18. apr 2016

Paastuköök. Traditsioonide valguses


Lia Virkus, Margit Arndt-Kalju













Me paastume läbimõeldult. Eeskujuks ja vundamendiks võtsime kristliku paastutraditsiooni. See töötab ja on ennast juba aastasadu ning isegi –tuhandeid õigustanud. Vaim puhastub, kilod kaovad. Ausalt.

„Paastuköögi” kaante vahel on soovitut ja sobivat igaühele. Raamat on heas mõttes ääretult eklektiline ja haarab kõigi huvisid. Pereemast teoloogiadoktorini. Idast läände. See on teekond argiprobleemidest vaimse ja füüsilise puhtuse poole. Ihu ja vaim on meie sõbrad. Hoolitseme nende eest!

„Paastuköögis” on rõõmsalt koos:
  • traditsioonilised ida- ja läänekiriku paasturetseptid Lia Virkuse suurepärases tuuningus:
  • toitumisnõustaja Elle Kalamägi juhised ja nädala näidismenüü;
  • autorite paastupäevikud. Lia ja Margit läbisid terve 40-päevase suure paastu! Naudinguga;
  • ida- ja läänekiriku vaimulike vaimne pagas ja seletused paastust. Traditsioonide tagamaid avavad teoloogiadoktor Arne Hiob, katoliku piiskop Philippe Jourdan ning Eesti ortodoksi preestrid Jüri Ilves ja Sakarias Leppik.

Läänekiriku paasturetseptid:
Oa-tomatisalat (lk. 46) valmib Cannellini ubadest, tomatitest, küüslaugust, šalottsibulast, punasest sibulast, oliivõlist, (kapparitest, värskest koriandrist, mustadest oliividest- soovi korral). Maitsest soola ka pipraga.
Kikerherne-pastasupp (lk. 62) valmib sibulast, küüslaugust, rosmariinist, tšillihelvestest, konservkikerhernestest, konservtomatitest, täisterapastast ja oliivõlist. Maitsesta meresoola ja pipraga.

Saksa kartulipannkoogid ehk Kartoffelpuffer (lk. 75) valmivad toorest riivitud kartulist, sibulast, kartulitärklisest, munast, õlist. Maitsesta riivitud muskaatpähkliga, hakitud peterselli ja murulaugu ning soola-pipraga. Kartuli võid asendada osaliselt pordandite või suvikõrvitsaga. Kartuli asemel võid kasutada ka bataati ehk maguskartulit.

Köögiviljapuljong (lk. 81)- vesi, mugulsibul, varsseller, porr,. porgand, loorberilehed, tüümianioksad, petersellioksad, must terapipar, sool


Idakiriku paasturetseptid:

Kartulisalat granaarõunaga (lk. 102) valmib kartulitest, õunast, maitserohelisest, Kreeka pähklitest, granaatõunaseemnetest. Kaste koosneb oliivõlist, sidrunimahlast, küüslaugust, soolast ja piprast.

Kruubisupp seente ja kirsstomatitega (lk. 106) koosneb kuivatatud seentest, odrakruupidest, porgandist, mugulsibulast, kartulist, kirsstomatitest, soolast ja piprast ning hakitud petersellist.

Kuivatatud aprikoosidega läätseroog (lk. 114) koosneb kollastest läätsedest, mugulsibulast, kuivatatud aprikoosidest, Kreeka pähklitest. Praadimiseks kasuta taimeõli. Maitsesta soola ja pipraga, serveeri värske lehtpeterselliga.

Paprikaga baklažaanid (lk. 122)valmivad baklažaanist, küüslaugust, tšillist, tomatitest, paprikatest, sibulast, petersellist. Maitseks soola ja pipart ja praadimiseks taime- või oliivõli.

Porgandi-õunapannkoogid (lk. 134) valmivad porgandist, veest, sidruni mahlast, soodast, soolast, õuntest, tärklisest, Praadimiseks taimerasva või oliivõli. Serveeri meega.

Kaerapiima (lk. 137) jaoks vajad kaerahelbeid, heledaid rosinaid, näpuotsatäis soola, vett. Serveerimiseks astelpajumarju või vaarikaid. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar