18. jaan 2016

Pähklipureja mõnus elu. Toidud pähklite ja seemnetega


Liia Virkus, Tiina Lebane

Pähklid ja seemned on ehe näide, et head asjad on sageli pisipakendis vaid ühte ampsu on kogutud südamele tervislikud rasvad, valgud, vitamiinid ja mineraalained.

Pähkleid või seemneid tuleks tervise huvides tarbida iga päev. Kuidas neid põnevalt toitudesse pikkida, kasutada salatites, snäkkides, pearoogades, küpsetistes ja kookides-magustoitudes, ongi kirjas selles põhjalikus raamatus. 70 isuäratava pildiga retsepti seast leiab oma lemmiku igaüks!

Retseptidele lisaks saab targemaks ka selles osas, mida head leidub igas erinevas seemne- ja pähklisordis ning miks peaks neid sööma.

Olete teretulnud taevalikult maitsvasse ja tõeliselt tervislikku pähkli-seemnemaailma!

Kaks kõige lihtsamat asja, mida pähklite ja seemnete tarbimisel meeles pidada:

  1. Pähkleid-seemneid tasub süüa koos süsivesikute ehk puuviljade või värske salatiga, sest pähklid-seemneid aitavad tasakaalustada puu- ja köögiviljadest saadavate süsivesikute mõju veresuhkrule
  2. Ei pea pingutama kõige tervislikuma pähkli väljaselgitamisel, sest toitainetelt on parim erinevate pähklite ja seemnete segu.

Raamat jaguneb viide suurde peatükki:

  1. Põnevad ahvatlused, suupisted ja võided
  2. Leivad ja näkileivad
  3. Eelroaks, salatisse ja suppi
  4. Pearoad rõõmuks perele ja sõpradele
  5. Koogid ja magustoidud

Ideid pähklite ja seemnete kasutamisel erinevates retseptides.

Röstitud paprika ja Kreeka pähkli võie (lk. 46) valmib punasest paprikast, kreeka pähklitest, tomatipastast, oliivõlist, riivsaiast. Maitsesta Cayenne`i pipra, kaneeli, soola ja sidrunimahla ning hakitud koriandrilehtedega. Mõnus suupiste koos köögiviljade või näkileibadega.

Kaera-seemneruudud (lk. 62) koosnevad täisterakaerahelvestest, kuivatatud jõhvikatest või kirssidest, rosinatest, kõrvitsaseemnetest, päevalilleseemnetst, seesamiseemnetest. Lisaks pruuni roosuhkrut, vanillisuhkrut, muna ja võid. Süsivesikurikkad kook-küpsised, mis pakatavad tervislikest koostisainetest ja maitsevad imehästi.

Metspähkli-linaseemneskoonid (lk. 68). Gluteenivabad! Inglismaalt pärit küpsetised valmivad lihtsalt ja kiiresti. Pähklid ja seemned muudavad skoonid eriti ahvatlevaks. Nende küpsetamiseks vajad: muna, riivitud laagerdatud juustu, jahvatatud metspähkleid, hakitud metspähkleid, suhkrustamata, kuivatatud mustikaid või kirsse, kliisid, linaseemneid, psülliumi ehk india teelehe seemnekestade pulbrit, soola ja küpsetuspulbrit.

Lillkapsa-seemnemuffinid (lk. 100). Suurepärane tervislik amps, kus jahu asemel on kasutatud erinevaid seemneid. Magusmõrkjas lillkapsas sobib ideaalselt juust ja küüslaugu kooslusega. Maitsvad nii soojalt kui külmalt. Muffinite tarvis vajad: lillkapsast, küüslauku, paksu maitsestamata jogurtit,  Gouda või Emmentali juustu, muna, munavalget, soola, pipart, kooritud kanepiseemneid, purustatud linaseemneid ja päevalilleseemneid.

Mee- ja mandlipaneeringus valge kala (lk. 118). Uskumatu kooslus- valge kala ja mee-mandlipurukattega- või tunduda mõttetu riskina, kuid riskida tasub: nõrga maitsega valgest kalast valmistad selle retsepti järgi hõrgu roa.
Roog koosneb: meelepärasest valgest kalast (sobib ka külmutatud heik jmt), vedelast meest, riivsaiast, hakitud mandlitest, munast. Maitseks soola ja jahvatatud pipart.

Kõrvitsa-brownie´d parapähklitega (lk. 127). Pähklised kaneeli- ja ingverimekiga brownie´d on parimad jahtunult. Vajad: kõrvitsapüreed, võid, muna, pruuni suhkrut, mandlijahu, küpsetuspulbrit, ingveripulbrit, kaneeli, vanillisuhkrut, soola ja parapähkleid.

Raamatu lõpus on tabel pähklite ja seemnete toitainesisaldus umbes 30 grammi kohta. Tabel sisaldab: mandleid, parapähkleid, India pähkleid, kookospähkleid, metspähkleid, maapähkleid, pekani pähkleid, pistaatsia pähkleid, kreeks pähkleid, seedermänniseemneid, mooniseemneid, kõrvitsaseemneid seeesamiseemneid, päevalilleseemneid, kanepiseemneid ja tšiiaseemneid

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar