8. juuni 2017



Köögiviljarikkad road ehk kuidas küpsetada Trooja hobust

Margit Härma













Ärge ehmuge, see raamat ei räägi hobuselihatoitudest, vaid sellest, kuidas valmistada aedvilju nii maitsvalt, et ka kõige skeptilisemad „jänesetoidu“ põlgajad neid meeleldi söövad. Kõik teavad, et aedviljad on tervislikud. Ometi söövad eestlased palju vähem köögivilja kui teiste maade rahvad. 

Tervislikku toitu pakkuva kohvikuketi Mamo loojal Margit Härmal on mitmeid nippe ja kavalaid nõkse, kuidas olukorda lahendada. Kõige tõhusamaks salarelvaks on seejuures imehead maitsed! 

Raamatu esimesest osast leiab lugeja toidud, kus köögivilju on lisatud roogadesse nii, et nende maitsed domineerima ei hakkaks. Teises peatükis on retseptid aedviljadega harjunud sööjatele ja kolmandas autori pere lemmiktaimetoidud. Ja siis veel valik kastmeid ja muud head-paremat. 

Juurde on lisatud ka siinsetes retseptides kõige sagedamini esinevate köögiviljade tutvustused, kus leidub nii praktilisi nõuandeid kui ka Tervise Arengu Instituudi selgitusi, miks üks või teine vili kasulik on.

SUVIKÕRVITS

Pikkpoiss suvikõrvitsaga (lk. 42) Koostisosad: kodune ja väherasvane hakkliha, toorsuitsupeekon, sibul, suvikõrvits, sepik, muna, puljong, petersell, Cayenne´i pipar või Tabasco kaste (soovi korral), soola ja pipar.

LILLKAPSAS

Lillkapsapõhjaga pitsa (lk. 58) Koostisosad: lillkapsas, mandlijahu, muna, riivjuust, sool. Tomatikaste: konservtomat, tomatipüree, küüslauk, sool. Kate: mozzarella, punane sibul, chorizo-vorst või spargel, kirsstomatid.

PEET

Peedi-šokolaadimuffinid (lk. 74) Koostisosad: tume šokolaad, toores peet, muna, mandlijahu, suhkur, küpsetuspulber, hapukoor, vaniljeekstrakt, tšillipulber, meresool. 

KÕRVITS

Küpsetatud kõrvitsa pasta (lk. 82) Koostisosad: kõrvits, punane sibul, kirsstomatid, väherasvased toorvorstid, tomatikonserv, pasta, sidrun (mahl ja koor), küüslauk, majoraan või petersell, või ja õli, sool ja pipar, serveerimiseks parmesani.

BATAAT

Bataadi-kanasupp (lk. 90) Koostisosad: bataat, kookospiim, kanarinna- või kintsuliha, kanapuljong, sidrunheinavars, ingver, küüslauk, punane tšilli, punane Tai karripasta, palmisuhkur, kalakaste, õli, laimimahl (maitsestamiseks), värske koriander. 

SPINAT

Lamba-spinatikarri (lk. 110) Koostisosad: lambaliha, sibul, ingver, küüsaluk, spinat (värske või sügavkülmutatud), tomatipasta, konserveeritud kikerherned, garam masala, jahvatatud koriander, paprikapulber, puljong, või sool, õli, värske koriander.

KAPSAS

Pasta Salmonara (lk. 122) Koostisosad: värske kohev kapsas, spargel või suvikõrvits, muna, riivitud parmesan, kuumsuitsulõhe, pasta (spagetid), või, till, sidrunimahl, pipar.

SPARGEL

Ahjuomlett spargliga (lk. 142) Koostisosad: muna, sparglivarred, keedetud värsked kartulid, roheline sibul, pim või vesi, juust, või, sool, pipar. 

BAKLAŽAAN

Pommu tomati-kookosekastmes (lk. 154) Koostisosad: pommu ehk baklažaan, sibul, konserveeritud kikerherned, kookospiim, tomatikonserv, väike punane tšillikaun, sinepiseemned, kurkum, kuivatatud koriander, kuivatatud kafir´i laimilehed, kuivatatud galganijuur (soovi korral), sool, laim, värske koriander. 

TOMAT

Tomati-basiilikusupp (lk. 162) Koostisosad: tomatikaste igaks elujuhtumiks (vaata lk. 170), köögiviljapuljong, kirsstomatid, roosuhkur (ainult vajadusel), sool, pipar, värske basiilik.

PASTINAAK

Kartuli-pastinaadiröstid (lk. 200) Koostisosad: jahused kartulid, pastinaak, juurseller, sibul, sulavõi, tüümian.
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar