28. sept 2015

Kergemad klassikud. Taljesõbralikumaks timmitud lemmiktoidud meilt ja mujalt


Mari-Liis Ilover

Taljesõbraliku värskenduskuuri on läbinud rohkem kui 60 klassikalist retsepti nii meilt kui ka mujalt, kartulisalatist Napoleoni koogini.
Ei ole vaja teha drastilisi ümberkorraldusi, et muuta oma toidulaud kergemaks, täisväärtuslikumaks ja tervislikumaks.

Autor räägib oma teosest nii:

„Kergemad klassikud” on ses mõttes vanamoodne raamat, et ehkki siinsed toidud on muudetud taljesõbralikumaks, ei kasutata üldjuhul nende valmistamisel asendajate rollis moodsaid ja eripäraseid toiduaineid ega alternatiivseid toiduvalmistamisviise.

Retseptidest ei leia margariini, mis on võist küll lahjem, ent mille koostis ei vasta minu toidufilosoofiale. Niisamuti ei kohta raamatus steviat, ksülitooli ega muid suhkruasendajaid.
Olen päri tänapäevase toitumisteaduse suunaga, millejärgi rasv ei tee paksuks. Pahalased on hoopis valge suhkur ja valge jahu- eriti koos sellesama rasvaga. Julgen väita, et kõigi kolme (rasva, suhkru, jahu) vähendamisest igapäevases menüüs on kasu.

Et kalorite hulka toitudes piirata, on retseptides rasva- ja suhkrukoguseid vähendatud nii palju, kui maitse ja tekstuur lubavad. Et keha söödud toidust ikka pigem kasu kui kahju lõikaks, on rafineeritud tühjad ballast-toiduained, nagu valge jahu ja valge suhkur, asendatud seal, kus vähegi võimalik, toitainerikkamate täisterajahude ning toorroosuhkruga.

Raamatu kõiki retsepte ühendav moto kõlab järgmiselt: vähem töödeldud toiduaineid, vähem suhkrut, vähem rafineeritud jahu, vähem rasva- vähem tühje kalorid!

Raamatus on ka toitumisnõustaja eessõna ja „Abiks raamatu kasutamisel”, et aidata ja anda nõu toiduvalmistajale. Leiad taljesõbralikud retseptid: hommikuks; väiksemad ampsud ja salatid; soolased küpsetised; supid; toekamad eined; magustoidud ja magusad küpsetised, koogid ja tordid.

Hommikusöögina tuntud tervisliku krõbeda müsli (lk.23) saad siis, kui valmistad selle ahjus ise. Kaerahelveste asemel võid kasutada ka hirsihelbeid või toortatart. Lisades segule tavapärase suhkru asemel mett ja kookosõli, saad taljesõbralikuma variandi.

Ka peolaua klassika- singirullid (lk. 35) on võimalik teha maitsva ja kalorivaesemana. Retsepti saladus seisneb selles, et suurem osa tavapärasselt riivitud juustust on asendatud kergema toorjuustuga ja majoneesi kogus viidud võimalikult väikeseks. Singiks vali kerge kanafileesink või imeõhuke veisesink, mida on mugavam rulli keerata.

Pitsat (lk. 59) peetakse üheks ebatervislikumaks toiduks. Korralik õhukesel põhjal, mõõduka kattega pitsa on lausa bellissimo nii sinu taljele kui ka maitsemeeltele. Siinne „sale” pitsa on inspireeritud lihtsast Pizza Margheritast, mis koosneb tomatitest, basiilikust ja juustust. Osa mozzarellast on asendatud väherasvasema ricottaga ning õli leidub pitsas minumaalselt.

See pikkpoiss (lk.81) on raamatu autori üks isiklikke lemmikuid. Hakkliha on valmistatud väherasvasest kalkunilihast. Tavaliselt massi kooshoidmiseks kasutatavat riivsaia asendab edukalt riivitud kartul. Osa lihast on asendatud tervislike pruunide läätsedega. Seda nippi võib kasutada ka kotlettides ja lihapallides. Nii vähendad küllastunud rasvu ja suurendad oma toidu kiudainesisaldust.

Need šokolaaditrühvlid (lk. 112) on iga šokohooliku unistus. Klassikaliste trühvlite valmistamiseks kasutatakse lisaks šokolaadile harilikult koort ja/võid selleks, et mass oleks pehmem. Siinses retseptis ei ole ühtegi piimatoodet. Tugevalt šokolaadiste trühvlite maitsestamiseks on lisatud kohvi, konjakit ja mett.

Kui tavapärases Napoleoni koogis (lk. 147) on nii lehttainapõhjades kui ka kreemis kokku 300 (!) grammi võid, siis saleduskuuri läbinud retseptis on seda vaid 50 grammi. Filotainast küpsetatud krõbedad vahekihid vajavad rasvainet vähe ning igati hea keedukreemi saab ka ilma võita.

Mari-Liis Iloveri retseptid ja toidust pajatavad kirjutised on paljudele tuttavad tänu tema veebilehele “Siit nurgast ja sealt nurgast”. Lisaks on neid avaldanud mitmed ajakirjandusväljaanded, ka on ta üles astunud telekokana. Autori eriline poolehoid kuulub puhtale, täisväärtuslikule ja tervislikule kodutoidule. Mari-Liis Iloveri sulest on varem ilmunud kokaraamatud “Maitsev” ja “Piknikule!”.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar