23. nov 2015

Magustoidud: maitsev ja mõnus, mahe ja lahe, otse ahjust


Carla Bardi

Sarja „Maitsev ja tervislik” uuest raamatust leiad 100 isuäratavat magustoiduretsepti. Gluteeni- ja laktoositalumatus on üha laiemalt levinud ning need, kes ei tohiks süüa muna või suhkrut, jäävad sageli magustoidu valimisel hätta. Samuti arvatakse, et kaalulangetamine ja magustoit ei sobi omavahel kokku.

Raamatusse on koondatud mahedamad ja lahedamad retseptid värskete puuviljasalatite, jahutavate sorbettide ja õhuliste kreemide, samuti krõbedate ahjumaiuste valmistamiseks. Nii saavad muretult maiustada nii toidutalumatuse all kannatajad kui ka need, kes on otsustanud vähendada tarbitava rasva või kalorite hulka.


Retseptid

Puuviljadest ja marjadest saab palju värskendavaid ja mõnusaid püreesid, puuvilja- ja marjasuppe (nt maasikasupp lk. 8, milleks vajad värskeid maasikaid, vanilli, värskelt pressitud sidruni- ja apelsinimahla, viinamarju vedelat mett, maisitärklist, lahjat vanillijogurtit)

Salateid (nt. kirju mangosalat marjadega lk. 22, mille saad valmistada mangost, maasikatest, erinevatest marjadest ja värskelt pressitud sidruni- või laimimahlast); huvitavaid magusaid vormikooke; pudinguid (nt väherasvase šokolaadipudingu lk. 67 valmistamiseks vajad 1,5% piima, suhkrut, soola, kakaopulbrit, maisitärklist, lahtiklopitud muna ja vanilliekstrakti)

Puuvilju saab panna ahju ja katta neid müsli või šokolaadiga. Samuti viivad keele alla marjapirukad, struudel, panna cotta, kodused jäätised (nt Tutti-frutti mahlajäätis lk. 60, mis koosneb värsketest püreestatud maasikatest, vedelast meest, küpsetest virsikutest ja kiividest)

sorbetid, smuutid, mahlajääd, erinevad puuviljade ja marjadega kreemid ja vahud ja muud maiused.

Otse ahjust valmivad maitsvad gluteenivabad, väherasvased ja/või madala kalorsusega tordid; koogid; rullbiskviidid; puuviljapallikesed; erinevad muffinid; šokolaadisuflee; tuuletaskud; küpsised; diabeetiku brownie´d ; 

müslitahvlid (nt müslitahvlid maapähklivõiga lk. 108 saad kiirkaerahelvestest, päevalilleseemnetest, kookoshelvestest, nisujahust, võist, helepruunist peenikesest suhkrust, kuivatatud aprikoosidest, soolasest maapähklivõist ja vanilliekstraktist).

Raamatus antakse juhiseid, kuidas vähendada rasva kogust klassikalistes magustoitudes nagu creme brülee ja toorjuustukook. 

Mõnusat katsetamist magustoitude valmistamisel!

16. nov 2015

Puhas ja tervislik dieet


James Duigan

Maailmakuulus tipptreener James Duigan avaldas oma raamatu
„Puhas ja tervislik dieet“ (ingl Clean & Lean Diet) esimest korda 2010. aastal.
Praeguseks on raamatust ilmunud mitmeid kordustrükke, seda on tõlgitud
paljudesse keeltesse ja meetod on leidnud arvukalt poolehoidjaid kõikjal maailmas.
Eestikeelne esmatrükk põhineb Inglismaa uusimal väljaandel ja sisaldab
·        ohtralt infot kasulike ja kahjulike toitainete kohta
·        kahe nädala avamenüüd ja tervislikke toiduretsepte
·        lihtsat ja arusaadavat treeningkava
·        nippe ja nõuandeid, kuidas organism tervisliku toidu abil puhastada ja seejärel lihtsate harjutuste abil saleneda ning Clean & Lean’i meetodi järgijaks jääda.

Clean & Lean`i meetodi olemus. Esimene samm puhtaks ja tervislikuks saamise teel on järgida mu 14-päevast programmi, mis koosneb kolmest söögiajast päevas koos näksidega; iga päev on lubatud juua ka üks tass mahekohvi või –teed ja kuni kuus tassi rohelist maheteed. Sa peaksid jooma vähemalt 2,5 liitrit mullita filtreeritud vett iga päev, ja ei mingeid alkohoolseid ega kihisevaid jooke. Ja kindlasti võimle. Harjutused alates lk.134.
Neis asjades sisalduvad toksiinid mõjuvad kehakaalule kõige hullemini:
  • Suhkur
  • Alkohol
  • Kihisevad joogid
  • Töödeldud toidud
  • Töödeldud „dieettoidud”
  • Liigne kofeiin
  • Kortisool- stressihormoon

RETSEPTID

Clean & Leani pannkoogid (lk.87) koosnevad mahekaerahelvestest, ricottast või kodujuustust, mahemunadest, kaneelist, maitsestamata jogurtist. Söö koos mustikatega.

Clean & Leani superhommikueine (lk. 87) saad kui leotad öö läbi vee ja riisipiima segus kaerahelbeid, pähkleid, mandleid, linaseemneid, kõrvitsaseemneid ja chia seemneid. Hommikul mikserda segu ühtlaseks ja tarbi kohe.

Clean & Leani rohelise kattega võileib (lk. 97) koosneb rukkileivast, hummusest, küpsetatud kalkunist, avokaadost, lutserniidudest. Maitsesta pipraga.

Clean & Leani supersalat suitsulõhega (lk. 98) koosneb järgmistest toiduainetest: beebispinati lehed, kirsstomatid, avokaado, kurk, punane paprika, mahemungoad, kõrvitsaseemned, päevalilleseemned, seedermänniseemned, külmpressitud oliivõli ja suitsulõhe.

Speltarisoto suvikõrvitsa, salvei Kreeka pähklite ja kitsejuustuga (lk. 108) valmistamiseks vajad: suvikõrvitsat, salveilehti, purustatud küüslauguküün, oliivõli, punast hakitud sibulat, speltakruupe, köögiviljaleent, kreeka pähkleid, kitsejuustu ja värskelt jahvatatud musta pipart.

Mõnusa eine saad arbuusist, feta juustust, värskest piparmündist ja meest (lk. 116).

James Duigan, hea enesetunde guru ja Bodyismi, Londoni tähtsaima tervise- ja hea enesetunde vahendite müügiketi omanik, kuulub maailma personaaltreenerite tippu. Tema säravaimate klientide hulka kuuluvad Elle Macpherson, Rosie Huntington-Whiteley, David Gandy, Holly Valance ja Hugh Grant. Ta on avaldanud lisaks käesolevale veel mitmeid Clean & Lean raamatuid.

11. nov 2015

Mina loobun suhkrust. Sinu täielik 8-nädalane jääkainetest vabanemise plaan ja kokaraamat : 108 suhkruvaba retsepti


Sarah Wilson

Raamat „Mina loobun suhkrust” aitab teil:
  • võita suhkrusõltuvuse 8-nädalase plaani abil
  • ületada erinevad isud läbi lihtsate ning tõestatud nippide
  • leida suhkrule tervislikud alternatiivid
  • kokata suhkruvabalt, pakkudes selleks 108 erinevat retsepti
Raamatu autori märkusi retseptide kohta:

  • Selle raamatu retseptid ei ole üleliia uhked. Tegemist on lihtsate argiroogadega.

  • Vähem on rohkem. Proovin kasutada võimalikult vähe koostisosi. Tarvitan samu põhiaineid üha uuesti- niimoodi saad iga koostisosaga katsetada.

  • Mulle ei meeldi kokates näpuga järge ajada. Katseta ja mängi retseptidega!

  • Keskendun komistuskividele. Suhkrust loobudes keskendun hommikusöökidele, näksidele, laste- ja magustoitudele. Samuti on jääkaineid väljutavad eined.

  • Enamik retsepte on täielikult fruktoosivabad  ja sobivad meie 8 nädalat kestvasse suhkrust loobumise plaani.

  • Mõni sisaldab suhkruasendajaid või vähese fruktoosisisaldusega puuvilju ja sobib kõige paremini pärast loobumisprogrammi lõppu.

  • Enamik retsepte on gluteeni- ja teraviljavabad, kuna usun, et teraviljades sisalduv tärklis võib toita suhkrusõltuvust.

  • Enamik retsepte sobib fruktoosi imendumishäire puhul, kuid see oleneb ka sinu suhetest kookospähklitoodetega.

  • Tegemist ei ole range paleoteemalise kokaraamatuga. Enamiks retsepte sobib paleotoitujale, kuid välja on toodud ka vegetaar- ja veganvariante.

  • Kui retsept nõuab piimatooteid, liha või mune, proovi kasutada orgaanilisi tooteid, kuida proovi kaodavamaid ja ebapopulaarsemaid lihatükke, näiteks puljongi valmistamiseks (vt lk 60).

  • Retseptid on peegeldus minu kokkamisstiilist. Mulle meeldib toiduaineid omavahel kokku segada ja süüa võimalusel töötlemata (mitte kunagi vähese rasvasisaldusega), lisaaineteta ja toitainerikast toitu.

Sarah lihtne ning praktiline lähenemine suhkruvabale elule muudab suhkrust loobumise kõigi jaoks võimalikuks.

19. okt 2015

Nisuvaba dieet. Loobu nisust, langeta kehakaalu ja leia tee oma tervise juurde


William Davis, MD

Nisu suur osakaal menüüs on otseselt seotud vööümbermõõdu suurenemisega. Nõuanne vähendada rasva ja kolesterooli tarbimist ning hankida vajalikke kaloreid täisteratoodetest kattub täpselt ajaga, mil meeste ja naiste kehakaal hakkas järsult tõusma. Teravilju on teisigi, miks norida ainult NISU kallal? Asi on selles, et nisu on inimeste jaoks peamine teraviljavalgu gluteeni allikas. Enamik inimesi ei söö kuigi palju rukist, otra, speltat, tritikut, bulgurit, kamutit ega muid vähem levinud gluteeniallikaid. Nisu tarbitakse sada korda rohkem. Ühtlasi on nisul ainulaadseid omadusi, mida teistel teraviljadel pole- omadusi, mis on meie tervisele eriti kahjulikud.

Kas teadsid, et kaks nisusaiaviilu võivad tõsta veresuhkru taset rohkem kui kaks supilusikatäit suhkrut? „Nisuvaba dieet“ näitab, kuidas nisust – ka väidetavalt tervislikust täisteranisust – loobumine aitab jäädavalt langetada kehakaalu ning võib lahendada kõikvõimalikke tervise- ja seedehäireid.

Dr William Davis, toetudes aastakümnete vältel läbi viidud kliinilistele uuringutele ja hämmastavatele tulemustele, mida on saanud tuhandeid nisust loobunud patsiente jälgides, näitab veenvalt, et see levinud toiduaine ei mõju inimesele hästi.

Sajandeid inimeste toidusedelis olulist rolli mänginud nisust loobumine teeb sind saledamaks, targemaks, väledamaks ja õnnelikumaks. Kehakaal võib langeda kiiremini, kui sa eales oleksid osanud ette kujutada. Peale selle kaotad silmatorkava, kahjuliku, diabeeti, põletikke ja piinlikkust tekitava rasvakihi kõhult. Sa ei pea selleks nälgima ega end eriliselt piirama ning lisaboonusena kaovad muudki terviseprobleemid.

Nisuvaba dieediga kaasneb palju olulisi häid tulemusi, sealhulgas:

• 5, 10 või koguni 15 kilogrammi kehakaalu kadu esimese paari kuuga
• insuliiniresistentsuse sündroomi ja 2. tüüpi diabeedi leevenemine
• paranemine soolestikuhaigustest, nagu haavandiline koliit ja tsöliaakia 
 üldkolesterooli ja LDL-kolesterooli taseme oluline langus
• nahaprobleemide (psoriaasist suuhaavanditeni) kadumine ja juuste väljalangemise peatumine
• põletike ja reumatoidartriidiga kaasneva valu vähenemine

Raamatu lõpus on valik retsepte, mis hõlbustab sinu teekonda nisuvaba eluni. Valikus on nii magusaid (valge suhkur on asendatud kunstlike, tervisele kahjutute magusainetega) kooke kui ka vormiroogasid. Ilma nisuta nt  linaseemnevrapp( lk. 207), müsli (lk. 211), nisuvaba pitsa lillkapsa põhjaga (lk.212) ja palju muud huvitavat!

Kergesti loetav, mõtlemapanev ja põhjalikele uuringutele toetuv „Nisuvaba dieet“ vaatleb uudse nurga alt tänapäeva üht tõsiseimat terviseprobleemi.


12. okt 2015

Rasvad terviseks


Pirjo Saarnia

Olulised ja vajalikud teadmised rasvadest.

  • Miks väherasvane toiduvalik pole alati tervislik?
  • Miks väherasvane toiduvalik ei sobi salenejale?
  • Millal muutub taimeõli tervisele kahjulikuks ja millised on õlide erinevused?
·  Millistest rasvhapetest saab abi artriidi ja ekseemi puhul ning mis aitavad parandada hormonaaltasakaalu ja meeleolu?

Uusimate uuringute järgi saab õigete rasvhapetega ära hoida põletikke, ennetada paljusid haigusi ja mõjutada tõhusalt tervist. Sellest raamatust saab asjalikke nõuandeid tervist tugevdavate rasvade kasutamiseks, samuti leidub siin häid rasvu sisaldavaid retsepte.

Raamatus on kolm suurt peatükki:

Rasvad ja toitumistavad
Antakse ülevaade headest ja halbadest rasvadest. Samuti saab vastuse küsimustele: Kas rasvavaba toit on tervislik? Kas rasv teeb paksuks? Antakse ülevaade rasva tarbimisest maailmas. Kuidas tarbivad rasvu soomlased ja šveitslased ja millised on Harvardi toitumissoovitused.

Rasvhapete maailmas
Teises peatükis saab vastuse küsimustele: Kuidas rasvhapped jagunevad? Või ja munad- head või halvad? Samuti on kirjutatud rasvade seosest põletikega; olulistest omega-rasvhapetest- linaseemnest astelpajuni: kala ja liha omega-rasvhapetest; kasulikest pähklitest ja seemnetest; marjade seemneõlidest; kakaost ja tumedast šokolaadist; salakavalatest transrasvadest ning kookos- ja palmiõlist.

Rasvade kasutamine.
Siit peatükist saab vastuse küsimustele: Kui palju rasva on vaja? Kala küpsetatult, toorelt või kapslites? Milliseid rasvu vajab saleneja? Samuti on juttu rasvade kasutamisest pannile ja salatisse; kuumuse mõjust rasvale; rasvadest haiguste ravis; kolesterooli, vererõhu ja veresuhkru alandamisest; rasvade mõjust nahale; rasvade seosest hormoonidega ja palju muud huvitavat ning kasulikku.

Raamatu lõpus saab ülevaate põnevatest retseptidest. Sealt leiab omatehtud margariini, keetmata pudru, lõhehamburgerid, ploomipudru, porgandimuffinid ja veel palju muud huvitavat.

Toitumisterapeut ja terviseteaduste magister Pirjo Saarnia on varem avaldanud raamatuid „Irti makeanhimosta” („Vabane magusaisust”) ja „Ruoan terveysvaikutukset” („Toidu mõju tervisele”).

Pirjo Saarnia on meie põhjanaabrite juures tunnustatud toitumisterapeut ja –teadlane. Ta on mitmete toitumisalaste raamatute autor ja kirjutanud palju artikleid ajakirjade Hyvä terveys, ET ja Kotilääkäri. Kuna eestlaste ja soomlaste toitumisharjumused on sarnased, siis sobivad Pirjo Saarnia raamatud väga hästi ka meile.

5. okt 2015

Parimad ravimtaimeretseptid. Kogu pere tervise heaks

Melanie Wenzel


"Üha rohkem inimesi pöördub kurguvalu, menstruatsioonivaevuste, nahaprobleemide ja teiste tervisehädade korral looduslike ravivahendite poole. Nad teavad, et taimedes sisalduv ravijõud mõjub organismile paremini kui kangete ravimite tarvitamine.

Raamatust leiate:
  • selgitusi, kuidas kodustes tingimustes taimseid ravivahendeid valmistada;
  • enam kui 60 retsepti, mille järgi valmistatud ravivahendid aitavad teil kiiresti vaevustest vabaneda;
  • sobiva lahenduse nii väikelaste kui ka täiskasvanute terviseprobleemidele;
  • ülevaate kõige olulisematest ravimtaimedest.

Raamatus antakse ülevaade loodusravi ajaloost ja kõige olulisematest rakendusviisidest. Retseptid loodusest kõikidel eluetappidel:
    1. Imikud ja lapsed;
    2. Neetud nohuperiood;
    3. Tasakaalu leidmiseks;
    4. Naiste ja meestehädad;
    5. Neile, kel aastaid üle 50

Eeskätt uue pereliikme esimestele eluaastatel püüavad vanemad sageli leida alternatiivseid ravimeetodeid, et lapse häda võimalikult leebel kombel leevendada. Looduse apteegil on tõepoolest pakkuda suur hulk end praktikas läbi aegade õigustanud retsepte, alates sibulakotikestest kõhuvalu puhul kuni teedeni puhituse ja kõhulahtisuse korral. Millest võiks abi olla just teie lapsele, sest saate teada alates lk. 30 ja lk. 44.

Nohust, valulikust neelust, köhast jms-st pole pääsu. Vähemalt korra aastas tabavad niisugused vaevused meid kõiki. Apteegitilli seemned ja mesi vabastavad meid ka kõige kuivemast köhast. Aedsalvei ja õunaäädika segu teevad kõris pesitsevatele bakteritele tuule alla ja leevendavad valu. Spetsiaalsed raviteed aitavad kuiva või rögase köha, palaviku, kinnise nina jms korral. Vaadake selle kohta lähemalt alates lk 60.

Moodsa elustiiliga kaasnevast stressist pole ilmselt pääsu. Õnneks aitavad mitmed ravimtaimed argipingetest ja nukrusest jagu saada. Stressi ületamiseks ja hingelise tasakaalu taasleidmiseks on loodusel pakkuda lausa mitme taime abi. Millistest taimedest leiab jõudu keerulistel eluetappides, saate lugeda alates lk 78 ja 86.

Eeskätt naised kasutavad üha sagedamini iidseid raviteadmisi. Roheline apteek on tõhus premenstruaalse sündroomi kui ka menstruatsiooniga kaasnevate valude korral. Üleminekuaastate vaevuste ravis omandab ravimtaimeteadus üha suuremat kaalu ja seda ilma hormoonteraapia võimalike kõrvalmõjudeta. Lugege selle kohta lähemalt alates lk 96 ja lk 106.
Kuivõrd hormoonid võivad ka meestele liiga teha, siis alates lk 118 leiate eest ebatavalisi retsepte, mis parandavad meeste enesetunnet ja annavad armuelule (taas) uut hoogu.

Aastate lisandudes kasvab huvi looduslike ravimite vastu. Lihtsatest kodustes vahenditest saab abi veidi kõrgenenud vererõhu, hajameelsuse või valutavate liigeste korral. Raamatu autori sellekohased meelisretseptid leiate alates lk 126.

Kõige sagedasemad ravimtaimede kasutusviisid:
  1. Tee
  2. Tinktuur, õlitõmmis ja raviäädikas
  3. Inhalatsioon
  4. Ürdi- ja lõhnavannid
  5. Soojad ja külmad mähised
  6. Aroomiteraapa

Raamatu autor Melanie Wenzel sündis 1969. aastal Trieris. Läbinud ergoterapeudi koolituse, töötas ta pikka aega haiglas. 2001. aastal spetsialiseerus ta klassikalisele homöopaatiale ja avas erapraksise. Melanie Wenzeli vanaema äratas juba lapsepõlves raamatu autori huvi ravimtaimede vastu. Tal on selles valdkonnas laialdased teadmised ja aastatepikkused kogemused.

28. sept 2015

Kergemad klassikud. Taljesõbralikumaks timmitud lemmiktoidud meilt ja mujalt


Mari-Liis Ilover

Taljesõbraliku värskenduskuuri on läbinud rohkem kui 60 klassikalist retsepti nii meilt kui ka mujalt, kartulisalatist Napoleoni koogini.
Ei ole vaja teha drastilisi ümberkorraldusi, et muuta oma toidulaud kergemaks, täisväärtuslikumaks ja tervislikumaks.

Autor räägib oma teosest nii:

„Kergemad klassikud” on ses mõttes vanamoodne raamat, et ehkki siinsed toidud on muudetud taljesõbralikumaks, ei kasutata üldjuhul nende valmistamisel asendajate rollis moodsaid ja eripäraseid toiduaineid ega alternatiivseid toiduvalmistamisviise.

Retseptidest ei leia margariini, mis on võist küll lahjem, ent mille koostis ei vasta minu toidufilosoofiale. Niisamuti ei kohta raamatus steviat, ksülitooli ega muid suhkruasendajaid.
Olen päri tänapäevase toitumisteaduse suunaga, millejärgi rasv ei tee paksuks. Pahalased on hoopis valge suhkur ja valge jahu- eriti koos sellesama rasvaga. Julgen väita, et kõigi kolme (rasva, suhkru, jahu) vähendamisest igapäevases menüüs on kasu.

Et kalorite hulka toitudes piirata, on retseptides rasva- ja suhkrukoguseid vähendatud nii palju, kui maitse ja tekstuur lubavad. Et keha söödud toidust ikka pigem kasu kui kahju lõikaks, on rafineeritud tühjad ballast-toiduained, nagu valge jahu ja valge suhkur, asendatud seal, kus vähegi võimalik, toitainerikkamate täisterajahude ning toorroosuhkruga.

Raamatu kõiki retsepte ühendav moto kõlab järgmiselt: vähem töödeldud toiduaineid, vähem suhkrut, vähem rafineeritud jahu, vähem rasva- vähem tühje kalorid!

Raamatus on ka toitumisnõustaja eessõna ja „Abiks raamatu kasutamisel”, et aidata ja anda nõu toiduvalmistajale. Leiad taljesõbralikud retseptid: hommikuks; väiksemad ampsud ja salatid; soolased küpsetised; supid; toekamad eined; magustoidud ja magusad küpsetised, koogid ja tordid.

Hommikusöögina tuntud tervisliku krõbeda müsli (lk.23) saad siis, kui valmistad selle ahjus ise. Kaerahelveste asemel võid kasutada ka hirsihelbeid või toortatart. Lisades segule tavapärase suhkru asemel mett ja kookosõli, saad taljesõbralikuma variandi.

Ka peolaua klassika- singirullid (lk. 35) on võimalik teha maitsva ja kalorivaesemana. Retsepti saladus seisneb selles, et suurem osa tavapärasselt riivitud juustust on asendatud kergema toorjuustuga ja majoneesi kogus viidud võimalikult väikeseks. Singiks vali kerge kanafileesink või imeõhuke veisesink, mida on mugavam rulli keerata.

Pitsat (lk. 59) peetakse üheks ebatervislikumaks toiduks. Korralik õhukesel põhjal, mõõduka kattega pitsa on lausa bellissimo nii sinu taljele kui ka maitsemeeltele. Siinne „sale” pitsa on inspireeritud lihtsast Pizza Margheritast, mis koosneb tomatitest, basiilikust ja juustust. Osa mozzarellast on asendatud väherasvasema ricottaga ning õli leidub pitsas minumaalselt.

See pikkpoiss (lk.81) on raamatu autori üks isiklikke lemmikuid. Hakkliha on valmistatud väherasvasest kalkunilihast. Tavaliselt massi kooshoidmiseks kasutatavat riivsaia asendab edukalt riivitud kartul. Osa lihast on asendatud tervislike pruunide läätsedega. Seda nippi võib kasutada ka kotlettides ja lihapallides. Nii vähendad küllastunud rasvu ja suurendad oma toidu kiudainesisaldust.

Need šokolaaditrühvlid (lk. 112) on iga šokohooliku unistus. Klassikaliste trühvlite valmistamiseks kasutatakse lisaks šokolaadile harilikult koort ja/võid selleks, et mass oleks pehmem. Siinses retseptis ei ole ühtegi piimatoodet. Tugevalt šokolaadiste trühvlite maitsestamiseks on lisatud kohvi, konjakit ja mett.

Kui tavapärases Napoleoni koogis (lk. 147) on nii lehttainapõhjades kui ka kreemis kokku 300 (!) grammi võid, siis saleduskuuri läbinud retseptis on seda vaid 50 grammi. Filotainast küpsetatud krõbedad vahekihid vajavad rasvainet vähe ning igati hea keedukreemi saab ka ilma võita.

Mari-Liis Iloveri retseptid ja toidust pajatavad kirjutised on paljudele tuttavad tänu tema veebilehele “Siit nurgast ja sealt nurgast”. Lisaks on neid avaldanud mitmed ajakirjandusväljaanded, ka on ta üles astunud telekokana. Autori eriline poolehoid kuulub puhtale, täisväärtuslikule ja tervislikule kodutoidule. Mari-Liis Iloveri sulest on varem ilmunud kokaraamatud “Maitsev” ja “Piknikule!”.