25. okt 2016



Aluseline toitumine: hämmastav 14-päevane dieet ja mõtestatud söömiskava

Dr Stephan Domenig











Austria arsti dr F. X. Mayri koostatud toitumispõhimõtted on rohkem kui saja aasta jooksul aidanud kümnetel tuhandetel inimestel saada korda oma seedimine ja taastada tervist. Nad on kaalus alla võtnud ja saanud juurde energiat, isegi vananemisprotsess on aeglustunud.

Käesolevas raamatus jagab dr Stephan Domenig esimest korda Mayri aluselise ravikuuri kliiniliselt katsetatud põhimõtteid: see on lihtne moodus ainevahetuse korrastamiseks tervislikuma aluselise menüü ja teadliku söömisrutiini loomisega, kaloreid lugemata ja dieedinippe järgimata. Avasta aluselise ravikuuri põhimõtted ja järgi 14-päevalist söömisplaani, et olla õnnelik ja terve!

Retseptid

Mayri aedviljatee jaoks vajad hooajalisi aedvilju ja vürtse. Tee jaoks vajad vell, tükeldatud porgandit, sellerit, kartulit apteegitilli mugulat, brokolit petersellivarsi. Lisa veel kadakamarju, leesputke (võib rabarbariga asendada), hakitud peterselli, apteegitilliseemeid, koriandriseemneid, vürtsköömneid ja loorberilehti. Teed võid juua kogu päeva jooksul, kas külmalt või kuumalt. (Loe lk. 138)

Hommikuteedeks sobivad: rosmariin, ingver, tüümian, salvei, piparmünt, nõges, sidrun-raudürt. Loe pikemalt lk. 139-140.

Õhtuteedeks sobivad: meliss, raudrohi, kummel, apteegitill. Loe pikemalt lk. 141.

Aluseline minestroone (lk. 142). Aluselise toitumise põhisupp koosneb järgmistest komponentidest: vesi/maheaedviljapuljong, kartul, porgand,pastinaak, kaalikas, seller,roheline sibul, rõõsk koor, kivi- või meresool.

Porrulaugu-kartulisupi (lk. 145) jaoks vajad: võid, sibulat, kartulit, porrulauku, vett/maheaedviljapuljongit, piima, kivi- või meresoola, pipart, värsket murulauku/peterselli ja koort või creme fraîche´i (soovi korral).
Vahemerelise aedviljamäärde (lk. 148) jaoks vajad: baklažaani, suvikõrvitsat, musti oliive, jogurtit, värsket pehmet lamba- või kitsejuustu, kivi- või meresoola, hakitud basiilikut ja oliiviõli.

Hommikusöögiks sobib üks toekas müsli (lk. 151), milleks vajad: kaerahelbeid, hirsihelbeod, tatrahelbeid, mandlipiima/piima/õunamahla, kivideta rosinaid, õuna, porgandit, sellerit, lambapiimajogurtit, kreeka pähkli õli ja mandleid.

Lõunasöögiks sobib kinoarisoto (lk. 162) jaoks vajad: karripulbrit, porgandit, sellerit, suvikõrvitsat, maguskartulit, kinoad, India pähkleid, sidrunikoort, koort/sojakoort ja rebitud basiilikulehti.

Õhtusöögiks valmib kiirelt ja lihtsalt suitsumakrell ja aedviljad peterselliõliga (lk. 166). Vajalikud toiduained valmistamiseks: suitsumakrellifilee, maheaedviljapuljong, aluseline minestroone (lk. 142), peterselliõli(ürdiõli retsept lk. 168) ja riivitud mädarõigas.

Autorist
F. X. Mayri Tervisekeskuse meditsiinidirektor dr Domenig on saanud täieliku väljaõppe Mayri teoorias koos sertifikaatidega üld- ja erakorralises meditsiinis, ortomolekulaarmeditsiinis, rakenduskinesioloogias, kronobioloogias ja kiropraktikas