21. märts 2017



Ehe Eesti köök. The Taste of Estonia

Lia Virkus, Britt Paju, Liina Karron














Esimene „Eesti köögi“ raamat ilmus 2003. aastal Harri Ilveselt ja Lia Virkuselt ning on olnud müügil siiani. Saabunud on aeg uue raamatu jaoks, mis kannab pealkirja „Ehe Eesti köök“. Aastaaegade järgi kokku pandud raamatusse on kogutud kolme naise lemmikretseptid. Ikka sellised, mida eestlased armastavad.

Igal kevadel on meie lemmikuteks esimesed kevadekuulutajad rabarberikoogid, karulaugupesto ja muu roheline ja värske. Suvel naudime soolakurke, värskeid kartuleid ja kodujuustukastet heeringaga, küpsetame kodujuustupannkooke maasikatoormoosiga ja muid hõrke marjakooke. 

Sügis toob kaasa oma annid – seened, õunad ja ploomid. Pannakse podisema pajaroad ja praetud räim on taas eesti köögis aukohal. 

Talvel ei saa keegi ilma hapukapsa, seaprae ja süldita. Ka eesti köögi klassika nagu singirullid, kartulisalat, täidetud munad ja kiluleivad on pea igal eestlase peolaual. 

Selle kauni eesti- ja ingliskeelse kinkeraamatu kaante vahelt leiadki kõik nimetatud road ning veel palju –palju muud kodust ja head.

Retseptid

Kala-suvikõrvitsakotletid (lk. 21) Koostisosad: kalafilee, suvikõrvits+sool, porrulauk, muna, hapukoor, meresool, hakitud maitseroheline, nisujahu, või ja oliiviõli.

Punasesõstra-beseekook (lk. 51) Koostisosad: või, suhkur, munakollased, hapukoor, riivitud sidrunikoor, nisujahu, kartulitärklis, küpsetuspulber. Kate: munavalged, suhkur, punased sõstrad. 

Pannileib (lk. 75) Koostisosad: rasvane suitsusealiha, sibul, keedetud kartul, muna, piim, speltajahu, hakitud petersell, murulauk, sool ja pipar.

Põdrapallid sinepises seenekastmes (lk. 85) Koostisoasad: põdrahakkliha, riivsai, vahukoor, sibul, kukeseened, värske tüümian, meresool, must pipar, oliiviõli ja taluvõi. Koorekaste: rõõsk koor, kukeseened, terasinep, tüümian, meresool, must pipar.

Soolaseenesalat suitsulihaga (lk. 106) Koostisosad: soolatud riisikad, vinnutatud või suitsutatud ulukiliha, punane sibul, hapukoor, must pipar, tüümianilehed.

Kana-klimbisupp (lk. 133) Koostisosad: kanakoivad, vesi, porgand, sibul, kartul, herned, varsseller, loorberileht, terapiparm maitseroheline. Klimbid: pehme või, sool, muna, puljong, nisujahu, hakitud maitseroheline. 

Karulaugupesto (lk. 150) Koostisosad: karulauk (või lehtpetersell, basiilik, naat vm kevadine roheline kraam+küüslauk), päevalilleseemned, riivitud parmesan, rapsi- või külmpressitud oliiviõli, sool, must pipar, sidruni mahl. 

Kelmikad kilupirukad (lk. 162) Koostisosad: külmutatud pärmilehttainas võiga, sulajuust (Merevaik), karp Delikatess-vürtsikilufilee, keedumuna+ muna määrimiseks, värsked tillioksad kaunistuseks.

Kohupiima-plaadikook (lk. 172) Koostisosad: muretainapõhi: või, suhkur, muna nisujahu. Kohupiimakate: muna, suhkur, vanillisihkur, rammus talukohupiim, hapukoor, nisujahu, rosinad(soovi korral)






14. märts 2017



Tervislikud köögiviljaroad. Külluslikke maitseelamusi koduaiast ja põllult

Anne Rogge















Maitsva lõuna- või õhtusöögi valmistamiseks vajalike köögiviljade valik on üllatavalt suur. Meile hästi tuntud köögiviljade kõrvale on ilmunud hulk põnevaid ja vähem tuntud köögivilju, millest hõrgu roa valmistamiseks on vaja abilist – kokaraamatut, milles on praktilised ning head juhised ja retseptid.

Raamat kirjeldab meile juba lapsepõlvest tuntud köögiviljade (kapsas, kaalikas, peet, kõrvits) kasulikke omadusi ja toob uudseid nüansse nendest toitude valmistamisel. Raamat tutvustab ka peaaegu unustatud ja taasavastatud eksootilisemaid juurvilju (topinambur, pastinaak, bataat), nende maitseomadusi, vitamiinisisaldust ja kasutamist. Töötlemise viiside ja erinevate retseptide abil ning köögivilju kombineerides saab valmistada tervislikke ja põneva maitsega, mõnikord lausa kulinaarselt sensatsioonilisi toite.

„Tervislikud köögiviljaroad" annab perenaisele rohkesti kasulikke näpunäiteid, et uue roa valmistamine igati õnnestuks.
 
Retseptid

Täidetud punapeet(lk.16) Koostisosad: punapeet, punased läätsed, lambapiimast fetajuust, hapukoor, küüslauguküüs, majoraan, sool, värskelt jahvatatud pipar, oliiviõli.

Kollane kõrvitsakarri basmatiriisiga(lk.30) Koostisosad: keegelkõrvits, sibul, kookosõli, apteegitilliseemned, köögiviljapuljong, rosmariin, mahesidrun, basmatiriis, kurkum, köömned, sool, jahvatatud pipar.

Kartulisalat apelsinikastmega(lk.51) Koostisosad: kartulid, küüslauk, mahesidrun, maheapelsin, aedviljapuljong, sool, värskelt jahvatatud pipar, suhkur, oliiviõli, Kalamata oliivid, aedpetersell, valgeveiniäädikas.

Kähar peakapsas sidruniga koos rõõsa koore ja lintnuudlitega (lk. 56) Koostisosad: kähar peakapsas, söögisooda, lintnuudlid, päevalilleseemned, mahesidrun, rõõsk koor, sool, värskelt jahvatatud pipar.

Kaalikasupp salvei-gremolata´ga(lk.75) Koostisosad: kaalikas, kartul, sibul, õli, aedviljapuljong, ingver, rosmariinioks, täispiim, sool, värskelt jahvatatud pipar, palsamiäädikas. Gremolata´ks: piiniaseemned, kimp salveid, kuivatatud tomateid.

Maapirnigratään(lk.93) Koostisosad: maapirnid, sidrunivesi 1 sidruni mahlaga, kimp majoraani, rõõsk koor, sool, värskelt jahvatatud pipar, muskaatpähkel, küüslauguküüs, või.

Salatisiguririsoto austerservikutega(lk.109) Koostisosad: köögiviljapuljong, sibul, juurseller, oliiviõli, risotoriis, valge vein, parmesan. Salatiks: salatsigur „Palla Rossa”, austervervikud, või, sool, värskelt jahvatatud pipar.

Pastinaagisupp valgete ubadega(lk.127) Koostisosad: valged oad, sibul, küüslauk, pastinaak, oliiviõli, köögiviljapuljong, loorberileht, ciabatta, rõõsk koor, sool, värskelt jahvatatud pipar, kress-salativõrsed.

8. märts 2017



Jooga köögis 2. Rõõm ja tervis kooskokkamisest

Kadri Toompere















Tunne rõõmu söögitegemisest, heast seltskonnast ning naudi igat suutäit! Sellise juhtmõttega viib raamatu autor joogaõpetaja Kadi Toompere meid rännakule joogatraditsioonis klassikalisteks muutunud tervistavate roogade juurde ja tänapäevaste vegan- ja laktovegantoitude põnevasse maailma.

Suur osa retseptidest on valminud toidukoolituste või õigemini kooskokkamiste käigus, mille ajal on ühise energiavälja abil ka toidule lisaväärtust antud. Toitu peab valmistama rõõmuga ja kogu südamest ning hetkes kohal olles. See on hea meditatiivne harjutus ja teistega koos tehes ka lihtsalt tore ettevõtmine, mis kauaks meelde jääb. 

Lisaks autorile on oma lugude ja lemmikretseptidega raamatusse panustanud ka teised armastatud Eesti joogaõpetajad. Raamat sisaldab ligi 100 erinevat vegan- või laktoveganretsepti ning lisaks ka praktilisi soovitusi, kuidas igapäevaste askelduste keskel tervislikumat joont hoida. 

Raamatust leiad:
·        Kasuliku joogid
·        Hea päeva alguse hommikusöögid
·        Snäkid ja dipid
·        Supid ja salatid
·        Tervislikud maiused
·        Põnevat lisalugeist raamatu lõpus

Retseptid:

Puhastav roheline smuuti „Nõiajook” (lk. 43-44). Koostisosad: rohelised viinamarjad, rohelised õunad(koorega), lavakurki(koorega), avokaado, küps banaan. Soovi korral lisa jääkuubikuid. Kogus oleneb lisatava vee kogusest.

Bubur injin. Bali musta riisi puding kookoskoorega (lk.89-90) Koostisosad: must riis, valge pudruriis, vesi, peen palmisuhkur, vanillikaun või vanilliekstrakt, meresool, paks kookospiim. Serveerimiseks sobivad eriti hästi ghee´s kergelt praetud banaaniviilud koos terakese palmisuhkruga.

Peedihummus (lk. 129) Koostisosad: punapeet, pruunid läätsed, Kreeka pähklid, vesi, küüslauk, värske sidrunimahl, Kreeka pähkli õli(või ökorapsiõli), riivitud sirdunikoor, värskelt purustatud must pipar, sool.

Soolased seemneküpsised (lk. 163) Koostisosad: mandli- või metspähklijahu, riivitud porgand, linaseemned, sibulapulber, küüslaugupulber, maitseained(Provanse´i maitsesegu, köömned vms), peen meresool.

Pööripäevasupp (lk. 185) Koostisosad: kartulid, juurseller, mugulsibul, küüslauk, õli, tšillipulber, kurkum, vürtsköömned, koriandriseemned, Cayenne´i pipar, meresool.

Parimad peediburgerid (lk. 227) Koostisosad: punapeet(toores/küpsetatud), punane/pruun riis, kollane sibul, küüslauk, õunaäädikas, kaerahelbed/täisterakaerajahu, konserv mustad oad, ploomid, must küüslauk, extra virgin oliiviõli, suitsutatud paprikapulber, sinep, vürtsköömned, koriandripulber, kuivatatud tüümian, sool ja pipar, (suitsu)juustu- soovi korral. 

Mündi-laimi koogikaesed (lk. 289) Koostisosad: pekanipähklid, kuivatatud datlid, sulatatud kookosrasv, küps avokaado, laimi mahl ja koor, mündilehed, agaavi- või vahtrasiirup.