15. märts 2016

Oad, herned, läätsed. Armastus kolme kaunvilja vastu


Lia Virkus, Tiina Lebane, Kaie Mei












Kuivatatud oad, läätsed ja teised kaunviljad on jäänud tänapäeva kiirvalmivate söökide kõrval tahaplaanile, kuid tegelikult on need väga väärtuslikud toiduained, eriti rasvase liha või juustu asemel. Aegade jooksul on neid osades kultuurides ülistatud ning peetud vaimse ja füüsilise vormi säilitajaks, osades aga põlastatud kui vaese mehe ninaesist. Tänapäeval on kaunviljad muutunud terviseteadliku sööja põhitoiduks, need on suure toiteväärtusega ja raha säästvad toiduained.   
Kaunviljad sisaldavad palju kiudaineid ja proteiini, rauda, magneesiumi, kaltsiumi, foolhapet, tsinki, kaaliumi, vaske ja B-rühma vitamiine. Hernestes, ubades ja läätsedes oleva raua saame kätte, kui sööme kaunvilju koos C-vitamiini sisaldavate köögiviljadega.
Raamatus antakse ülevaade kaunviljamaailmast ja ka meie poodide kaunviljavalikust. Eraldi räägitakse erinevatest ubadest, hernestest ja läätsedest. Autorid on siia kaante vahele kogunud 50 tervislikku rooga, et rikastada kaunviljadega meie igapäevast toidulauda.

Hernestest võid valmistada nii võiet kui ka guacamole´t. Magusatoitudest näiteks šokolaadikooke.

Ube võid marineerida, valmistada suppi ja salateid.

Läätsedest valmistad hõlpsasti läätseleiba, pikkpoissi, karrit, läätsepada, hautist, müslit ja palju muud huvitavat.


Retseptid

Herne- guacamole (lk. 44) valmib värsketest või külmutatud hernestest, avokaadost, apelsinimahlast, küüslaugust, purustatud mustast piprast, sidruni mahlast, tšillipulbrist ja soolast. Hernevõie (lk. 44) valmib värsketest või külmutatud hernestest, pistaatsiapähklitest, võist, piprasegust, paprikapulbrist, soolast ja suhkrust.
Need määrded on tervislikud ja valmivad lihtsalt ning sobivad süüa krõpsude ja köögiviljadega.

Marineeritud valgete ubade (lk. 46) valmistamiseks vajad: kuivatatud valgeid ube, vett, soola, loorberilehte, oliivõli, rohelist sibulat, rohelist või punast jalapenot, valgeveiniäädikat, piprasegu maitse järgi ning peotäis värsket peterselli.

Kaunviljasalat toore punase peediga (lk. 72) koosneb punastest või valgetest keedetud või konservubadest, toorest peedist, porgandist, küüslaugust. Maitseks pisut soola ja tšillipipart,  oliivõli ning rohkelt lehtpeterselli. Serveerimiseks rukolat, apelsini mahla ja seedermänniseemneid.

Hollandi pruuni oa supp (lk. 61) koosneb suitsupeekonist, võist, sibulast, porgandist, porrust, pruunidest (konserv)ubadest, paprikapilbrist, purustatud tomatitest, puljongist, loorberist, tumedast sojakastmest. Maitse järgi soolja ja pipart ning hakitud värsket peterselli.

Läätseleib seemnete ja jõhvikatega (lk. 38) on maitsev nii ahjusoojalt kui ka krõbeleivana. Leiva valmistamiseks vajad keedetud/konserveeritud läätsesid, maitsestamata jogurtit või hapupiima, vedelat mett, kuivatatud või värsket rosmariini, rukki- või spelta täisterajahu, nisujahu, söögisoodat, küpsetuspulbrit, soola, kuivatatud jõhvikaid, kõrvitsaseemneid ja seesami või päevalilleseemneid.

Läätsepikkpoiss päikesekuivatatud tomatitega (lk. 82) valmib kollastest või punastest läätsedest, porgandist, sibulast, küüslaugust, oliivõlist, kuivatatud basiilikust, paprikapulbrist, Cayenne´i piprast, päikesekuivatatud tomatitest õlis, munast. Lisaks soola ja pipart.

Läätsemüslit (lk. 124) on mõnus krõbistada otse purgist või süüa koos piima või keefiriga hommikusöögiks. Müsli tegemiseks vajad rohelisi läätsesid, kaerahelbeid, kookoslaaste, kõrvitsaseemneid, kooritud kanepiseemneid, õli, mett, riivitud apelsini koort ja kuivatatud mustikaid.

Pehmed tšilli-šokolaadikoogid (lk. 126) valmivad täiesti ilma jahuta! Kookide valmistamiseks vajad võid, tumedat šokolaadi (70%), konservkikerherneid, muna, suhkrut, tšillihelbeid, soola, vanillisuhkrut, küpsetuspulbrit ja soovi korral mahesidruni/apelsini riivitud koort ja purustatud kakaoube. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar