23. veebr 2015

Ausalt tervislik. Aluseline toit sinu tervise heaks!   

Natasha Corrett, Vicki Edgson

Liigne happeid moodustava toidu söömine viib keha tasakaalust välja, mis põhjustab mitmesuguseid vaevusi: pea-, liiges- ja lihasvalu, higistamine, tujutus, energiapuudus, unetus jne. Kõik need sageli esinevad kaebused vähenevad või kaovad, kui süüa rohkem aluselisi toite.

Raamatus tutvustatakse põhjalikult aluselise toitumise põhimõtteid, aluselisi toiduaineid ja parimaid energiaallikaid ning selgitatakse, kuidas söögi valik aitab igapäevaste kergemate haigustega toime tulla. Antakse juhiseid, kuidas toiduga organismi puhastada ja kujundada kehasõbralik elustiil, kus toit tõepoolest keha
toidaks.

Spinati-kikerherne hummus
4 portsjonit

400 g konserveeritud kikerherneid, loputatud ja nõrutatud
60 g spinatit
1 sl tahhiinit (seesamipasta)
½ sidruni mahl
2 sl oliiviõli
1 väike küüslauguküüs
umbes 125 ml vett

Valmistamine
Pane kikerherned, spinat, tahhiini, sidrunimahl ja oliiviõli blenderisse, riivi sisse küüslauguküüs ja töötle pastaks, lisades vähehaaval vett, kuni saavutad soovitud konsistentsi.

Näpunäited
  • Kui tahhiinit ei ole saada võid kasutada röstitud ja jahvatatud seesamiseemneid- need sobivad samuti!
  • Võid proovida ka ilma spinatit lisamata- väga maitsev, tervislik ja toitev! Soovitan! 
Tooršokolaadi vaht
2 portsjonit

1 sl kookosõli
1 avokaado
1 tl vett
2 kuhjaga sl toorkakaopulbrit
2 sl agaavisiirupit (või rohkem, maitse järgi)
vaarikaid või mustikaid serveerimiseks

Valmistamine
Sulata kookosõli kuuma vee kohale asetatud kuumuskindlas kausis, seejärel kalla blenderisse koos avokaado viljaliha ja veega; töötle ühtlaseks. Lisa kakaopulber ja agaavisiirup; töötle uuesti, kuni segu on täiesti ühtlane. Maitse, soovi korral lisa veel veidi magusainet.
Tõsta vaht kahe portsjoni suurusesse kaussi või jaga see soovi korral 2 vormi. Lase külmkapis vähemalt 1 tund seista. Serveeri marjadega!

Näpunäited
  • Avokaado peaks olema küps ja pehme!
  • Kui toorkakaopulbrit pole, siis sobib ka tavaline mõru kakaopulber (endine Meie Mark)!
  • Agaavisiirupi asemel võid tarvitada vedelat mett!
  • Vaarikate ja mustikate asemel sobivad ka granaatõunaseemned- hapukas amps! Taevalikult siidine ja maitsev- soovitan sojalt! 
Tomati, kookose ja tšilli supp
2 portsjonit


1 sl kookosõli
75 g hakitud šalotte
20 g haitud värsket ingverit
1 hakitud küüslauguküüs
½ hakitud punast tšillit
1 hakitud sidrunheinavars
1 tl koriandriseemneid
300 g hakitud tomateid
400 ml kookospiima
1 tl sojakastet
1 tl laimimahla

Serveerimiseks
kookoskoort
tšilliõli
peeneks hakitud koriandrit (soovi korral)

Valmistamine
Kuumuta suures kastrulis kookosõli. Lisa šalotid, ingver ja küüslauk ning prae kergelt 5 minutit, kuni need on pehmenenud. Lisa tšilli, sidrunhein ja koriandriseemned ja prae veel 5 minutit. Lisa hakitud tomatid ja kuumuta 5 minutit.
Sega juurde kookospiim, lase keema tõusta ja keeda vaikselt 30 minutit. Maitsesta sojakastme ja vähese laimimahlaga.
Tõsta supp kannmikserisse (või purusta pannil saumiksriga) ja püreesta ühtlaseks. Kui soovid, et supp oleks kreemjam, kurna see läbi tiheda sõela.

Serveeri kuumalt, kaunista kookoskoore ja tšilliõliga, soovi korral puista peale hakitud värsket koriandrit.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar