23. märts 2016

Kõik mahlaks. Värskelt pressitud mahlad terviseks ja nautimiseks


Anneli Kõiv



Selles raamatus on:
  • üle saja kasuliku ja lihtsa mahlaretsepti koos tervislike nõuannete ja valmistamisõpetustega
  • täpsed juhised kolmepäevase mahlarestardi tegemiseks
  • põhiliste mahlakomponentide loetelu koos kasulike omaduste kirjeldusega
  • soovitused erinevate viljade asendamiseks retseptides
  • lihtne ülevaade vitamiinidest, mineraalidest ja fütotoitainetest
  • mahlapresside ostujuht
Raamatust leiad ideid, kuidas valmistada:
  • meelepäraseid toormahlu ja tervislikke püreesid lastele
  • jahutavaid suvejooke, mahlajääd ja jäätist
  • pähklipiima ja šokolaadijooki, hummust ja hernetampi 
Siin on maitsvaid mahlasid:
  • immuunsuse turgutamisekseks
  • ilusa naha, kaunite juuste ja säravate silmade heaks
  • kaalualandamiseks ja seedimise korrastamiseks
  • rahuliku une saavutamiseks
  • tugevate luude ja tervete hammaste heaks
  • terve südame heaks
  • nohu ja köhaga võitlemiseks
  • energia taastamiseks

RETSEPTID
:
Immuunsuse turgutajaks:

Allergiamahl, mis koosneb: ingverist, sidrunist, küüslaugust ja värskest kurgist. Hea mahl kevadeks. Täpsemalt loe mahla valmistamisest lk. 73

Immuunsuseturgutaja (lk. 77) koosneb: porgandist, oranžist paprikast, punasest greibist. Valmis mahlale lisa külmpressitud õli (linaseemne-, avokaado-, kõrvitsaseemne-, kreeka pähkli vms õli)

Maitsev köharohi (lk. 85) koosneb: ananassist, ingverist, sidrunist ja apelsinist. Maitsev köharohi on viirustevastase toimega ja lahtistab röga.

Ilusa naha, küünte ja juuste heaks:

Roheline ilunektar (lk. 115) koosneb: õuntest, spinatist, sidrunist, lutserniidusest ja  brokolist. Spinat toetab head väljanägemist raua ja magneesiumiga, brokoli lisab kaltsiumi, idandid tsinki ja biotiini, õunad ja sidrun C-vitamiini.

Seedimise ergutamiseks:

Korralik roheline hommikueine (lk. 135) koosneb: rohelisest õunast, ananassist, värskest kurgist, sellerivarrest, avokaadost. Kui lisad mahlale kanepiproteiini või kooritud kanepiseemneid, saad lisaks taimsetele proteiinidele rauda, magneesiumi, fosforit, omega-3, kaltsiumi ja B-rühma vitamiine.

Klorofüllium (lk. 143) koosneb: sellerivartest, spinatist, lehtkapsast, idanditest, hapukast õunast ja kurgist. Mahl puhastab organismi ja on tugev diureetikum. Lisaks soodustab see ka jääkainete väljutamist

Rasvad põlema (lk. 155) koosneb: sellerivartest, peedist, porgandist, hiina lehtnaerist ehk paksoi´st, ingverist, sidrunist või laimist ja kurgist.

Terve südame heaks:

Südamnetoonik (lk. 121) koosneb: arooniatest, õunast ja porgandist. Antioksüdantide ja fütokemikaalide poolest rikkad porgand ja arooniad aitavad vähendada südame ja veresoonkonnahaigustesse haigestumise riski.

Kuldne süda (lk. 127) koosneb: mangost, kõrvistsast või kantaluupmelonist, aprikoosidest ja apelsinist. Mango on suurepärane kaaliumi allikas, aidates kaitsata südant ja reguleerides vererõhku. See mahl teeb head südamele ja paneb ka silmad särama.

Purpursüda (lk. 129) koosneb granaatõuna seemnetest ja värskest peedist. On teada, et granaatõun sisaldab palju vajalikke antioksüdante, mis kaitsevad meid südamehaiguste ja enneaegse vananemise eest.

Tervete luude heaks:

Luud tugevaks ja silmad säravaks (lk. 105) Sellise mahla tegemiseks vajad: punast peakapsast, sidrunit, spinatit, brokolit ja sellerivarsi. Nii brokkoli, seller kui spinat sisaldavad märkimisväärsel hulgal kaltsiumi, spinat lisaks ka magneesiumi, mis omakorda soodustab kaltsiumis imendumist.

Und soodustav:

Punane tervendaja (lk. 99) koosneb: murelitest või viinamarjadest, peedist ja sidrunist. Jook on tugevalt aluseline ning pärast tõsist pidusöömaaga aitab keha happe-aluse tasakaalu uuesti paika, peavalu leevendada ja toob rahuliku une.


Autorist:

ANNELI KÕIV on olnud mahlausku viimased viis aastat. Tema loomingulistest katsetustest mahlapressiga on kogunenud terve hulk huvitavaid retsepte, millest väike osa on koondatud selle raamatu vahele.
Soov süveneda ja uurida toormahlade kasulikku mõju kehale ja vaimule tuleneb autori laiemast huvist holistilise tervisekäitumise vastu. Ta on õppinud Hiina meditsiini dr Rene Bürklandi juures ning õpib toitumisnõustamist Anneli Sootsi Tervisekoolis.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar