23. nov 2015

Magustoidud: maitsev ja mõnus, mahe ja lahe, otse ahjust


Carla Bardi

Sarja „Maitsev ja tervislik” uuest raamatust leiad 100 isuäratavat magustoiduretsepti. Gluteeni- ja laktoositalumatus on üha laiemalt levinud ning need, kes ei tohiks süüa muna või suhkrut, jäävad sageli magustoidu valimisel hätta. Samuti arvatakse, et kaalulangetamine ja magustoit ei sobi omavahel kokku.

Raamatusse on koondatud mahedamad ja lahedamad retseptid värskete puuviljasalatite, jahutavate sorbettide ja õhuliste kreemide, samuti krõbedate ahjumaiuste valmistamiseks. Nii saavad muretult maiustada nii toidutalumatuse all kannatajad kui ka need, kes on otsustanud vähendada tarbitava rasva või kalorite hulka.


Retseptid

Puuviljadest ja marjadest saab palju värskendavaid ja mõnusaid püreesid, puuvilja- ja marjasuppe (nt maasikasupp lk. 8, milleks vajad värskeid maasikaid, vanilli, värskelt pressitud sidruni- ja apelsinimahla, viinamarju vedelat mett, maisitärklist, lahjat vanillijogurtit)

Salateid (nt. kirju mangosalat marjadega lk. 22, mille saad valmistada mangost, maasikatest, erinevatest marjadest ja värskelt pressitud sidruni- või laimimahlast); huvitavaid magusaid vormikooke; pudinguid (nt väherasvase šokolaadipudingu lk. 67 valmistamiseks vajad 1,5% piima, suhkrut, soola, kakaopulbrit, maisitärklist, lahtiklopitud muna ja vanilliekstrakti)

Puuvilju saab panna ahju ja katta neid müsli või šokolaadiga. Samuti viivad keele alla marjapirukad, struudel, panna cotta, kodused jäätised (nt Tutti-frutti mahlajäätis lk. 60, mis koosneb värsketest püreestatud maasikatest, vedelast meest, küpsetest virsikutest ja kiividest)

sorbetid, smuutid, mahlajääd, erinevad puuviljade ja marjadega kreemid ja vahud ja muud maiused.

Otse ahjust valmivad maitsvad gluteenivabad, väherasvased ja/või madala kalorsusega tordid; koogid; rullbiskviidid; puuviljapallikesed; erinevad muffinid; šokolaadisuflee; tuuletaskud; küpsised; diabeetiku brownie´d ; 

müslitahvlid (nt müslitahvlid maapähklivõiga lk. 108 saad kiirkaerahelvestest, päevalilleseemnetest, kookoshelvestest, nisujahust, võist, helepruunist peenikesest suhkrust, kuivatatud aprikoosidest, soolasest maapähklivõist ja vanilliekstraktist).

Raamatus antakse juhiseid, kuidas vähendada rasva kogust klassikalistes magustoitudes nagu creme brülee ja toorjuustukook. 

Mõnusat katsetamist magustoitude valmistamisel!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar