19. sept 2016



Meele ja mõistuse toidud

Sinikka Piippo















Tunnustatud Soome professori ja Eestiski hinnatud autori Sinikka Piippo uus teos räägib vananemisest, mälust ja sellest, kuidas me ise saaksime teadmiste abil end kauem ärksana ja elujõulistena hoida.

Vananemisvastased eliksiirid, tabletid ja salvid täidavad reklaamilehekülgi. Noorust säilitavat võluainet pole seni siiski leitud. See-eest on uuringud andnud uut teavet meie keha ja aju komplitseeritusest ja ajule vajalike toitainete mitmekesisusest.

Aju, närvisüsteemi ja mälu tõrgeteta toimimises on suur osa toidul ja selle koostisosadel. Õige toiduga võime leevendada stressi, masendust, ängi, väsimust ja unetust.

Teos tutvustab suurt hulka mõistuse tööle hästi mõjuvaid marju, ravimtaimi, maitseaineid, köögivilju jm toiduaineid. See on asendamatu käsiraamat kõigile, kes hindavad tervislikke eluviise ja tahavad teadlikult tõsta oma elukvaliteeti ja vaimset vastupidavust.

Raamatu peatükid on näiteks

·       Adaptogeenid (ained, mis tõstavad teovõimet ja aktiviseerivad organismi talitusi, suurendades inimese pingetaluvust)
·        Head rasvad
·        Mälu parandavad marjad
·        Mälu parandavad maitseained
·        Tervislikud köögiviljad
·        Närvisüsteemi virgatsaineid rohkendav toit
·        Seedeensüümid
·        Ergastavad joogid
·        Hõlmikpuu

Lisana ona kokkuvõtvalt ära toodud taimed, toidud ja toidulisandid, mis parandavad inimese üldseisundit ja on kasulikud paljude erinevate seisundite ja terviseprobleemide puhul.

Tervisliku smuuti retsept (mõistuse toit). Vaja läheb: mustikaid, maasikaid, arbuusi, kantaluupi ja mesimelonit, kiivit, papaiat või mangot, rohujahu, kõrvitsa-, seesami- ja päevalilleseemneid, makadaamiapähkleid, mandleid, õlisalvei- ehk tšiiaseemneid, maka- või ashwagandha- (juusutumarja) pulbrit, toorkakaopulbrit, kohupiima., kaneeli ja vett. Maitseks võib lisada sortsu mustsõstrajogurtit ja troopikamahla. Koostisosi võib varieerida vastavalt sellele, mida kodus on. Kogus sõltub maitsest.

Keha suudab ennast ise parandada, kui talle luuakse selleks soodsad tingimused.
Sinikka Piippo on Helsingi ülikooli botaanikaprofessor. Tema sulest on ilmunud üle 260 teadusliku ja populaarteadusliku artikli ja kirjutise. Eesti keeles on varem ilmunud „Meelte ja tunnete taimed“ (2009, Varrak) ja „Taimede varjatud vägi“ (2011, Varrak).









Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar