16. märts 2015

Looduslik toit. Ehe ja tervendav

Marika Blossfeldt



Looduslik toit. Ehe ja tervendav on teine raamat sarjast, mis pakub teavet ja innustust toiduvalmistamise, söömise ja täisväärtusliku elamise kohta.

Selles saab lugeda, kuidas 
• tugevdada immuunsüsteem
• hooajaliselt puhastada nii keha kui vaimu 
• taastada ja säilitada seedetrakti tervist 
• ennetada põletiku teket ning 
• langetada kehakaalu, 
viimast mitte kalorite lugemise ega dieedi pidamisega, vaid lihtsalt maitsvate ja kosutavate toitude söömisega.

Raamatust võib õppida, kuidas 
• ennetada energiataseme kõikumisi 
• maandada stressi 
• vältida kaalutõusu
• eemaldada seedehäireid 
• stabiliseerida meeleolu 
• suurendada naudingut toidust ja elust ning
• elujõudu suurendada.

Toitumise ja elustiili peatükkidele järgnevad tervislike ja kergesti valmistatavate hõrkude toitude retseptid nagu 
• kõhule pai tegevad supid
• värskendavad salatid
• nädalavahetuse hommikusöögid
• imelised metsikute taimede road
• külluslikud teraviljaroad
• hapendatud köögiviljad 
• energiat tõstvad lehtköögiviljad
• toitvad kaunviljad
• üllatavad kastmed ja dipid
• juuretisest valmistatud leivad ja kuklid ning
• alternatiivsete jahudega tehtud küpsetised ja magustoidud.

Retseptid põhinevad naturaalsetel terviktoitudel ja koosnevad üksnes vähestest looduslähedastest koostisosadest. Pole tarvis kasutada keerulisi toiduvalmistamisvõtteid, et valmistada meeliülendavaid roogasid.
Raamatust ei leia ei rafineeritud magustajaid, valget jahu ega küsitava väärtusega õlisid.

KINOA-frittata (ahjuomlett)
neljale

4 muna
4 sl vett
360 ml keedetud kinoad
1 peotäis värsket või kuivatatud tüümiani
2 näpuotsatäit soola
pipart
1 tomat

Valmistamine
Kuumuta ahi 225 kraadini. Määri ahjuvorm võiga. Klopi munad koos veega lahti. Lisa kinoa, tüümian, sool ja pipar ning sega. Vala munasegu ahjuvormi. Viiluta tomat ja aseta viilud vormi, raputa üle vähese soola pipraga. Küpseta 20-30 minutit või kuni muna on hüübinud. Serveeri vokitud roheliste lehtköögiviljadega.

NB! Kinoa asemel võib ahjuomletis kasutada ka teisi keedetud tervilju, nagu tatar või täisterariisi.

SOE TÄISTERARIISISALAT
Kuuele


Salat
480 ml keedetud täisterariisi
240 ml üleöö leotatud mandleid
240 ml porgandeid
(pikuti veeranditeks, siis risti
väikesteks tükkideks lõigatud)
1 väike suvikõrvits või kurk

Kaste
240 ml apelsinimahla
1 sl röstitud seesamiõli
2 näpuotsatäit tšillipiprahelbeid
½ tl soola

Valmistamine
Kuumuta ahi 225 kraadini. Rösti mandleid ahjus ahjupannil 10 minutit, tõsta kõrvale. Auruta porgandeid aurutamissõelal 2 minutit. Sega kausis kõik salati koostisosad. Pane kastmeained kaanega klaaspurki ning raputa segi. Vala kaste slatile ja sega. Tõsta salat ahjuvormi, kata kaanega (kaane puudumisel küpsetuspaberiga) ja pane 15 minutiks ahju soojenema.
Serveeri koos lehtköögiviljadega.

SIDRUNIMAITSELINE PUNASE LÄÄTSE SUPP PALMKAPSAGA
Kuuele kuni kaheksale


480 ml punaseid läätsi
60 mil kinoad, loputatud
2,2 l vett
1 sibul, hakitud
3 porgandit
(pikuti veeranditeks,
risti viiludeks lõigatud)
1 sl oliivõli
4 küüslauguküünt
(paksudeks viiludeks lõigatud)
1 tl oliivõli
½ punti Itaalia palmkapsast,
(1 cm ribadeks lõigatud)
Soola ja pipart
Cayenne`i pipart
½ sidruni mahl



Valmistamine
Keeda läätsi ja kinoad vees 15 minutit. Kuumuta sibulat ja porgandeid 8 minutit oliiviõlis ja lisa supile. Prae küüslauk oliiviõlis kuldseks ja lisa supile. Lisa lehtkapsas supile ja lase veel 5 minutit haududa. Maitsesta soola, piparde ja sidrunimahlaga.
Serveeri musta leiva ja võiga.


KAERAHELBE SMUUTI
kahele

1 tass kaerahelbeid
1 tass apelsinimahla
Tükike aaloed (soovi korral)
1 peotäis värskeid (või külmutatud marju)
½ õuna, südamik eemaldatud
1 sl maapähklivõid (või mandlivõid)
1 banaan

Valmistamine
Aseta kõik koostisosad kannmikserisse ja püreesta. Soovi korral võid lisada natuke vett.

VANILLIKOOGIKESED TOORŠOKOLAADIGLASUURIGA
24 koogikest


Vanillikoogid
120 ml kookospähklijahu
½ tl soola
¼ tl küpsetuspulbrit
6 muna
120 ml kookosrasva, sulatatud
120 ml mett
1 sl vanillisuhkrut

Valmistamine
Kuumuta ahi 180 kraadini. Sega kausis koostisained ja pane kõrvale. Teises kausis sega vispliga vedelad koostisained. Vala vedelikusegu kuivsegule ja sega vispliga ühtlaseks tainaks. Määri muffinite vorm kookosrasvaga (kontrolli, et põhjad on hästi määritud) ja täida tainaga (1 sl + 1 tl tainast ühe koogikese kohta). Lükka lusikaga tainas vormi ja silu ühtlaseks. Küpseta 24 minutit.

Tooršokolaadiglasuur
1 küps avokaado
2 sl kakaod
2 sl mett
1 sl kookosrasva, sulatatud
1 tl vanillisuhkrut

Valmistamine

Püreeri kõik glasuuri koostisosad ühtlaseks. Määri koogikestele, kui need on juba natuke jahtnunud. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar