Oad, herned, läätsed. Armastus kolme kaunvilja vastu
Lia Virkus, Tiina
Lebane, Kaie Mei
Kuivatatud
oad, läätsed ja teised kaunviljad on jäänud tänapäeva kiirvalmivate söökide
kõrval tahaplaanile, kuid tegelikult on need väga väärtuslikud toiduained,
eriti rasvase liha või juustu asemel. Aegade jooksul on neid osades kultuurides
ülistatud ning peetud vaimse ja füüsilise vormi säilitajaks, osades aga
põlastatud kui vaese mehe ninaesist. Tänapäeval
on kaunviljad muutunud terviseteadliku sööja põhitoiduks, need on suure
toiteväärtusega ja raha säästvad toiduained.
Kaunviljad
sisaldavad palju kiudaineid ja proteiini, rauda, magneesiumi, kaltsiumi,
foolhapet, tsinki, kaaliumi, vaske ja B-rühma vitamiine. Hernestes,
ubades ja läätsedes oleva raua saame kätte, kui sööme kaunvilju koos
C-vitamiini sisaldavate köögiviljadega.
Raamatus antakse ülevaade kaunviljamaailmast ja
ka meie poodide kaunviljavalikust. Eraldi räägitakse erinevatest ubadest, hernestest
ja läätsedest. Autorid
on siia kaante vahele kogunud 50 tervislikku rooga, et rikastada kaunviljadega
meie igapäevast toidulauda.
Hernestest võid valmistada nii võiet kui ka guacamole´t. Magusatoitudest näiteks šokolaadikooke.
Ube võid marineerida, valmistada suppi ja salateid.
Läätsedest valmistad hõlpsasti läätseleiba, pikkpoissi, karrit,
läätsepada, hautist, müslit ja palju muud huvitavat.
Retseptid
Herne- guacamole (lk. 44) valmib
värsketest või külmutatud hernestest, avokaadost, apelsinimahlast, küüslaugust,
purustatud mustast piprast, sidruni mahlast, tšillipulbrist ja soolast. Hernevõie (lk. 44) valmib värsketest
või külmutatud hernestest, pistaatsiapähklitest, võist, piprasegust,
paprikapulbrist, soolast ja suhkrust.
Need
määrded on tervislikud ja valmivad lihtsalt ning sobivad süüa krõpsude ja
köögiviljadega.
Marineeritud valgete ubade (lk. 46) valmistamiseks vajad: kuivatatud valgeid
ube, vett, soola, loorberilehte, oliivõli, rohelist sibulat, rohelist või
punast jalapenot, valgeveiniäädikat, piprasegu maitse järgi ning peotäis
värsket peterselli.
Kaunviljasalat toore punase peediga (lk. 72) koosneb punastest või valgetest keedetud või
konservubadest, toorest peedist, porgandist, küüslaugust. Maitseks pisut soola
ja tšillipipart, oliivõli ning rohkelt
lehtpeterselli. Serveerimiseks rukolat, apelsini mahla ja seedermänniseemneid.
Hollandi pruuni oa supp (lk. 61) koosneb suitsupeekonist, võist,
sibulast, porgandist, porrust, pruunidest (konserv)ubadest, paprikapilbrist,
purustatud tomatitest, puljongist, loorberist, tumedast sojakastmest. Maitse
järgi soolja ja pipart ning hakitud värsket peterselli.
Läätseleib seemnete ja jõhvikatega (lk. 38) on maitsev nii
ahjusoojalt kui ka krõbeleivana. Leiva valmistamiseks vajad
keedetud/konserveeritud läätsesid, maitsestamata jogurtit või hapupiima,
vedelat mett, kuivatatud või värsket rosmariini, rukki- või spelta täisterajahu,
nisujahu, söögisoodat, küpsetuspulbrit, soola, kuivatatud jõhvikaid,
kõrvitsaseemneid ja seesami või päevalilleseemneid.
Läätsepikkpoiss päikesekuivatatud tomatitega (lk. 82) valmib
kollastest või punastest läätsedest, porgandist, sibulast, küüslaugust,
oliivõlist, kuivatatud basiilikust, paprikapulbrist, Cayenne´i piprast,
päikesekuivatatud tomatitest õlis, munast. Lisaks soola ja pipart.
Läätsemüslit (lk. 124) on mõnus krõbistada otse purgist või süüa
koos piima või keefiriga hommikusöögiks. Müsli tegemiseks vajad rohelisi
läätsesid, kaerahelbeid, kookoslaaste, kõrvitsaseemneid, kooritud
kanepiseemneid, õli, mett, riivitud apelsini koort ja kuivatatud mustikaid.
Pehmed tšilli-šokolaadikoogid (lk. 126) valmivad täiesti ilma jahuta!
Kookide valmistamiseks vajad võid, tumedat šokolaadi (70%),
konservkikerherneid, muna, suhkrut, tšillihelbeid, soola, vanillisuhkrut,
küpsetuspulbrit ja soovi korral mahesidruni/apelsini riivitud koort ja
purustatud kakaoube.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar