31. märts 2015

Magustoidud kaalulangetajale. Maiusta targalt


Jane Maastik, Angela Laig



Raamatust leiab 31 magustoidu retsepti, millest enamik on gluteenivabad. Lisaks õpetused, kuidas valmistada ise maitsestamata jogurtit, värskendavat limonaadi ja ilma suhkruta magusamaitselist teed. 

GK- glükeemiline koormus

Kuidas erinevatel suhkrutel vahet teha ning õige välja valida?
  • Lauasuhkur (GK35/50 g kohta). Puudub igasugune toiteväärtus, sest sellelt on eemaldatud kõik, mis vähegi kasulik- vitamiinid, mineraal- ja kiudained. Lisaks on töödeldud paljude kemikaalidega
  •  Valge suhkru baasil valmistatud suhkrud: Fariinsuhkur, tuhksuhkur, moosisuhkur, karamellsuhkur, tükksuhkur, pärlsuhkur, vanilliinsuhkur

Tervislikud magustajad

  • Täistoor-roosuhkur: Sucanat, Rapadura ehk panela; Indiaanisuhkur
  • Toor-roosuhkur: Demerara, Muscovado ehk Barbados, Turbinado
  • Vahtrasiirup (GK27/50g)
  • Mesi (GK24/50g)
  • Palmisuhkur (GK18/50g)
  • Fruktoos ehk puuviljasuhkur (GK10/50g)
Kaalulangetajale sobivad magustajad

  • Ksülitool (GK5/50g)
  • Agaavisiirup (GK5/50g)
  • Paraguai suhkruleht (Stevia rabaudiana) ehk stevia (GK 0)
  • Erütritool (GK 0)

Sünteetilised ehk kunstlikud magusained

  • Atsesulfaam K(E950), aspartaam(E951), tsüklamaat(E952), isomalt(E953), sahhariin(E954), sukraloos(E955), neohesperidriin DC(E959), polüdekstroos(E1200)
  • Maisisiirup(glükoosisiirup või glükoosi-fruktoosisiirup)

RETSEPTID

Angela šokolaadikommid
(30 kommi) 15 kommi-5 GK)

260 g martsipanimassi                       Šokolaad
160 g mandlijahu                              55 g kookosrasva
55 g kookosrasva                            30 g kakaod
60 g agaavisiirupit                             2 ½ spl agaavisiirupit
Pisut soola
Vanilli maitse järgi


Valmistamine
Sulata kuuma vee vannil kookosrasv. Sega mandlijahu, agaavisiirup, sool, vanill ja sulatatud kookosrasv ühtlaseks massiks. Lase hetke seista ja sega veelkord korralikult läbi. Mida rohkem segad, seda paksemaks ja ühtlasemaks segu muutub.
Tõsta martsipanimass küpsetuspaberile ning vooli pikaks ümmarguseks toruks. Seejärel pane hetkeks sügavkülma tahenema. Tahkunud mass lõika viiludeks(umbes 30 viiluks) ja vooli neist käte vahel ümmargused pallid. Pallid aseta seniks, kuni valmistad šokolaadi, uuesti sügavkülma. Sulata kuuma vee vannil kookosrasv, lisa kakao ja sega, kuni segu on muutunud ühtlaseks massiks. Ära kuumuta segu üle 40 kraadi. Seejärel vala sisse agaavisiirup ja sega läbi. Kui segu on liiga vedel, lase mõni minut seista. Jahtudes hakkab segu paksenema. Võta sügavkülmast martsipanipallid, kasta sulašokolaadi sisse (selleks võid kasutada hambaorke) ja lase taheneda. Serveerimiseni hoia sügavkülmas. Kommidele kulub umbes pool šokolaadi kogusest. Ülejäänud vala vormi või küpsetuspaberile ja lase taheneda.


Kookoshelbeküpsised
20 küpsist (10 küpsist-5 GK)

50 g võid või kookosrasva
2 muna
80 g ksülitooli
200 g kookoshelbeid

Valmistamine
Sulata rasvaine. Sega omavahel munad ja ksülitool, lisa kookoshelbed ja sulanud rasvaine. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja tõsta sellele lusikaga paraja suurusega pätsikesed, mida võid vastavalt soovile kujundada, vajutades neid lapikumaks või vormides kuhjakesteks. Küpseta 175 kraadi juures umbes 15 minutit.

Limonaad
Neljale (üks portsjon-5GK)

3 sidrunit
140 g ksülitooli võ agaavisiirupit
1 l mullivett
Melissi maitse järgi

Valmistamine
Pressi sidrunitest mahl  ja sega, kuni see on täielikult lahustunud. Vala kannu. Lisa juurde melissilehti, sidruniviile ja soovi korral jääkuubikuid.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar