22. juuni 2016

Jaanipäevatoidud. Eesti, Rootsi ja Soome köök ja kombed


Merrit Kiho ja Jaan Kiho













See raamat räägib põhjamaade kõige tähtsama püha rituaalidest ja toitudest. Rootsis on see püha midsommar, Soomes juhannus, Eestis jaanipäev. Toidud ja kombed on erinevad, aga samas ka sarnased. Üks mis kindel, vaimude ja inimeste vaheline sein on sel ööl õhkõhukene, vaat et olematu...
Et jaaniööd nautida ja end mitte toidutegemisega koormata, oleme valinud sellesse raamatusse 30 lihtsat retsepti. Paljud toidud saab enne pidu valmis teha.

JAANID EESTIS

Pidulik kukeseenesupp (lk. 13). Selle kerge supi jaoks vajad: kukeseeni, šalottsibulat,võid, valget veini, Põltsamaa Kuldset, vahukoort, kana- või köögiviljapuljongit, kadakamarju, sojakastet, Roqueforti juustu, sidrunipipart, soola (vajadusel) ja hakitud ürte (nt lehtpeterselli). Supi kõrvale sobib pakkuda ka võiseid pärmi-lehttainapulgakesi.

Päris vanaaegne seašašlõkk (lk. 20). Selle jaoks vajad sea- või lambaliha, sibulat, soola, musta pipart, sidrunimahla, võid, tomateid, sibulalauku ja granaatõunaseemneid. See retsept on pärit ühest vanast Stalini-aegsest kokaraamatust. Šašlõki serveerimisel vala lihale sulavõid ning lisa tomatid, sibulalaugud ja granaatõunaseemend.

Suitsukalasalati (lk. 31) tegemiseks vajad suitsuräime, rohelist sibulat, kurki, keedumuna, kitsejuustu. Kastmeks Smetanat, soola, suhkrut, musta pipart ja paar tilka valgeveiniäädikat.

Napoleoni kook (lk. 37) Põhjaks võiga lehttainat, vahele maasikatoormoosi ja keedukreemiks vajad: munakollaseid, suhkrut, jahu, maisitärklist, piima ja vanillikauna seemneid.

JAANID ROOTSIS

Gubbröra ehk munamääre (lk. 47) valmib: munast, anšoovisefileedest, punasest sibulast, murulaugust, tillist js creme fraich´ist või Smetanast. Jaga kogus näkileibadele ja kaunista maitserohelisega.

Noored aiaviljad kõik rõõmsalt salatina koos (lk. 57). Seda kartulisalatit sobib pakkuda täiesti eraldi roana või grill-liha kõrvale. Salati jaoks vajad: värskeid pisikesi pestud kartuleid koorega, tilli, võid, noort redist, sibulat koos mugulatega, rabarbarit, suhkrut, beebispinatit, sidruni mahla, mädarõika just või valmis mädarõigast, soola ja musta pipart.

Lahtise Västerbottensosti juustu piruka (lk. 61) jaoks vajad: nisujahu, rukkijahu, võid, vett, viina (tainas). Täidiseks 500 g Västerbottensosti juustu, (vahu)koort, muna, musta pipart, lehtpeterselli (soovi korral). Kaunistuseks punast sibulat, siiamarja ja creme fraich´i..
Paku kõrvale klaas külma õlut või pitsike sidruninapsu (lk. 63). Napsu jaoks vajad viina, sidrunit (koort) ja valget siirupit.

JAANID SOOMES

Kingsepa lõhe (lk. 77) jaoks vajad: räimefileed, soola, tilli, sibulat. Leeme jaoks vajad: 30% äädikat, suhkrut, roseepipart, vürtsi, loorberilehti.

Peekonisse peidetud hakkliha porrukartulitega (lk. 85). Toidu jaoks vajad: (delikatess) hakkliha, külma keedetud kartulit, täisterariivleiba, vett, soola-pipart, riivitud muskaatpähklit, peekoniviile, toorest kartulit, porrulauku, pisut oliivõli, puljongit ja riivitud juustu.

Maasikabool (lk. 87). Joogi jaoks vajad: jäist viina,, jäist maasikalikööri, jääkülma sidrunilimonaadi või sidrunimaitselist mullivett ja külmutatud maasikaid (jää asemel)
.









Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar