9. märts 2015

Tähtpäevad taimetoiduga. Retsepte ja tarkusi vegantoidust     
   
Mikk Mägi, Loore Emilie Raav                    



See raamat pakub taimseid toidulahendusi levinumatele tähtpäevadele, mida siinmail on kombeks pidada.
Raamatu retseptid koosnevad vaid taimset päritolu toiduainetest, välistades liha, loomadelt pärit piima ja piimatooted ning muna, olles seega sada protsenti vegan.
Seitsmest peatükist koosnev raamat pakub lahendusi kevadpühadest jõulude ja aastavahetuseni. Igas peatükis leidub komplekt eelroogasid, suupisteid, pearoogasid, magustoite ja jooke. Julgesti võib aga võtta ühest peatükist ühe ja teisest teise toidu ning serveerida neid hoopis igapäevaseks hommiku-, lõuna- või õhtusöögiks.

Raamat pakub põnevaid maitseelamusi ja ideid erinevateks aastaaegadeks, näidates, et taimetoit võib olla põnev, maitsev ja toitev igal ajal.
Nii saab igaüks meist teha head iseendale ja veel olulisem − loomadele ja keskkonnale meie ümber.

KOORENE TATRASALAT
neljale
2 tassi tatart (võib ka toortatart)
1 tass (u 200 g) külmutatud või konserveeritud herneid
1 tass (u 200 g) külmutatud või konserveeritud maisi
1 punanae parika
1 suurem õun
400 ml taimset koort (sojakoor, kaerakoor vmt)
Paar tillioksa
Soola-pipart

Valmistamine
Keeda tatar soolaga maitsestatud vees pehmeks. Tükelda paprika ja õun salati jaoks sobivateks väiksemateks tükkideks. Haki till. Kurna või sulata herned ja mais. Sega salatikomponendid kokku ja lisa taimne koor. Maitsesta soola ja pipraga.

Soovi korral võib toortatart ainult üleöö leotada, ilma keetmata.

SPAGETID TOMATIKASTME JA LÄÄTSEPALLIDEGA
kahele
150 g spagette (võib ka gluteenivabasid)

Kaste
2 sl tomatipastat
500 g purustatud tomateid
1 paprika
1 sibul
½  suvikõrvitsat
½ varssellerit
2 küüslauguküünt
värsket tüümiani
soola, pipart, suhkrut, sojakastet

Läätsepallid
¾ tassi punaseid läätsi
1 porgand
½ varssellerit
½ sibulat
1 küüslauguküüs
¼ tassi ikerhernejahu
Vahemere ürdisegu
soola pipart

Valmistamine
Läätsepallid: Keeda läätsed soolaga maitsestatud vees poolpehmeks. Haki köögiviljad peeneks ja kuumuta poti põhjas väheses õlis. Sega läätsed köögiviljade ja kikerhernejahuga. Veereta pallid. Pruunista läätsepallid mõlemalt poolt pannil. Seejärel küpseta neid 175 kraadises eelkuumutatud ahjus 10-15 minutit.
Pasta: Keeda pasta soolaga maitsestatud vees al dente(poolpehmeks), kurna.
Kaste: Kastme valmistamiseks tükelda juurviljad. Kuumuta neid pannil väheses õlis, lisa tomatipasta, kuumuta pidevalt segades veel veidi. Lisa peeneks hakitud värske tüümian. Kalla peale purustatud tomat. Hauta, kuni köögiviljad on pehmed.

Püüa toidu eri osade valmistamine ajastada nii, et kõike saaks serveerida korraga ja soojalt.

MANDLIPASHA
Neljale
2 tassi India pähkleid
½ tassi kooritud mandleid
½ tassi agaavisiirupit
1 apelsin
1 sidrun
½ tassi vett
¼ tassi kookosrasva
½ tl soola
 1 tl vanillisuhkrut
¼ tassi rosinaid


Valmistamine
Leota mandleid 12 tundi ja India pähkleid 4-6 tundi või mõlemaid koos 12 tundi. Kurna. Sulata kookosrasv tasasel tulel või soojas, toatemperatuuril seistes. Riivi apelsini- ja sidrunikoor. Pressi apelsinist ja sidrunist välja mahl. Pane kõik koostisosad kannmikserisse või püreesta köögikombaini või saumikseriga. Sega pashamassi sisse rosinaid või muud meelepärast. Maitse ja lisa maitse järgi vajaduse korral juurde agaavisiirupit või sidruni-apelsinimahla.
Nõruta kohupiimjat massi üle öö külmkapis marliga vooderdatud sõelal. Kata pasha külmikus toidukile, fooliumi või taldrikuga, et see pealt ära ei kuivaks. Kaunista rosinate või mandlitega.


Näpunäited:
  • Agaavi siirupi asemel võid kasutada mett!
  • Vanillisuhkru asemel kasuta soovi korral vanilli pulbrit!

BANAANI-MAASIKA-MÜNDIJÄÄSMUUTI
Neljale
3 banaani (kooritud, tükeldatud ja sügavkülmutatud)
2 ½ tassi ananassimahla
2 peotäit maasikaid
mõni leht värsket piparmünti

Valmistamine
Purusta kõik koostisosad kannmikseris. Serveeri kohe, sest siis on külmutatud banaanide jääkokteiliefekt suurim.

KIKERHERNE-SEEMNEKOTLETID
Neljale

1 tass kuivatatud kikerherneid
2 keskmise suurusega kartulit
1 sibul
3 küüslauguküünt
1 porgand
½ tassi seemneid (linaseemneid,
seesamiseemneid, kõrvitsaseemneid,
 päevalilleseemneid, kanepiseemneid vmt)
½ sidruni mahl
peotäis värske peterselli lehti
maitseks kuivatatud või värsket punet,
majoraani, soola ja pipart

Valmistamine
Leota kikerherneid üle öö (12 tundi). Keeda valmis kooritud kartulid, kurna ning tambi puruks. Purusta leotatud herned köögikombainis või hakkmasinas koos peterselli ja küüslauguga. Lisa segule riivitud porgand, hakitud sibul, tambitud kartul, seemned, sidrunimahl ja ülejäänud maitseained. Sega mass kokku. Vormi massist paraja suurusega kotletid. Prae kotletid mõlemat poolt pannil kergelt pruuniks. Küpseta kotlette 175 kraadini eelkuumutatud ahjus 15-20 minutit. Eriti krõbedat  kotlettide saamiseks võib neid enne ahju panemist frittida.


APELSINI-ROSMARIINIKEEKS
Keskmise suurusega keeksivorni jaoks 

1 ½ tassi spetsiaalset
gluteenivaba jahusegu
¾ tassi rafineerimata suhkrut
1 tl soodat
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
½ tl soola
1 apelsin koor
1 oks värsket rosmariini
1 purk (400 ml) kookospiima
¼ tassi rafineerimata oliivõli
1 tl õunaäädikat

Valmistamine

Sega kokku kuivad koostisosad. Sega eraldi kaussi kokku ülejäänud koostisosad, millele lisa riivitud apelsinikoor ja peeneks hakitud värske rosmariin. Sega vedelad koostisosad kuivainetega kokku. Lase tainal mõni hetk seista, kalla tainas keeksivormi, mille võib eelnevalt küpsetuspaberiga vooderdada. Küpseta keeksi 175 kraadini eelkuumutatud ahjus umbes 45 minutit. Kontrolli keeksi valmidust puidust tikuga. Keeks on valmis, kui tainas ei jää tiku külge.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar