2. nov 2016



LASTE TOITUMINE JA TERVIS. Toitumissoovitused Eesti toitumisterapeutidelt ja –nõustajatelt












Toitumissoovitused Eesti toitumisterapeutidelt ja -nõustajatelt. Autorid on nii Tervisekooli õpetajad kui ka praktiseerivad terapeudid ja nõustajad, kes jagavad teadusallikatel ja praktilisel kogemusel põhinevaid toitumissoovitusi, mis aitavad meie lastel terved olla ja terveks jääda.

Tervislik toitumine on oluline igal eluetapil, ning sellega alustada pole kunagi liiga hilja, eriti tähtis on see juba lapsepõlves, et toetada eluaegsete tersvislike toitumisharjumuste väljakujunemist ja ennetada tulevikus kimbutada võivaid teviseprobleeme.

See raamat pakubki praktilisi näpunäiteid toitude valimiseks lastele ning annab nõu, kuidas toituda terviseprobleemide korral. Raamatus on toitumissoovitusi eri vanuses lastele, alustades imikutest ja lasteasutuses käivatest lastest ning lõpetades tavalisest intensiivsemalt sportivate noortega.

Terviseprobleemidest käsitleb raamat ülekaalu ja söömishäireid, luubi all on aju tervishoid, meeleolu ja käitumist parandav toitumine, immuunsuse toetamine, toitumine liigeseprobleemide, epilepsia ja autismi korral. Samuti tuleb juttu levinud toitumisprobleemidest- allergiast ja toidutalumatusest.

Põhjamaade toitumissoovitused: (lk. 13-14)

·        Suurenda kiudainerikka taimetoidu osakaalu
·        Eelista täisteraviljatooteid ja täisterajahu
·        Vähenda lisatud suhkrutega toitude-toiduainete tarbimist
·        Vähenda loomsest toidust pärit küllastunud rasvade osakaalu toidus
·        Paranda rasvhapete suhet toiduvalikus
·        Piira soola tarbimist!

RETSEPTID
Ubadega bolognese kaste ehk tomatikaste (lk. 91) koostiosad on: sibul, küüslauk, seened, porgand, paprika, puustatud tomatid, tomatipüree, konservoad, puljongipulber, kuivatatud oregano/pune/itaalia maitseainesegu, oliiviõli, sool, pipar, veisehakkliha (soovi korral).

Mandlitrühvlid (lk. 91). Koostisosad: mandlid, kuivatatud jõhvikad vm kuivatatud puuviljad, kookosrasv, naturaalne vanill, mesi (soovi korral).

Tooršokolaadi põhiretsept (lk. 92). Koostisosad: kakaovõi, kookosrasv, toorkakaopulber, jaanikaunapulber, agaavisiirup, vanill, kaneel/kardemon, rosinaid, pähkleid vmt soovi korral.

Jõulumaitseline kõrvitsakook (lk. 92-93). Põhi: või muna, täisterakaerajahu, mandlijahu, Demerara suhkur, piparkoogimaitseaine, sool, vesi. Täidis: kõrvitsapüree, maitsestamata jogurt, muna, suhkur, kaneel, kardemon, mandariini mahl. Soovi korral suhkrustatud ingveritükke või puhastastud mandariinitükke.

Banaani-mustika-riisijahupannkoogid (lk. 94). Koostisosad: banaan, riisijahu, mustikad, vesi. Küpsetamiseks kookosrasva.

Müslibatoon (lk. 94). Koostisosad: kuivatatud mangod, kuivatatud jõhvikad/kirsid, kuivatatud aprikoosid, mandlid, päevalille- või seesamiseemned, kaerahelbed, kaerajahu, õunamahl, vahtrasiirup/mesi.

Avokaadodipp guacamole (lk. 95) Koostisosad: avokaado, küüslauk, laimi mahl, sool, pipar


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar