5. mai 2015

Jooga köögis 1. Retsepte & soovitusi tervemaks eluks


Kadi Toompere












Selle raamatu kirjutamise ideel oli mitu hooandjat. Ühelt poolt soovisid mu sõbrad-tuttavad ja õpilased aeg-ajalt, et saadaksin neile mõne teatud iidse joogatoidu retsepti, või tuldi lihtsalt minult nõu küsima soovitusi menüü muutmiseks ja mitmekesistamiseks. Teisalt aga tundsin, et klassikalised joogatoidud, mis põhinevad India traditsioonidel ja ajurveda õpetusel, ei pruugi olla alati parimaks valikuks 21. sajandil Eestis elavatele inimestele.

Siia raamatusse koondasin kolme tüüpi retsepte: klassikavaramusse kuuluvaid rahvusvaheliselt tuntud retsepte, toortoite – esindavad minu jaoks feel-good toiduainete rühma – ja lisaks mõningaid lähedaste peal läbiproovitud ja lemmikuks osutunud retsepte.

Kõik toidud selles raamatus on lacto-vegan põhimõttest lähtuvad, lisaks olen püüdnud kui vähegi võimalik asendada suhkru ja nisujahu tervislikumate alternatiividega.

Selle raamatu puhul on kõige olulisem see, et retseptikogu on koostatud sangati ehk kogukonna toel. Mitmed joogaõpetajad on seda täiendanud ja vürtsitanud oma kogemuste ja vahvate reteptidega.

Kadi Toompere

Mõned mõtted seoses toidu valmistamise ja nautlemisega

  • Toitu võib valmistada ainult hea tujuga!
  • Vana tõde, kuid jah, mida lähemalt oma kodule toidu hangid, seda parem!
  • Eriti hea, kui sul on võimalus midagi ise kasvatada, kasvõi maitseaineid.
  • Sega toitu alati päripäeva liigutustega- nii laed toidu energiaga.
  • Söö ainult siis, kui tunned, et sul on kõht tühi. Nii maitseb toit paremini ning hoiad ka kaalu kontrolli all.
  • Ajurveda teaduse kohaselt ei ole hea värskeid köögi- ja puuvilju külmkapis hoida. Külmiku elektromagnetväli muudab toidu omadusi.
  • Hoia oma kodus- külmikus ja kappides- vaid neid toiduaineid, mis sulle tegelikult head on.
Vaata veel häid mõtteid raamatust lk. 28-31

Retseptid jagunevad viide peatükki
  1. Mahl & smuuti
  2. Snäkk & dipp
  3. Supp & salat
  4. Põhiroad
  5. Maiused
Mahladest tooksin välja Apelsini-kasemahla (lk. 37), millel on ainult kaks komponenti ja mida on ääretult lihtne valmistada. Et sellist mõnusat mahla nautida ja muul ajal kui kevadel, võib kasemahla säilitada sügavkülmutatult.
Hommikuks on sobiv ka Toortatra hommikusmuuti (lk. 47). Blenderdades leotatud toortatra banaani, maasikate ja mandlipiimaga saad imemaitsva ja toitva energialaengu!
Leivamäärdeks ja köögiviljadipiks sobib Maapähkli-läätsehummus (lk. 69). Kõige paremini sobivad selleks oranžid läätsed- need keevad kõige kiiremini. Teravad kikerhernepannkoogid (lk. 81). See roog puhastab verd ja tugevdab närvisüsteemi ning on maitsvam, kui arvata võid.
Suvesse sobib jahe Avokaadosupp lillkapsaga (lk. 87) või siis Lihtne suvesalat (lk. 101), mille põhikomponendid on kurk, avokaado, maasikad ja  mahe poolpehme juust.
Põhiroogade alt tooksin välja roa nimega Tore baklažaaniroog ehk Mineatanud imaam (lk. 131-132). Baklažaaniroa huvitav nimi olevat tulnud sellest, et kord, kui seda esmakordselt ühele imaamile pakuti, olevat too minestanud. See oli lihtsalt nii võrratu! Teised jällegi usuvad, et minestamise võis põhjustada ülemäärane õli hulk, milles baklažaane küpsetati.
Tore lisand pearoogade juurde, mille ülejääkdest saab ka mõnusaid salateid kokku segada- Kirju kinoa (lk. 141). Seda saadakse keetes võrdses koguses riisi ja kinoad. Kinoad võib rullida ka riisipaberisse või nori sisse sushiks, riisi asemel. Kinoa sobib hästi hommikusöögiks muna asemel neile, kes on harjunud seda sööma.
Mõnus kerge magustoit- Magus marja-toortatrakohupiim (lk. 161). See valmib kergesti blenderdades idandatud tatra, mustikad, banaani ja datlid. Põnevaid maitseelamusi pakuvad: Maasika-banaani- sidrunisorbett (lk. 155), Banaani-maasika-seesamijäätis (lk. 156), banaani-muskaatpähkli jäätis (lk. 163). Maiuste alt leiab veel huvitavaid toorküpsiste retsepte, magusa halvaamaiuse, kastanijahu pannkoogid (lk. 195) ja palju muud huvitavat.

Kokkuvõtvalt lausus yogi Bhajan aga: „Söö seda, mida soovid, kuid ära lase toidul end nahka panna!”

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar