2. dets 2015

Magus elu. Tervislikumalt! Valge jahu ja suhkruta magustoidud ja koogid


Britt Paju, Pille Enden

Sellesse raamatusse oleme kokku kogunud magustoidud ja koogid, mis pole vööümbermõõtu ohustavad ahvatlused, vaid pakuvad magusalauale mitmekülgsemat täiendust nii tervist kui ka maitsemeeli silmas pidades. Seepärast oleme asendanud tühje kaloreid andvad rafineeritud suhkru ja jahu väärtuslikemate komponentidega.

Retseptide koostamisel ei ole me keskendunud kindlale toitumissuunale, kuid raamatus leidub valikut ka neile, kel omad tõekspidamised või muud põhjused, mis teatud toiduaineid tarbida ei luba.

Jättes koostisainete nimekirjast välja valge jahu ja rafineeritud suhkru, muutub magusasõbra mängumaa kohe avaramaks ja põnevamaks. Erisugused jahud, naturaalsed magustajad ja pähklid-seemned – kõik need koostisained muudavad maitse mitmekülgsemaks, varustades meid samal ajal kasulike toitainetega. See teeb maiustamisest põneva seikluse, mis pole patt, vaid puhas rõõm, mida tasub endale aeg-ajalt lubada.
Pille ja Britt


Naturaalsed suhkrud ja muudest magusaallikad:
  • Rafineerimata suhkrud. Nt Muscavado ja Demerara
  • Kookospalmisuhkur
  • Agaavisiirup
  • Mesi.
  • Vahtrasiirup
  • Puuviljad. Sobilikud on banaan, datlid (nii värsked kui kuivatatud), viigimarjad, rosinad jm kuivatatud puuviljad.
Valge jahu asemel soovitatakse kasutada: täisteranisujahu, 
speltanisujahu, rukkijahu, kaerajahu, kliid,odrajahu, tatrajahu, riisijahu, maisijahu, mandlijahu, kookosjahu, hirsijahu

Pähklid ja seemned: mandlid, metspähklid, kookospähklid, india pähklid, Kreeka pähklid,  päevalilleseemned, seesamiseemned, chiaseemned, linaseemned, kõrvitsaseemned, mooniseemned

Tervislikud rasvad
  • Kookosõli
  • Oliivõli
  • Maapähklivõi
  • toorjuust
  • avokaado
Raamatus on retseptide juures kasutatud erinevaid märke: gluteenivaba, piimavaba, suhkruvaba, sobib veganile, kiudainerikas, köögiviljaga ja kergem valik.

Retseptid

Kiire jogurtijäätise (lk. 27) saad külmutatud marjadest, 10% Kreeka jogurtist, agaavisiirupist ja sidrunimahlast. Kui soovid piimavaga magustoitu, asenda jogurt koorese kookospiimaga.

Koduse „Nutella” (lk. 28) saad blenderdades kooritud ja röstitud metspähklid, lisades agaavi- või vahtrasiirupi, külmpressitud oliiviõli, kakaopulbri, soola, vaniljeekstrakti või –suhkru, vajadusel pisut vett (kui soovid vedelamat kreemi). Pähklikreem seisab külmkapis ligi nädala.

Vaid naturaalsete magustajatega valminud tervisetrühvlid (lk. 46) pakatavad energiast ja valmivad minutitega. Purusta köögikombainis mandlid ja lisa kookoshelbed, pehmed datlid ning kuivatatud ploomid, kakaopulbri, mee ja chiaseemned. Töötle ühtlaseks massiks ja veereta märgade käte vahel ümmargused pallid. Veereta osa trühvleid kakaopulbris, osa kookoshelvestes ja mõned chiaseementes.

Avokaado-šokolaadiküpsiste (lk. 54) valmistamisel võid kasutada ka kaera- või riisijahu ning šokolaaditšipside asemel hakitud tumedat šokolaadi. Originaalretseptis on järgmised koostisosad: Avokaado, hele muscovado suhkur, vanilliekstrakt, valge veini äädikas, sooda, kaneel, kakaopulber, täisteranisujahu, tumeda šokolaadi tšipsid (Odense), haiktud Kreeka pähklid.

Gluteeni ja suhkruvabad sõrnikud rabarberi ja tatrajahuga (lk. 58) on klassikalistest sõrnikutest toiteväärtuslikum ja lisab omanäolist mekki. Teraline kohupiima on sõrnikutes parim. Tegemiseks vajad: kohupiima, sidruni mahla, vahtrasiirupit või mett, soola, munakollaseid, tatrajahu, rabarberit. Paneerimiseks tatrajahu ja praadimiseks õli.

Omanäoline šokolaadi-oakook (lk. 84) on gluteenivaba, piimavaba ja köögiviljaga. Valmistamiseks vajad: muna, pruuni roosuhkrut, punaseid konservube, oliivõli, küpsetuspulbrit, tärklist, kakaopulbrit, näpuotsaga soola. Peale ja vahele endavalmistatud pähklikreemi (lk. 28) ja vaarikaid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar