15. veebr 2016

Kaval kokk. Lihtsaid ja nutikaid viise laste lemmiktoidud tervislikuks muuta


Andra Kalda












Hoiad käes raamatut, mis suunab pere söömistavad tervislikele radadele. Et laste söömisharjumused saavad just alguse kodust, tasub nende toidulauda katta erilise hoolega. Tervislik toit aga ei tähenda, et lastele peaks keelatud olema nende lemmiktoidud. Vaata, kuidas valmistada maitsvalt ja tervislikult pitsat, burgereid, näkse, pannkooke, küpsiseid või limonaadi nii, et kogu pere jääks rahule. Lisaks leiad siit nippe ja retsepte igapäevamenüü koostamiseks, kasulikke soovitusi ja õpetlikke mänge.

Kuidas vähendada suhkrut laste toidulaual:
  • Magusaisu leevendamiseks paku kuivatatud puuvilju või puuvilja- ja marjasorbetti
  • Limonaadide ja mahlajookide asemel paku isevalmistatud karastavaid jooke
  • Kookide ja tortide valmistamisel kasuta vähem suhkrut ning lisa täidisele marju ja puuvilju
  • Asenda moos, marmelaad ja mesi saia peal puuviljade või isetehtud maapähklivõi ning marjavõidega
  • Puuviljakonservide hulgast eelista omas mahlas tooteid siirupis toodetutele
  • Valmista ise täisteramüslit seemente ja pähklitega!
Loe pikemalt lk. 33 !!!

Raamatust leiad peatükkidena:
  • Hommikusöögid (jogurtid, pudrud, smuutid, müsli, hommikuleivad ja katted, pannkoogid, munatoidud)
  • Lõuna- ja õhtusöögid (lihapallid, liha- ja kalaroad, liha ja kala kõrvale, salatid ja supid)
  • Suupisted ja vahepalad
  • Magusad ampsud (purgikoogid)
  • Isetehtud limonaadid, jääteed ja karastavad mahlajoogid
Retseptid

Hommikuks sobivad kiired kaera-kodujuustumuffinid (lk. 64), mille põhikomponentideks on vaid muna, kaerahelbed, kodujuust ja õli. Tainale võid vastavalt soovile lisada erinevaid ürte, köömneid, pähkleid ja seemneid.

Neutraalse maitsega hommikumuffinite ja pannkookide peale sobib mesine sõstravõi (lk. 73), mis koosneb 82% taluvõist, mustadest sõstardest ja meest. Enne serveerimist pane või külma tahenema!

Liha ja kala kõrvale sobib hästi kartulipuder küüslaugu ja spinatiga (lk. 115). Selle valmistamiseks keeda kartulid soolases vees pehmeks, lisa külm piim, mikserda puduks. Lisa segule pannil õlis kuumutatud küüslauk ja spinat. Maitsesta soolaga. Sega spinat pudru hulka.

Maitsvaid riivsalati kooslusi:
  1. kaalikas + porgand + muskaatkõrvits + õun
  2. valge redis + pirn + varsseller + petersell
  3. toores peet + õun + küüslauk + tüümian

Absoluutselt jahuvaba lillkapsapõhjal pitsa (lk. 140) on üks kaval petutoit lastele ja tervislikum ka! Põhjaks vajad: lillkapsast, parmesani, soola, muna. Soovi korral ka hakitud ürte ja pressitud küüslauguküüne. Katteks vajad: tomatipastat, õhukesi singiviile või küpsetatud kana, maisiteri, paprikat ja riivitud juustu.

Porgandiburgerid basiilikupesto ja marineeritud kurgiga (lk. 142) sobivad kenasti taimetoitlastele. Burgerite jaoks vajad: porgandit, küüslauku, riivleiba või jahu, muna, soola ja õli praadimiseks. Jogurtikastme valmistamiseks vajad Kreeka või Türgi jogurtit, rohelist sibulat, mahedat sinepit, soola ja pipart. Pane kokku täisterakukkel, basiilikupesto, marineeritud kurk. Lao komponendid kihiti ja kinnita need hambatikuga!

Magusaks ampsuks on hea valmistada rukkiküpsiseid. Küpsiste jaoks vajad kookosrasva või võid, rukkijahu, nisujahu, kookospalmi suhkrut, kaneeli, soodat, soola, külma vett ja tumedat šokolaadi. Kuidas neid täpsemat valmistada, sellest loe lk. 150.

Kui lastel tekib jäätiseisu, on hea neile valmistada triibulisi smuutipulki (lk. 156). Esimene kiht: kiivi + avokaado; Teine kiht: banaan + mustad sõstrad + mesi. Kolmas kiht: pirn + mangopüree.

Huvitavaid kooslusi maitsevee tegemiseks (lk. 160):
  1. värske kurk + vaarikad + laimi mahl
  2. riivitud ingver + mesi + sidruniviilud + õunakoor
  3. peotäis muditud mustsõstralehti + suvemarjad

Rabarberilimonaad (lk. 161) valmib rabarberist, meest, gaseeritud veest ja jääkuubikutest. Värskendav jook on hea alternatiiv poe-limonaadidele.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar