22. veebr 2016

Taevalikud toorkoogid


Maria Lönnqvist

Raamatus kirjeldatud suus sulavad koogid valmivad puhtast ja täisväärtuslikust toorainest, nagu näiteks mandlid, datlid, mesi ja metsamarjad. Toorhõrgutiste valmistaja Maria Lönnqvisti parimad koogid on kaunid, maitsvad ja tervislikud, ja need sobivad nii tavalistele maiasmokkadele kui ka allergikuile ja veganeile. 

Selgeid juhiseid järgides saab iga hobikokk hakkama maitsvate toorkookide, -pirukate, -küpsiste ja -jäätisega, mis viivad lausa keele alla. Lihtsad tainad segatakse köögikombainis või mikseri abil, toorhõrgutised valmivad sügavkülmikus. Kõik koostisained on saadaval hästivarustatud toidupoodides, eelistatud on kodumaine tooraine. 

Maria Lönnqvist on noor Soome ettevõtja, kes on asutanud Helsingi turukvartalis oma toortoidukohviku Hymy Raw Food Cafe.

Sissejuhatuseks antakse ülevaade erinevatest pähklitest, midakasutatakse põhitoorainena- tervena, õlina või jahvatatult- ja naist valmivad vaimustavad toorkoogid.

Seejärel tutvustatakse seemneid, terasid, ube ja muid eriaineid, mis aitavad kaasa maitsva toorkoogi vaäimusele ja tekstuurile, nt. tšiiaseemned, psülliumipulber, iiri sammal, kaer, kanepiseemend, tahini, tooršokolaad. Pikemalt nendest loe lk. 19-20.

Magusainetest tuuakse välja kookossuhkur ja mesi. Kuivatatud puuviljadest ja marjadest tuuakse välja dattel, luukum, mooruspuumari, gojimari ja peruu füüsal ehk ananasskirss.

Värsketest toiduainetest tutvustatakse metsamarju, banaani, apelsini, sidrunit, piparmünti, kivi-imar´it ehk mesijuurt (Soome lagritsajuur) ja kibuvitsa. Kuidas neid toorkookide käsutusse rakendada, seda loe lk. 26-27.

Maitseainetest kasutatakse toorkookides vanilejt, soola, tseiloni kaneeli, matcha rohelise tee pilbrit, kurkumit ja kohvi. Kohv sobib ka kookosega. Proovi kohvi mokašokolaaditordis (lk. 61) ja tiramisu-kookosetordi (lk. 72). Samuti võid kohviubadega kooke ka kaunistada.

Kookidesse saab ürtidega märkamatult ära peita tervislike lisandite kibedaid maitseid, kuidas on ka heamaitselisi ürte. Täpsemalt loe ürtidest lk. 31-33.

  
Retseptid

Bali šokolaaditort valmib kreeka pähklitest, datlitest, maitseks soola. Šokolaaditäitdise jaoks vajad india pähkleid, sooja vett või kasekäsnatõmmist, sulataud kakaovõid, kookossuhkrut ja toorkakaopulbrit. Kuidas nendest komponentidest valmib maitsev toorkook, sellest loe täpsemalt lk. 40

Mokašokolaaditort (lk. 61) . Küpsisepõhi valmib sarapuupähklitest, datlitest, näpuotsatäest soolast. Mokašokolaaditäidis koosneb india pähklitest, sulatatud kakovõist, kohvist, veest või kasekäsnatõmmisest, meest, toorkakaopulbrist ja vaniljepulbrist..

Sidruni-juustkook (lk. 75). Hele küpsisepõhi koosneb kookoshelvestest, mandlitest, datlitest, sidruni koorest, luukumipulbrist, näpuotsatäiest soolast.  Sidrunitäidise jaoks vajad india pähkleid, sidrunimahla, mett, kookosõli, vaniljepulbrit ja näpuotsatäis soola.

Mustikapirukas (lk. 79) koosneb kolmest kihist. Kookoamuretainapõhi koosneb kookkoshelvestest, datlitest, soolast. Metsmustikatäidiseks vajad metsmustikaid ja psülliumipulbrit. Vaniljeglasuur koosneb india pähklitest, meest, sidruni mahlast, vanilje pulbrist ja soolast.

Rabarberipiruka retsept on iseloomult tagasihoidlik, pirukas on maitsev, värske, kiire, lihtne ja väga tervislik. Muretainapõhi valmib mandlijahust, kookosjahust, meest, makadaamiapähkliõlist, vaniljepulbrist ja soolast. Rabarberitäidiseks vajad tükeldatud rabarberit ja datleid. Kaunista pirukas kookosjahu ja värskete marjadega. Ahvatlev retsept täpsete kogustega on lk. 81

Astelpaju-aprikoosijäätise jaoks vajad india pähkleid, vett või kasekäsnatõmmist, astelpaljumarju ja mett. Sekka lisa kuivatatud aprikoosid. Kuidas jäätiseretsepti mugandada ja mida jäätisesegule lisada- sellest loe täpsemalt lk. 89.

Neis šokolaadikookides on idamaiseid mõjutusi. Nad ei ole liiga magusad ja sobivad näiteks espressosõpradele. Kuldsed brownied valmivad päevalilleseemnetest, kookospulbrist, toorkakaopulbrist, kanepiseemnetest, vaniljepulbrist ja soolast. Kreemi jaoks vajad datleid, tahinit ja vett või kasekäsnatõmmist. Glasuuriks vajad india pähkleid, mett, vett või kasekäsnatõmmist ja kurkumit. Kaunista õietolmuga. Kuidas täpselt neid teha loe lk. 103.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar