4. jaan 2016

Paleo. Patuvabad magustoidud ja koogid: … jätkame magusalainel  2.


Ragne Värk



Sa hoiad käes üht üdini ahvatlevat kokaraamatut, mis peidab endas krõbedaid küpsiseid, tummiseid ja kreemiseid magustoite, uhkeldavaid torte, koduseid koogikesi, suus sulavaid komvekke, jahutavaid ahvatlusi, põnevaid hommikusööke ning veel hulgaliselt muud suupärast, mis kõik paistavad silma oma headuse ja erilisusega. Lisaboonusena on kõik need maiused paleo- ja tervisesõbralikud- suhkru ja gluteenivabad.
See 65 retseptist koosnev kogumik on järg populaarsele raamatule „Paleo. Patuvabad magustoidud ja koogid”.

Mõned soovitused ja tähelepanekud enne magustoidu valmistamist:
·        Enne valmistamist loe retsept alati lõpuni ära.
·        Leota kuivatatud datleid 15 minutit enne toiduvalmistamist soojas vees- nii on neid mugavam püreestada.
·        Kasuta kindlasti vähemalt 82% rasvasisaldusega võid.
·        Kasuta keskmise suurusega puu- ja  köögivilju, kui retseptis ei ole märgitud teisiti.
·        Vali võimalikult küpsed puuviljad.
·        Avokaadod olgu täiesti küpsed. Toores avokaado rikub lõpptulemuse täielikult.
·        Pähkleid ja mandleid jahvata ise kohviveskis!

Kolme lehekülje jagu soovitusi loe ise lk. 11-13. Need aitavad sind Kindlasti!


RETSEPTID

Hommikune kookospiimapuder (lk. 15) sobib maiustamiseks iga aastaajal. Suvel kasuta värskeid marju ja talvel sügavkülmast võetud marju. Võid asendada need ka banaani, pirni, mangu või mõne muu meelepärase puuviljaga. Pudru valmistamiseks vajad kookos- või mandlipiima, chiaseemneid, kookospalmisuhkrut, röstitud mandlilaaste, mandlijahu, mooniseemneid, värskeid või külmutatud marju ja mustikajahu.

Viie rohelise smuuti (lk. 47) valmib kurgist, kiivist, küpsetest pirnidest, avokaadost ja laimi mahlast.Pane kõik komponendid kaussi ja püreesta ühtlaseks seguks. Serveeri kohe!
Jahedal sügis- või talveõhtul on hea end premeerida kuuma šokolaadijoogiga (lk. 65) ehk paleokakaoga. Valmistamiseks vajad kookos- või mandlipiima, mett, toorkakaod ja paar näpuotsatäit Cayenne`i pipart. Kaunista jook kookoskreemi, röstitud kookoslaastude või pähklipuruga ning lisa veel mõned marjad- uhkeldav vürtsikas jook ongi valmis!

Šokolaadi- peedibrownie (lk. 83)- see kook pakatab üdini tummisest šokolaadilisusest ja täidlusest. Koogi valmistamiseks sega munad kakaoga. Lisa kookospalmisuhkur, sool, kookosrasv ja riivitud peet ühtlaseks tainaks. Küpseta!

Klassikalise kirju koera (lk. 93) asemel pakutakse tunduvalt taljesõbralikumat ja tervislikumat magustoitu, ent olemuselt siiski oma traditsioonilise eelkäijaga sarnast varianti. Paleo variandis vajad selleks: kuivatatud datleid, kookospiima, kookoshelbeid, kookosrasva, toorkakaod ja kuivatatud ning peeneks hakitud virsikut.

Tummise avokaado-banaanikoogi (lk. 119) saad küpsetest avokaadodest, banaanidest, munast, toorkakaost, küpsetuspulbrist ja mooniseemnetest. See kook maitseb kõige paremini külmkapikülmalt!

Paleo- maasikamoos (lk. 134) valmib kuivatatud datlidest (mis on eelnevalt leotatud), maasikatest ja sidrunikoorest.

Laisa inimese maasikasefiir (lk. 135) valmib vahustatud munavalgest ja paleomoosist. Pane komponendid kõrgete äärtega kaussi ja vahusta segu miksriga umbes 5 minutit. Paku kohe! Eriti hea mandlipiimaga!

Meemartsipan (lk. 145) valmib lihtsalt ja kiiresti. Selleks vajad mandleid ja pehmemat mett. Jahvata mandlid peeneks jahuks, lisa mesi ja sõtku ühtlaseks massiks. Kui mass jääb pisut jahune, võid lisada väikese sortsu vett. Ja ongi valmis!
Täpselt samamoodi võid valmistada martsipani ka  näiteks mets- või India pähklitest.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar