12. apr 2016

Tervislikud vahepalad lastele

Kädi-Liis Sepp



Meil kõigil on kiire ja igal lapsevanemal alati käsil mitu asja korraga. Seega ei saa igapäevane toiduvalmistamine olla väga aeganõudev, kuid samas ei luba süda teha järeleandmisi kvaliteedis.

Autorit Kädi-Liis Seppa ajendasid seda raamatut kirjutama eelkõige tema kolm väikest last, kes sooviksid alalõpmata midagi näksida. Ajapikku ta taipas, et sellisele olukorrale on üsna lihtne lahendus natuke planeerimist, ettevalmistusi ja loovust ning tervislikud vahepalad purgiga kappi valmis. Kuna raamatu autor on omandanud ka toitumisnõustaja teadmised, siis leidub siinses valikus kindlasti mõni tervislik lemmikpala igale väiksele inimesele!

Raamatus leidub:

·        kiireid ja tervislikke vahepalu lastele ja täiskasvanutele
·        selgitusi vahepalade vajalikkusest
·        praktilisi näpunäiteid, kuidas rikastada laste menüüd tervislike toitainetega
·        infot toiduainete kasulikkusest
·        soovitusi, kuidas mõjutada laste toitumskäitumist
·        nõuandeid, kuidas vähendada toitudes suhkru ja nisujahu osakaalu ning millega neid asendada

RETSEPTID

Kinoasalati (lk. 17) jaoks vajad kinoad, avokaadot, kirsstomateid, oliivõli ja roosat Himaalaja soola.

Pastasalat (lk. 27) valmib täisterapastast, tomatist, spinatist, basiilikust, parmesanist, Himaalaja soolast, seedermänni seemnetest ja oliivõlist

Suvikõrvitsaampsud (lk. 49) valmivad suvikõrvitsast, kirsstomatitest, riivjuustsu ja vätskest basiilikust.

Isetehtud soolapulgad (lk. 53) valmivad võist, soolast, odra- ja täisteraspeltajahust ja riivitus suvikõrvitsast.

Kamajook suvikõrvitsa ja marjadega (lk. 65) valmib keefirist, kamajahust, kookospalmisuhkrust, suvikõrvitsast ja värsketest marjadest. Blenderda ja naudi!

Kreemjas roheline smuuti (lk. 73) valmib banaanist, õunamahlast, avokaadost. Spinatist ja chia-seementest. Blenderda ja serveeri!

Kaerahelbeküpsised maapähklivõiga (lk. 79) valmivad munast, naturaalsest maapähklivõist, täisterakaera- või –speltahelvestest, meest ja kuivatatud rosinatest või jõhvikatest. Valmivad ahjust 10 minutiga!

Datli-kookosekommid (lk. 81) valmivad kuivatatud pehmetest datlitest, kookoshelvestest ja laimist.

Vitamiinimuffinid (lk. 89) valmivad munast, võist, täisteraspeltajahust, kookospalmisuhkrust, suvikõrvitsast, porgandist, õunast, brokkolist, soodast, kaneelist, vanillisuhkrust, õunamahlast ja taimsest piimast.

Magusad energiasnäkid (lk. 117) valmivad datlitest, kuivatatud jõhvikatest, India pähklitest ja kanepiseemnetest.

Piparkoogimaitselise hummuse (lk. 123) jaoks vajad konservkikerherneid, pähklivõid või tahinit, täisterakaerajahu, vahtrasiirupit, leiget vett ja piparkoogimaitseainet (või jahvatatud kardemoni, tšillipulbrit) ja vanilliekstrakti.
Sellist magusat hummust võid serveerida eraldi maiusena või kasutada dipikastmena õunte juurde.


Kakao (lk.130) valmib mandlipiimast, toorkakaopulbrist, meest või kookospalmisuhkrust, kaneelist ja kardemonist. Selline kakao on vahelduseks traditsioonilisele piimast, kakaost ja suhkrust soojale joogile.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar