12. sept 2016



Sirtuiinitoitumine

Aidan Goggins, Glen Matten















Sirtuiinitoidud – hiljuti avastatud toiduainerühm – sisaldavad oluliselt rohkem niisuguseid toitaineid, mis suudavad juhul, kui me neid piisavalt saame, aktiveerida organismis samad kõhnumisgeenid nagu paastumise puhul. Teadlased usuvad, et sirtuiinid tõhustavad ainevahetust ja soodustavad rasvade põlemist, parandades rakkude tervislikku seisundit; kaitsevad stressi eest ja pikendavad eluiga.

Proviisor ja toitumisnõustaja Aidan Goggins ja toitumismeditsiini magister Glen Matten otsisid  vastust küsimusele, kas on võimalik ilma igapäevast kalorihulka rangelt piiramata saavutada paastumisega võrreldavat positiivset mõju tervisele. Selgus, et sirtuiinitoidud mitte üksnes ei aktiveeri rasvapõletust, vaid soodustavad ka lihaskoe kasvu ja taastumist.

Käesolev raamat jagab ohtralt nõuandeid ja retsepte, kuidas sirtuiinitoidud oma igapäevamenüüsse lülitada. Need mitte ainult ei ühildu kõigi teiste toitumiskavadega, vaid ka rikastavad neid oluliselt. 

Sirtuiintoidud: tšillipaprika, tatar, kapparid, seller, sh lehed, kakao, kohv, esimese külmpressi oliivõli, roheline tee (eriti roheline Matcha tee), lehtkapsas, leesputk, „Medjooli” datlid, petersell, punane salatisugur, punane mugulsibul, punane vein, rukola, soja, maasikad, kurkum, kreeka pähklid.

Retseptid

Roheline sirtuiinimahl (lk. 86). Mahla jaoks vajad: lehtkapsast, rukolat, lamedalehelist peterselli, leesputke lehti (võimaluse korral), sellerivarsi koos lehtedega, rohelist õuna, sidruni mahla, Matcha pulbrit.

Aromaatne kanafilee lehtkapsa ja punase sibula ning tomati-tšillisalsaga (lk. 154). Roa jaoks vajad: nahata kanafileed, jahvatatud kurkumit, sidruni mahla, esimese külmpressi oliiviõli, tükeldatud lehtkapsast, punast mugulsibulat, värsket ingverit ja tatart. Salsa jaoks vajad: tomatit, Tai tšillit, kappareid, peterselli ja sidruni mahla.

Sirtuiinimüsli (lk. 157) jaoks vajad: tatrahelbeid, paisutatud tatrateri, kookoshelbeid, „Medjooli” datleid, Kreeka pähkleid, toorkakaoube. Serveeri maitsestamata Kreeka jogurti ja maasikatega.

Pannilõhe karamellistatud siguri ja rukola-sellerisalatiga (lk. 157-158). Koostisosad: lehtpetersell, sidruni mahl, kapparid, esimese külmpressi oliiviõli, avokaado, kirsstomatid, punane mugulsibul, rukola, sellerilehed, lõhefilee, fariinsuhkur, salatisigur.

Sirtuiini-supersalat (lk.162) Koostis: rukola, salatisigur, suitsulõhe, avokaado, varsseller, punane mugulsibul, Kreeka pähklid, kapparid, „Medjooli” dattel, esimese külmpressi oliiviõli, sidruni mahl, hakitud petersell, leesputke- või sellerilehed. Suitsulõhe võid soovi korral asendada nt. läätsede, kana või tuunikalaga.

Sirtuiiniomlett (lk. 166) valmib: viilutatud suitsupeekonist või singist, munadest, punasest salatisigurist, hakitud petersellist ja esimese külmpressi oliiviõlist.

Tatrapastasalati (lk. 179) jaoks vajad: tatrajahust pastatooteid, rukolat, basiilikuleht, kirsstomateid, avokaadot, oliive, esimese külmpressi oliiviõli ja piiniaseemneid. 

Sirtuiinipitsa (lk. 181) jaoks vajad: kuivpärmi, fariinsuhkrut, leiget vett, tatrajahu ja esimese sordi nisujahu, esimese külmpressi oliiviõli.  
Tomatikastme (lk. 182) jaoks vajad: punast mugulsibulat, küüslauku, esimese külmpressi oliiviõli, kuivatatud punet, valget veini, hakitud konservtomateid, fariinsuhkrut, basiilikulehti. Samal leheküljel on toodud ka valik erinevatest pitsakatetest.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar