8. märts 2017



Jooga köögis 2. Rõõm ja tervis kooskokkamisest

Kadri Toompere















Tunne rõõmu söögitegemisest, heast seltskonnast ning naudi igat suutäit! Sellise juhtmõttega viib raamatu autor joogaõpetaja Kadi Toompere meid rännakule joogatraditsioonis klassikalisteks muutunud tervistavate roogade juurde ja tänapäevaste vegan- ja laktovegantoitude põnevasse maailma.

Suur osa retseptidest on valminud toidukoolituste või õigemini kooskokkamiste käigus, mille ajal on ühise energiavälja abil ka toidule lisaväärtust antud. Toitu peab valmistama rõõmuga ja kogu südamest ning hetkes kohal olles. See on hea meditatiivne harjutus ja teistega koos tehes ka lihtsalt tore ettevõtmine, mis kauaks meelde jääb. 

Lisaks autorile on oma lugude ja lemmikretseptidega raamatusse panustanud ka teised armastatud Eesti joogaõpetajad. Raamat sisaldab ligi 100 erinevat vegan- või laktoveganretsepti ning lisaks ka praktilisi soovitusi, kuidas igapäevaste askelduste keskel tervislikumat joont hoida. 

Raamatust leiad:
·        Kasuliku joogid
·        Hea päeva alguse hommikusöögid
·        Snäkid ja dipid
·        Supid ja salatid
·        Tervislikud maiused
·        Põnevat lisalugeist raamatu lõpus

Retseptid:

Puhastav roheline smuuti „Nõiajook” (lk. 43-44). Koostisosad: rohelised viinamarjad, rohelised õunad(koorega), lavakurki(koorega), avokaado, küps banaan. Soovi korral lisa jääkuubikuid. Kogus oleneb lisatava vee kogusest.

Bubur injin. Bali musta riisi puding kookoskoorega (lk.89-90) Koostisosad: must riis, valge pudruriis, vesi, peen palmisuhkur, vanillikaun või vanilliekstrakt, meresool, paks kookospiim. Serveerimiseks sobivad eriti hästi ghee´s kergelt praetud banaaniviilud koos terakese palmisuhkruga.

Peedihummus (lk. 129) Koostisosad: punapeet, pruunid läätsed, Kreeka pähklid, vesi, küüslauk, värske sidrunimahl, Kreeka pähkli õli(või ökorapsiõli), riivitud sirdunikoor, värskelt purustatud must pipar, sool.

Soolased seemneküpsised (lk. 163) Koostisosad: mandli- või metspähklijahu, riivitud porgand, linaseemned, sibulapulber, küüslaugupulber, maitseained(Provanse´i maitsesegu, köömned vms), peen meresool.

Pööripäevasupp (lk. 185) Koostisosad: kartulid, juurseller, mugulsibul, küüslauk, õli, tšillipulber, kurkum, vürtsköömned, koriandriseemned, Cayenne´i pipar, meresool.

Parimad peediburgerid (lk. 227) Koostisosad: punapeet(toores/küpsetatud), punane/pruun riis, kollane sibul, küüslauk, õunaäädikas, kaerahelbed/täisterakaerajahu, konserv mustad oad, ploomid, must küüslauk, extra virgin oliiviõli, suitsutatud paprikapulber, sinep, vürtsköömned, koriandripulber, kuivatatud tüümian, sool ja pipar, (suitsu)juustu- soovi korral. 

Mündi-laimi koogikaesed (lk. 289) Koostisosad: pekanipähklid, kuivatatud datlid, sulatatud kookosrasv, küps avokaado, laimi mahl ja koor, mündilehed, agaavi- või vahtrasiirup.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar