7. juuni 2016

Taimsed õhtusöögid: toekad kõhutäied igaks päevaks


Sandra Vungi













Taimetoidu populariseerijana ja isikupäraste retseptide loojana tuntud Sandra Vungi kolmas kokaraamat keskendub õhtusöökidele. Raamat algab praktiliste põhiretseptide ehk „Taimse köögi ABCga“, liigub edasi kosutavate suppide ja salatite juurde, õpetab tegema maailma maitsvaimaid taimseid kotlette, tutvustab lihtsaid ja kiireid pastaroogasid, paotab ahjusuud, et lasta valla hõrk pitsade ja pirukate lõhn, laob lagedale tõelised hitid korralike pearoogade näol ja lõpetab magusa tooniga – sest ka magustoidul võib õhtusöögil olla oluline koht.

Siin on nii väga lihtsaid retsepte kui ka väljakutseid köögis vilunud inimesele. Et mitte iga päev pead murda järjekordse õhtusöögi üle, on raamatu lõppu lisatud ka neli tasakaalustatud nädalamenüüd koos poenimekirjadega. Üle poole raamatu toitudest on gluteenivabad.

Autoril on varem ilmunud menukad retseptiraamatud „Kodused ja maitsvad taimetoidud. 100% taimne“ (Varrak, 2012) ja „Taimsed magustoidud. Lihtsast luksuslikuni“ (Varrak, 2014).


Retseptid

India pähkli mozzarella (lk. 19) valmistamiseks vajad India pähkleid, kuuma vett, tapiokki (graanuleid, mitte pulber), maitsepärmi, õunaäädikat või valge veini äädikat ja soola. See taimne juust sobib pitsale või lasanjele, samuti nacho´de juurde!

Vürtsikas guljašš-supi (lk. 31) jaoks vajad: õli, sibulat, tšillikaunu, loorberilehti, vürtsköömneid, köömneid, kartulit, keevat vett, kikerherneid, punasid ube, konservherneid, tomatipastat, soola, rafineerimata suhkrut ja küüslauku.

Läätse-köögivilja salati (lk. 55) jaoks vajad: kuivatatud rohelisi või pruuni läätsi, riivitud kaalikat, Hiina kapsast, rukolat, kirsstomateid, soola, sidrunimahla ja oliivõli. Salat sobib väga hästi mõne teise roa kõrvale, vrapi vahele või omaette einena.

Tomati-kikerhernekarri kookospiimaga (lk. 77). Karri valmistamiseks vajad: õli, sibulat, soola, karripilbrit, jahvatatud vürtsköömneid, loorberilehti, kikerherneid, tomatit, kookospiima, sojakastet või tamarit ja keedetud riisi serveerimiseks.

Lihtsad herne-kapsapihvid (lk. 101) valmivad: kuivatatud kollastest hernestest (nt poolikud), kapsast, veest, soolast, karripulbrist, täisteranisujahust või kaerajahust ja sibulast.

Riisinuudlid maapähkli-ananassikastmega (lk. 115). Roa valmistamiseks vajad: õli, sibulat, värskeid ananassikuubikuid, röstitud ja soolatud maapähkleid, karripulbrit, kuuma vett, soola, sojakastet või tamarit ja riisinuudleid.

Karrine lillkapsapirukas (lk. 145) valmib pärmitainast (retsept lk. 13) ja karrisest lillkapsakattest. Katte jaoks vajad: lillkapsast, õli, sibulat, karripulbrit, tomatipastat, rafineerimata suhkrut, soola ja ketšupit pärmitainale määrimiseks.

Kartulipuder koorese herne-spinatipajaga (lk. 177). Kartulipudru retsepti leiad lk. 161. Koorese spinati-hernepaja valmistamiseks vajad: õli, külmutatud spinatit, külmutatud rohelisi herneid, riivitud sidruni koort, sidrunimahla, soola ja taimset koort.

Imelise rabarbrikoogi (lk. 203) jaoks vajad: täisteranisujahu, nisujahu, kookoshelbeid, küpsetuspulbrit, soola, rafineerimata suhkrut, õli (nt päevalille-), taimset piima või vett, õunaäädikat või valge veini äädikat, rabarbrikuubikuid, serveerimiseks soovi korral tuhksuhkrut.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar