustust, riisipaberist, frillice- salatist, paprikast, rohelisest sibulast. Maitseks  sidrunipipart ja soola.

Metsiku riisi salat päikesekuivatatud tomatite ja avokaadoga (lk. 40) valmib metsikust riisist,veest(keetmiseks), munast, päikesekuivatatud tomatitest, Frillice-salatist, avokaadost ja punasest sibulast. Maitseks Himaalaja soola. Kastmeks: külmpressitud oliiviõli, valge veini äädikat, Põltsamaa sinepit ja roosuhkrut.

Supid

Kergelt vürtsikas riisi-läätsesupp kookospiimaga (lk. 56) valmib: Veski Mati pruunist või punasest täisterariisist, punastest läätsedest, purustatud tomatitest, kookospiimast (vähemalt 85%), kana- või köögiviljapuljongist, ingverist, sibulast, küüslaugust, õlist, kurkumist. Maitseks soola-pipart.

Riisinuudlisupp kana ja selleriga (lk. 64) valmib: kanakoibadest, Thai Choice´i riisinuudlitest, porgandist, sibulast, varssellerist, küüslaugust, Thai Choice´i sojakastmest, praadimiseks õli. Maitseks purustatud musta pipart, soola ja rohelist sibulat kaunistuseks.

Pearoad

Ahjupeedirisoto (lk. 72)  valmib: värskest peedist, Veski Mati risotoriisist, sibulast, küüslaugust, valgest veinist, köögiviljapuljongist, oliivõlist, Himaalaja soolast. Soovi korral lisa parmesani, feta-juustu ja rohelist sibulat.

Riisikotletid suitsukalaga (lk. 92) valmivad: Veski Mati risotoriisist, kuumsuitsukalast (hõbeheik), sibulast, jahust, munast. Maitseks soola-pipart ja praadimiseks õli.


Magusroad

Röstitud riisihelbemüsli puuviljasalati ja maitsestamata jogurtiga (lk. 108) valmib: Veski Mati riisihelvestest, kookoshelvestest, puuviljasalatust (endale meelepärased puuviljad), rafineerimata suhkrust ja maitsestamata jogurtist.

Musta riisi ja kookose puding (lk. 112) valmib: ümarateralisest mustast riisist, veest (riisi keetmiseks), kookospiimast, suhkrust, soolast, võist. Serveerimiseks lemmikmarju.

Riisihelvestest kakao-kookoseküpsised (lk. 120) valmivad: Veski Mati riisihelvestest, veest (riisi leotamiseks), maitsestamata jogurtist, munast, rafineerimata roosuhkrust,, toorkakaost ja kookoshelvestest. 




9. mai 2016

LCHF. Hea enesetunne rasvarikkast ja süsivesikutevaesest toidust


Kadi Kõiv

See raamat räägib süsivesikutevaesest ja rasvarikkast toitumisest ehk LCHF (Low Carb High Fat) – LCHF-toitumine on viimasel ajal suurt populaarsust kogunud, sest seda on lihtne järgida: jäta vaid suhkur, leib ja kartul söömata ning täida kõht maitsva ja rammusa yoidu ehk muna, liha, kala ja köögiviljadega. Tarbi julgelt häid rasvu ning tervis tuleb, kilod kukuvad ja meel on rõõmus.

LCHF põhineb insuliiniteoorial- kui hoida veresuhkrutase stabiilselt madalal (= tarbida vähe süsivesikuid), läheb keha kergesti rasvapõletusrežiimile, mis tähendab, et organism hakkab energiat ammutama oma rasvavarudest. Sa sööd siis, kui sul on kõht tühi, ja lõpetad, kui saabub küllastustunne.

LCHF´i taldrikureegel näeb ette käelaba suurust tükki liha/kala/muna, sama palju maa peal kasvavaid köögivilju ja head rasvast kastet (valmistatud nt vahukoorest, võist oliivi- või kookosõlist).

Retseptid

HOMMIKUSÖÖGID

Lõhesalat vutimunadega (lk. 26) koosneb avokaadost, kuumsuitsulõhest, kirsstomatitest, vutimunadest, kapparitest, rukola- ja spinatilehtedest ja kodusest majoneesist.

Kohvimaitselise chiapudingu (lk. 34) jaoks vajad: külma musta kohvi, kookoskoort, tahhiinit ehk seesamipastat, Bourboni vanillipulbrit, Bakery+ magustajat (müüakse LCHF poes www.lchfpood.ee ), chiaseemenid, Ceyloni kaneeli ja garneeringuks jõhvikaid.

Pannkoogid kaneelivõiga (lk. 38). Pannkoogid valmivad munast, vahukoorest, sulatatud võist või kookosrasvast ja fiberhuski´st (müüakse LCHF poes www.lchfpood.ee ). Kanelivõi valmistamiseks sega toasoe või Ceyloni kaneeliga.

LÕUNA- JA ÕHTUSÖÖGID

Indiapärane kanakarri lillkapsariisiga (lk. 52) Kaste koosneb: mugulsibulast, küüslaugust, võist, kana kintulihast, purustatud tomatitest, kookospiimast, punasest karripastast, kaneelist, karrist, Maitseks soola ja pipart ja näpuotsatäis Bakery+ magustajat (müüakse LCHF poes www.lchfpood.ee). Lillkapsariis koosneb lillkapsast, soolast, karrist ja võist.

Kana kintsuliha sinihallitusjuustu- ja porrukastmes (lk. 69) valmisatmiseks vajad: kana kintsuliha, võid. Soola-pipart, porrulauku, hapukoort, vahukoort, sinihallitusjuustu, kondipuljongit.

Tomati-peekonisupp juustukrõpsudega (lk. 84). Supi jaoks vajad: küüslauku, oliivõli, purustatud tomateid, tomatipastat, vett, kondipuljongit, tšillipastat, soola, valget pipart, suitsupeekonit. Serveerimiseks värsket hakitud peterselli ja hapukoort. Juustukrõpsude  jaoks vajad viilutatud Emmentali juustu, mis tuleb neljaks lõigata ja ahjus küpsetada.


MAGUSTOIDUD

Kaneelisaiad (lk. 104) Tainas koosneb: toasoojast võist, munast, kookosjahust, kardemonist, a Bakery+ magustajast (või Sötini magustajast). Kaneelivõi jaoks vajad toasooja võid, Bakery+ magustajat (või Sötini magustajat), Ceyloni kaneeli. Kaunistuseks kookoshelbeid.

Šokolaadikook (lk. 114) valmib: tumedast šokolaadist, võist, munast, Bourboni vanillipulbrist, Bakery+ magustajast. Serveerimiseks marju ja vahukoort.

Rabarberi-kaneelimuffinid (lk. 118) koosnevad: munast, Bakery+ magustajast, vahukoorest, sulataud võist, kookosjahust, mandlijahust, fiberhuskist, küpsetuspulbrist, rabarberist ja Ceyloni kaneelist.


LEIVA ASEMEL

Tume linaseemneleib pähklitega (lk. 128) koosneb: purustatud linaseementest, fiberhuskist, küpsetuspulbrist, soolast, leivamaitseainest. Pekaani- või Kreeka pähklitest, hapukoorest ja munast.

Õhulised profiberist kuklid (lk. 134) valmivad: võist, munast, rasvasest jogurtist või hapukoorest, soolast, küpsetuspulbrist, mandlijahust, profiberist, fiberhuskist ja mooniseemnetest