30. jaan 2019


Tervislik toitumine. Tasakaalustatud toitumise põhitõed+toitumiskava ja retseptid


Tagli Pitsi, Kristin Salupuu
















Kas vastuoluline info toitumise kohta ja selle üleküllus on tekitanud Sinus tunde, et tervislik ja mitmekesine söömine on justkui tuumateadus? Tänapäeval on toitumise kohta väga palju infot, mis on tihtipeale lünklik, vastuoluline, kallutatud või põhineb kellegi veendumustel, mitte inimorganismi ainevahetuse vajadustel. Käesolev raamat koosneb kahest suuremast osast – toidu- ning toitumis- ja liikumissoovitused. Lisaks leiab soovitustest lähtuva nädala näidismenüü koos retseptidega. Samuti leiad põgusa ülevaate söömispsühholoogiast, seedimisest, toidupakendite lugemisest ja toiduohutusest. Usume, et toitumisest teadliku inimesegi jaoks leidub siin ahaa-momente.
Sellest raamatust saad vastuse küsimustele:
  • Miks me peaksime sööma ja miks me tegelikult sööme?
  • Mis juhtub toiduga meie kehas?
  • Mis vahe on valkudel ja proteiinidel? 
  • Kas kolesteroolikartuses peaks muna söömist vältima?
  • Kas supertoidud ja rasva põletavad toidu(aine)d on üldsegi olemas?
  • Miks ei tasuks tervise huvides riisigalette igapäevaselt tarbida?
Ja veel paljudele teistele küsimustelegi ning leiad usaldusväärset infot tasakaalustatud ja mitmekesise toitumise kohta.
Tagli Pitsi on töötanud Tervise Arengu Instituudis toitumise eksperdina juba üle kümne aasta. Lisaks on ta üle kahekümne aasta õpetanud Tallinna Tehnikaülikoolis menüüde analüüsimist ja koostamist ning toitumise põhitõdesid. Tagli Pitsi oli viimaste Eesti toitumis- ja liikumissoovituste koostamise töögrupi eestvedaja.
Kristin Salupuu oli esimene riikliku kutsetunnistuse saanud toitumisnõustaja, kes on koostööd teinud nii ülekaaluliste laste peredega kui ka bikiinifitness-sportlastega. Hetkel töötab ta Tervise Arengu Instituudis riikliku toidu koostise andmebaasi haldurina. Põhitöö kõrvalt aitab ta tänaseni inimestel elustiilis muutusi teha.
Raamat põhineb Eesti toitumis- ja liikumissoovitustel


Retseptid

Tatra-kodujuustusalat (lk. 206) Koostiosad: tatratangud, keedetud riivitud peet, kirsstomatid, kooritud õun, varsseller, punane sibul, kodujuust, oliiviõli, kõrvitsa- ja päevalilleseemned, petersell

Tšilline riisi-läätsehautis (lk. 215) Koostiosad: täisterariis, kuivatatud punased läätsed, suvikõrvits, tomat, paprika, tšillipipar, magus tšillikaste, oliiviõli, Parmesani juust.

Mozzarella`ne pastaroog (lk. 222) Koostisosad: täisteramakaronid, sibul, küüslauk, päikesekuivatatud tomatid, suvikõrvits, šampinjonid, mozzarell juust, brokoli, õli, basiilik (soovi korral).

Mango-astelpajusmuuti ingveriga (lk. 224) Koostisosad: mango, astelpajumarjad, riivitud ingverijuur, maitsestamata jogurt.

Orsoto lõhega (lk. 230) Koostisosad: lõhefilee, odrakruubid, sibul, oliiviõli, kurkum, küüslauk, maitseroheline, kõrvits, porgand, sool-pipar (soovi korral).

Karrine kana-banaanisalat riisiga (lk. 235) Koostisosad: täisterariis, kanafilee, tomat, paprika, kurk, banaan.

Kreeka jogurti magustoit kakaoga (lk. 240) Koostisosad: Kreeka jogurt, suhkruta kakaopulber, mesi, külmutatud või värske banaan, külmutatud või värsked marjad (nt vaarikad ja mustsõstrad)

Oakotletid kartulipudru ja peedi-küüslaugusalatiga (lk. 247) Oakotletid: punased oad (kuivatatud või konserveeritud), sool, sibul, porgand, tomatipasta, sinep, õli.

Aasiapärane kookosjoogisupp krevettidega (lk. 250) Koostisosad. Täisterariis, kookosjook, tomat, paprika, šampinjonid, kreverid (või kana- või kalkunifilee), värske ingverijuur, tšillipipar, koriander, sidrunhein, värske koriander (soovi korral)

Pannkoogid ricotta kohupiimast (lk. 252) Koostisosad: ricotta kohupiim, nisu- ja kaerajahu, suhkur, kardemon, muna, rapsiõli. Serveerimiseks: maasikaid, banaan.

Ahjus küpsetatud kana köögiviljade ja maguskartuliga (lk. 258) Koostisosad: maguskartul, brokoli, lillkapsas, varsseller, kanakintsuliha.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar