8. dets 2015

Paleo supertoidud: parimad ürginimesele sobinud toidud, mille abil põletada rasva, kasvatada lihaseid ja saavutada optimaalselt hea tervis


Heather Connell, Julia Maranan

Paleotoitumine muutub järjest populaarsemaks. Nende toitude põhjal, mida meie küttidest-korilastest esivanemad sõid, on paleotoitumist seostatud mitme tervisele kasuliku mõjuga – näiteks vähendab see diabeedi, autoimmuunhaiguste, vähi ja neurodegeneratiivsete haiguste esinemissagedust. Kuigi tihti peetakse parimaks taimetoitu – loomset toitu loetakse aga tervisele kahjulikuks –, sisaldavad paljud tavaliselt supertoitudeks peetavad toiduained, näiteks soja ning kõrge glükeemilise indeksiga puu- ja kaunviljad, antitoitaineid ja allergeene ning organism ei suuda neid tõhusalt omastada.
Paleoekspert ja holistilise toitumise nõustaja Heather Connell toob teieni 50 paleo-supertoitu – alustades vabast loodusest püütud lõhe ja kohalikul karjamaal kasvatatud veise lihaga ning lõpetades superrasvadega, nagu näiteks kookosõli.

·        Rohumaapiisoni liha sisaldab tavalisest veisehakklihast vähem rasva ja neli korda rohkem seleeni, mis vähendab vähiriski ja võitleb depressiooni vastu.
·        Lehtkapsalised annavad trenniks kauakestvat energiat ning aitavad parandada lihaskiude.
·        Kondipuljong sisaldab suurt kogust aminohappeid ja kergesti seeditavat valku.
·        Kookospähklis leidub palju südamesõbralille rasvhappeid ja see on antibakteriaalse toimega.

Mis teeb toidust paleo-supertoidu?
-  Nad on põletikuvastase toimega;
-  Nad sisaldavad väga kvaliteetset, kergesti seeditavat valku;
-  Nad on luudele kasulikud;
-  Nad on kiudainerikkad;
-  Nad on loomulikud mürkide väljutajad

Raamat koosneb kuuest peatükist:
1.      Paleo-supervalgud
2.      Rohelised paleo-superviljad
3.      Paleo-superköögiviljad ja –juurikad
4.      Paleo-supermarjad ja –puuviljad
5.      Paleo-superrasvad
6.      Paleo-superürdid ja -vürtsid

Iga peatüki juures on ka retsept, mille järgi saate valmistada supertoiduaineid sisaldava hõrgu roa. „Paleo-supertoidud“ on asendamatu teejuht, mis aitab teil võtta esivanemate elustiilist parim.


Retseptid

Küpsetatud munatasside (tomati, spinati ja prosciutto`ga)  (lk. 22) vajad kookosõli või selitatud võid, hakitud spinatilehti, kirsstomateid, küüslauku, prosciutto`t, pestot, rohukana mune jm. maitseaineid,

Lehtkapsavrapide (vürtsika  küüslaugudipiga) (lk. 64) vajad lehtkapsa lehti, rohumaal kasvanud kana rinnafileed (grillitud), toorest suvikõrvitsat, porgandit, maasikaid, avokaadot, värsket basiilikut. Dipi tee koduse majoneesiga, millele on lisatud hakitud värsket murulauku, küüslaugupulbrit, tšillipulbrit, laimi mahla ja meresoola.

Kõrvitsapannkoogid röstitud pekanipähklitega (lk. 92) on mõnus paleo-magustoit. Kõrvitsapüree võid asendada banaani või maguskartulipüreega. Lisaks püreele vajad kookosõli, vahtrasiirupit, kookospiima, vanilliekstrakti, mandlijahu, kookospähklijahu, jahvatatud kaneeli, meresoola, söögisoodat ja pekanipähkleid.

Greibi ja avokaado salatitassid (lk. 134) on värskendavaks lisandiks suvisele grillitud kalale või kanale. Valmistamiseks vajad sidrunimahla, avokaadot, greipi, jämesoola, hakitud värsket basiilikut, värskelt jahvatatud pipart, oliiviõli. Serveerimiseks laimisektoreid. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar