27. mai 2015

Mu süda kuulub kolmele- toidule, sinule ja minule: 60 tervislikku retsepti ja üks tõeline armastuslugu


Merilin Taimre

Selle raamatu eesmärk on aidata neid, kes võitlevad oma keha ja hea enesetunde nimel, või neid, kes tunnevad end väga hästi, kuid armastavad toiduga eksperimenteerida.
Minu retseptid põhinevad 15 sammul, et õpetada, kuidas parandada oma toitumise ja toiduvalmistamise mustreid. Need toidud on kõik naturaalsed ja pakatavad toitainetest. On vaja vaid ära õppida põhitõed, kuidas kõik toimima panna.

Merilin Taimre

Raamatus on maitsvaod retsepte avokaadost, banaanist, bataadist, datlist, kaerast, kakaost, kanalihast, kaunviljadest, kinoast, kodujuustust, kookospähklist, kreeka jogurtist, meest, pähklitest ja vahtrasiirupist.

Väga tänuväärne vili on avokaado. Seda võib küpsetamisel kasutada rasva asemel. Lihtsalt vaheta nõutud rasv (õli, või, küpsetusmargariin) võrdse koguse avokaado vastu. Avokaadoas on palju antioksüdante ja see on väga kasulik südame- ja veresoonkonna tervisele. Avokaadost võid valmistada näitesks mõnusa avokaado-munamäärde (lk.13). Püreesta avkaado ja lisa keedetud muna. Maitsesta sidruni või laimimahla ja maitserohelise ning tilliga. Tervislik ja toitev leivakate ongi olemas! Avokaadot saab kasutada ka tortide valmistamisel või teha sellest mõnusat šokolaadi-mousse`(lk.19)

Valge kartuli asemel võib kasuutada bataati ehk maguskartulit. Seda võib kasutada ka maiustuste küpsetamisel, kuna see lisab mahlakust ja magusust. Bataat on rikas tugevate antioksüdantide, C- ja E-vitamiini poolest. Lisaks sisaldab see suurel hulgal B6 vitamiini ja kaaliumi ning magneesiumi. Võid proovida soolatud karamelli pudingut (lk.39). Saad huvitava magustoidu, kasutades maguskartulit, datleid, kohvi ja naturaalset maapähklivõid.

Datlipüree on hämmastav asendaja retseptides toodud suhkrukogusele. See ei ole ainult tervislikum valik, vaid annab ka kreemja tekstuuri koos täiendava karamellimaitsega. Datlid soodustavad seedetegevust ja on rikas erinevate vitamiinide ja mineraalainete poolest. Proovi teha nt. datliruute (lk.43), energiapalle (lk.45) või erinevaid kooke.

Kakao – täiuslik asendaja magusale ja rasvasele šokolaadile, mida kasutatakse magustoitudes. Kakao on rikas antioksüdantide poolest; kasulik südame- ja veresoonkonna tervisele; rikas mineraalide poolest ja parandab ka meeleolu. Valmista maitsvaid kooke, nt. suvikõrvitsa-šokolaadi-brownie (lk.63) või šokolaadi laavakooki(lk.65). Valmista maitsvat šokolaadi-piimakokteili, kasutades külmutatud banaane, avokaadot, kookospiima(või lehmapiima), (toor)kakaopulbrit. Maitsesta see piparmündiekstrakti, kaneeli, muskaatpähkli või muude endale meelepäraste maitse- ja magusainetega.

Kreeka jogurtit on tänu paksule tekstuurile ja rikkalikule maitsele hea kasutada piima, hapukoore, majoneesi ja rasvase koore asendajana.  See sisaldab palju probiootikume, mis on kasulikud seedetegevusele. Kreeka jogurt on madala naatriumi ja süsivesikute sisaldusega ning rikas mineraalide ja vitamiinide poolest.
Valmista sellest erinevaid kokteile ja mahedikke; kasuta koogiteol (nt. maapähklivõi-küpsisetaigna juustukook lk 127)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar