24. jaan 2019


Elu ilma dieedita

Erik Orgu
















Kui tunned end ülekilode tõttu halvasti, siis loe see raamat läbi ning saad saledama keha ja parema enesetunde! Üle 100 000 inimese on tänu mulle kaotanud ligi 500 000 kg üleliigset kehakaalu. Vaata videost, kuidas ma Su elu paremaks muudan!

“Elu ilma dieedita” annab Sulle teadmised, kuidas:

- kaotada ülekilod ning vabaneda liigsest keharasvast igaveseks
- kasvatada iseloomu ja öelda lahti laisklemisest
- võõrutada end toidusõltuvusest
- saavutada oma eesmärgid ja ebaõnnestumise korral tõusta uuesti jalule
- saavutada treeningute abil soovitud tulemust
- tõde päevavalgele ehk faktid, mida Sa saledate kohta tõenäoliselt ei tea
- nimekiri tervislikest snäkkidest, mida võid endale lubada
- 15 tõhusat nippi, kuidas aidata oma lähedasel kaalu langetada
- popimad dieedid ja põhjused, miks neid mitte pidada


Retseptid

Sõrnikud marjadega (lk. 99) Koostisosad: kookosõli, mesi/kookospalmisuhkur/vahtrasiirup, munakollane, kohupiim(5%), kaerajahu/kookosjahu/riisijahu, toorkakao/kaneel, meelepärased marjad.

Mehhiko hommikusöök (lk. 107) Koostisosad: avokaado, kookosõli, muna, paprika, punane sibul, tomat, konserveeritud punased oad, sool, värske koriander.

Sloppy Joe friikartulid (lk. 111) Koostisosad: hapukoor(20%), juust, nahata broileririnnak, kartul, kurk, tomat, esimese külmpressi oliiviõli, sibulapealsed, petersell, sool, must pipar, ürtidega kartulimaitseaine.

Kodune seljanka (lk. 125) Koostisosad: hapukoor(20%), nahata broileririnnak, kartul, mesi, peekon, suvikõrvits, punane sibul, esimese külmpressi oliiviõli, tomatipüree, keedu- või suitsusinki, sool, must pipar, tšilli, sidrunist pressitud mahl.

Lõhe kreemja spinatiga (lk. 137) Koostisosad: jääsalat, kookosõli, vahukoor(35%), kurk, lõhefilee, porgand, külmutatud spinat, pipar, ürdisool.

„Küpsisetort“ (lk. 139) Koostisosad: külmutatud banaan, külmutatud maasikad, mandlid, vahtrasiirup, köögi-skyr, kaneel.

Kaerahelbeküpsised desserdiga (lk. 141) Koostisosad: banaan, maapähklivõi, meelpärased marjad, kaerahelbed, köögi-skyr, kaneel.

Šokolaadi-maapähklivõi smuuti (lk. 143) Koostisosad: banaan, maapähklivõi, rjaženka, toorkakao, vanillikaun.

Maasika-valgusmuuti (lk. 147) Koostisosad: banaan, maasikad, mesi, köögi-skyr, kaneel.
vanillikaun.

Kohvidessert (lk. 149) Koostisosad: banaan, maapähklivõi, vahtrasiirup, köögi-skyr, kofeiinivaba lahustuv kohv.


7. dets 2018


Perekond Mihkelsoo tervislikud tatratoidud

















Eestlase söögilaual on tatar igapäevane ja tavaline toiduaine - kes meist ei oleks söönud tatraputru? Selle raamatu eesmärk on näidata, kui mitmekülgne on toortatar. See on naturaalselt gluteenivaba, kõrge toiteväärtusega ja kiiresti valmiv. Nendest headest omadustest olemegi antud raamatu koostamisel lähtunud. Kõik 39 retsepti on tervislikud, lihtsad, gluteenivabad, kiirelt valmivad ning hea valmistada kodustes tingimustes, kuna need on välja kujunenud meie peres igapäevase söögivalmistamise ja katsetamise käigus.
Seega võib siit leida retsepte igaks sündmuseks – kui on vaja peolaud katta või on lihtsalt soov valmistada üks tervislik toit.

„Olen suur toortatra toitude fänn ja usun selle võrratu eestimaise tooraine headusse. Ega ilmaasjata pole toortatart välja kuulutatud selle sajandi supertoiduks. Olen ise koos Nelly Vahtramaaga välja andnud 2 tatratoitude raamatut ja arvasin, et mind on selles vallas raske üllatada.
Aga võta näpust - see raamatuke on täis üllatusi! Lihtsaid ja maitsvaid retsepte toortatrast, mis kõik meie tervisele vaid head. Põnevad leiud on tatrahummus, tatragranola, tatranuudlid ja salatid-supid nendega, tatratabbouleh, suvikõrvitsa friikad, blondie, brownie, porgandikook jne.
Põnevaid, samas lihtsaid, tervislikke ja maitsvaid roogi kuhjaga! Mis muud, kui põll ette ja kokka-ma!“
„100 rooga“ kokaraamatu sarja looja ja paljude kokaraamatute autor, ajakirja Eesti Naine köögitoimetaja. Toitumisnõustaja.

Lia Virkus
Retseptid


HOMMIKUSÖÖGID

Tatraomlett (lk. 19) Koostisosad: seened (kukeseened või šampinjonid), sibul, paprika, spoinat, muna toortatrajahu, (taimne) piim, sool, pipar, hakitud petersell.

Sõrnikud (lk. 25) Koostisosad. Muna, roosuhkur, (laktoosivaba) kohupiim, hapupiim (või maitsestamata taimne jogurt), toortatrajahu, küpsetuspulber.

SMUUTID

Roheline smuuti (lk. 29) Koostisosad: toortatratang ja leeotamiseks vesi, spinat, kurk, avokaado, sidrunimahl, hakitud ingver, mesi, vesi/(taimne) piim.

Marjasmuuti (lk. 31) Koostisosad: toortatratang ja leeotamiseks vesi, banaan, vaarikad, maasikad, (taimne) piim.

SNÄKID

Suvikõrvitsa friikad (lk. 35) Koostisosad: suvikõrvits, muna, sool, pipar, toortatrajahu, (gluteenivaba) riivleib.

SALATID

Värviline salat (lk. 37) Koostisosad: toortatratang, vesi, päevalilleseemned, kõrvitsaseemned, porgand, granaatõun, roheline sibul, spinat, kikerherned (konserv). Kaste: laimi mahl, sulatatud mesi, oliiviõli, sool, pipar.

SUPID

Tatranuudlisupp (lk. 49) Koostisosad: tatranuudlid (vt retsepti lk 51), oliiviõli, ingver, küüslauk, roheline ibul, misopuljong, porgand, Hiina lehtkapsas, hernekaunad, sojakaste, riisiveiniäädikas, värske koriander

PEAROAD

Tomatirisoto (lk. 63) Koostisosad: tomat, sool, pipar, sibul, küüslauk, hakitud basiilik, riivitud mozzarella, toortatratang, valge vein, puljong, või/oliiviõli.

SOOLASED KÜPSETISED

Tatraleib (lk. 69) Koostisosad: purustarud linaseemned, vesi, sool, mesi, oliiviõli, (taimne) jogurt, toortatrajahu, küpsetuspulber, kõrvitsaseemend, päevalilleseemned.

MAGUSTOIDUD

Datliküpsised (lk. 73) Koostisosad. Mandlid, toortatrajahu, küpsetuspulber, vanillisuhkur, kaneel, datlid, muna.

Brownie (lk. 77) Koostisosad: purustatud lina- või tšiiaseemened ja vesi, oliiviõli, vanillisuhkur, roosuhkur, sool, toorkakao, toortatrajahu, küpsetuspulber.

Porgandikook (lk. 87) Koostisosad: toortatrajahu, mandlijahu, küpsetuspulber, sooda, muskaatpähkel, kaneel, sool, muna, oliiviõli, mesi, vanillisuhkur, rosinad, Kreeka pähklid, riivitud porgand. Kreem: (taimne) toorjuust, vanillisuhkur, mesi.

5. nov 2018


„Lihtne ja tervislik. 60+ kokaraamat“

Sirje Rekkor

















 „Lihtne ja tervislik“ kokaraamat on sündinud ajakirja 60+ lugejate tahtel, kes võtsid alates 2016. aasta jaanuarist vaimustunult vastu tunnustatud koka ja õppejõu Sirje Rekkori köögijutud ja väga hästi töötavad retseptid.

Raamatus on mõnusaid hiliseid hommikusööke, toitvaid lõunasööke, kergeid õhtusööke, ideid, mida pakkuda, kui sõbrad tulevad külla, aga ka hoidiseid ja küpsetisi.

Väärikas eas on ülioluline toidu, liikumise ja positiivse mõtlemise kooskõla. Autor jagab juhiseid ja retsepte õigeks, tasakaalustatud toitumiseks.

Kõige lihtsamalt öeldes on tervislik ja tasakaalustatud meie organismile vajalikke toitaineid õiges vahekorras sisaldav toit. Seda, millised on vajalikud toitained, oskab iga koolijüts üles lugeda. Eakamad inimesed teevad oma valiku sageli kas rahakoti või uskumuste järgi, kuid üha sagedamini järgitakse teadlikult tasakaalustatud toitumise põhimõtteid.

Kui koostame nädala menüü, teeme selle järgi ostunimekirja, viidame veidi rohkem aega poeriiulite vahel ja uurime toiduainete pakenditelt toitainesisaldust, valime vähema rasva ja soolaga toiduaineid, paneme poekorvi enam värvilisi köögi- ja puuvilju, siis oleme juba päris palju enda ja oma pere tervise heaks teinud. 
Kui pöörame veidi enam tähelepanu sellelegi, et roogadel oleksid kergemad ja energiavaesemad lisandid ja kastmed, võime juba julgelt rinna ette ajada, sest oleme oma perega teel parema tervise poole. Ja kui õnnestub pärast lõuna- või õhtusööki ennast ja lähedasi õue kõndima või muul viisil liikuma meelitada, oleme juba peaaegu kõik endast oleneva teinud.

Retseptid

Täisterahaerahelvestest hommikupuder marjade ja pähklitega (lk. 21) Koostisosad: vesi, piim, sool, suhkur, või, täisterakaerahelbed, kaerakliid, kuivatatud kirsid, metspähklid.

Toortatra-marjasmuuti (lk. 35) Koostisosad: leotatud toortatar, maasikad (külmutatud), punased sõstrad (külmutatud), väike banaan, mahl/vesi.

Suvine koorene kalasupp forelli või lõhega (lk. 40) Koostisosad: lõhe- või forellifilee, noored porgandid, porrulauk, värske kapsas (värske kartul), värske till, rõõsk koor.

Täidetud suvikõrvitsad (lk. 49) Koostisosad: suvikõrvits, sibul, taimeõli, riivjuust, või, nisujahu, piim, sool, pipar, seesamiseemned (või muud seemned), hakitud till, petersell.

Arbuusi-juustusalat (lk. 54) Koostisosad: lehtsalateid, arbuus, sinihallitusjuust (vm soovi korral), pekaanipähklid või Kreeka pähklid, sarapuupähklid. Kaste: valge veini äädikas, oliiviõli, sool, must pipar, palsamiäädikasiirup.

Kõrvitsavormiroog (lk. 77) Koostisosad: kõrvitsa viljaliha, jahvatuatud mandlid, või, kanamuna, värskelt riivitud parmesan, sool, värskelt jahvatatud must pipar, jahvatatud kaneel, kodujuust, mandlilaastud (peale raputamiseks).

Sibulapirukas (lk. 94) tainas: nisujahu, küpsetuspulber, sool, või, kartulid. Täidis: sibul, suitsupeekon, sool, hapukoor, muna, tüümian.

Täidisega kamapallid (lk. 106) Koostisosad: kamajahu, kakao, rõõsk koor, suhkur, või, pohlad või kuivatatud jõhvikad. Täidis: pohlad, rosinad, brändi, liköör (soovi korral). Paneerimiseks: pähklid, kookoshelbed, mandlilaastud.

Musta sõstra vürtsmoos (lk. 133) Koostisosad: punane sibul, tšillikaun, oliiviõli, Demerara suhkur (või mesi), mustad sõstrad, tume palsamiveiniäädikas, hakitud münt, sool.

12. okt 2018


„GK – teadliku toitumise alustala“

Ülle Hõbemägi, Eva-Liisa Kaaristo
















Sule silmad ja kujutle end valmistamas järjekordset õhtusööki. Oled päeva jooksul söönud regulaarselt mitmekesist toitu ja hundiisu sul ei ole. Vajad turgutust just nii palju, et tunda end pärast sööki energiaga laetult, kuid siiski kergelt – ilma et peaksid kaloreid lugema ja toiduvalikut liigselt piirama.

Just nii, loominguliselt ja pingevabalt, hakkad suhtuma söömisesse, kui omandad väiksema glükeemilise koormusega toitumise võtted. Su organism saavutab taas tasakaalu, kui tarbid võimalikult vähe kiirelt imenduvaid süsivesikuid, valid targalt iga toidukorra koostisaineid ja sööd päeva jooksul just nii sageli kui tarvis.

Lisaks käsitlusele glükeemilisest koormusest heidame selles raamatus pilgu populaarsetele kaalulangetusdieetidele, räägime organismi loomulikust ööpäevarütmist ja enesekontrolli oskuse arendamise vajalikkusest.

Raamatu teises pooles pakume kaalulangetuse või tervislikumale toitumisele ülemineku stardiks sobivat seitsmepäevast näidismenüüd ja sadakonda retsepti väiksema glükeemilise koormusega roogade valmistamiseks.

Ülle Hõbemägi on läbinud nii toitumisnõustamise kui ka toitumisteraapia õppe ning on selles vallas praktiseerinud alates 2010. aastast. Käesolev raamat on Ülle toitumisalastest üllitistest juba neljas.
www.toidutark.ee.

Eva-Liisa Kaaristo on läbinud toitumisnõustaja ja funktsionaalse toitumise nõustaja õppe. Ta on tegutsenud toitumisnõustajana alates 2015. aastast: andnud eraisikutele soovitusi tervisliku toitumise ja kaalu langetamise kohta, viinud läbi koolitusi, pidanud loenguid ja korraldanud tervisliku toidu valmistamise töötube.
Retseptid

Hernepüree mündiga (lk- 156) Koostisosad: külmutatud herned, hakitud värske münt, või/ghee/oliiviõli, maitsestamata toorjuust, kuum keeduvesi, sool, pipar

Lasanje suvikõrvitsast (lk. 178) Koostisosad: suvikõrvits, maitsestamata ricotta, basiilik, värske spinat, tükeldatud tomat, muna, valmis pastakaste, riivitud mozzarella-pallid

Lihtne kimchi (lk. 197) Koostisosad: Hiina kapsas, küüslauk, riivitud värske ingver, tšillihelbed/värske tšillikaun, meresool

Avokaado-selleri toorsupp (lk. 204) Koostiosad: avokaado, värske kurk, varsseller, küüslauk, sidruni mahl, leotatud India pähklid, petersell, klaas vett, tšillikaun/tšillipipar (soovi korral), sool, purustatud pipar

Lõheriletid (lk. 226) Koostisosad: kuumsuitsulõhe, kurk, fenkol, Kreeka jogurt, mädarõigas, sidruni mahl, till, sool, pipar

Küpsetatud müsli (lk. 242) Koostiosad: täisterakaerahelbed, purustatud pähklid, rosinad, marjad (mustsõstrad, mustikad, vaarikad), mandlipiim, muna, mesi, kookosrasv, kaneel, vanill

Peedi-šokolaadimuffinid (lk. 264) Koostisosad: keedetud riivitud peet, muna, ghee/kookosrasv, šokolaad (70-80!%), mandlijahu, banaan, küpsetuspulber, vanillikaun, sool

Hummus maapähklivõi jašokolaadiga (lk. 268) Koostisosad: konservkikerherned, maapähklivõi, mesi, tume šokolaad, taimne piim

Marjakreem taimse piimaga (lk. 272) Koostisosad: leotatud India pähklid, banaan, klaas marju (nt mustsõstrad), kaneel, vanill, vesi/taimne piim, serveerimiseks taimne piim