LASTE TOITUMINE JA
TERVIS. Toitumissoovitused Eesti toitumisterapeutidelt ja –nõustajatelt
Toitumissoovitused
Eesti toitumisterapeutidelt ja -nõustajatelt. Autorid on nii Tervisekooli
õpetajad kui ka praktiseerivad terapeudid ja nõustajad, kes jagavad teadusallikatel
ja praktilisel kogemusel põhinevaid toitumissoovitusi, mis aitavad meie lastel
terved olla ja terveks jääda.
Tervislik
toitumine on oluline igal eluetapil, ning sellega alustada pole kunagi liiga
hilja, eriti tähtis on see juba lapsepõlves, et toetada eluaegsete tersvislike
toitumisharjumuste väljakujunemist ja ennetada tulevikus kimbutada võivaid
teviseprobleeme.
See raamat
pakubki praktilisi näpunäiteid toitude valimiseks lastele ning annab nõu,
kuidas toituda terviseprobleemide korral. Raamatus on toitumissoovitusi eri
vanuses lastele, alustades imikutest ja lasteasutuses käivatest lastest ning
lõpetades tavalisest intensiivsemalt sportivate noortega.
Terviseprobleemidest
käsitleb raamat ülekaalu ja söömishäireid, luubi all on aju tervishoid,
meeleolu ja käitumist parandav toitumine, immuunsuse toetamine, toitumine
liigeseprobleemide, epilepsia ja autismi korral. Samuti tuleb juttu levinud
toitumisprobleemidest- allergiast ja toidutalumatusest.
Põhjamaade
toitumissoovitused: (lk. 13-14)
·
Suurenda kiudainerikka taimetoidu osakaalu
·
Eelista täisteraviljatooteid ja täisterajahu
·
Vähenda lisatud suhkrutega toitude-toiduainete
tarbimist
·
Vähenda loomsest toidust pärit küllastunud
rasvade osakaalu toidus
·
Paranda rasvhapete suhet toiduvalikus
·
Piira soola tarbimist!
RETSEPTID
Ubadega bolognese kaste ehk tomatikaste
(lk. 91) koostiosad on: sibul, küüslauk, seened, porgand, paprika, puustatud
tomatid, tomatipüree, konservoad, puljongipulber, kuivatatud
oregano/pune/itaalia maitseainesegu, oliiviõli, sool, pipar, veisehakkliha
(soovi korral).
Mandlitrühvlid (lk. 91). Koostisosad:
mandlid, kuivatatud jõhvikad vm kuivatatud puuviljad, kookosrasv, naturaalne
vanill, mesi (soovi korral).
Tooršokolaadi põhiretsept (lk. 92). Koostisosad: kakaovõi, kookosrasv,
toorkakaopulber, jaanikaunapulber, agaavisiirup, vanill, kaneel/kardemon,
rosinaid, pähkleid vmt soovi korral.
Jõulumaitseline kõrvitsakook (lk. 92-93). Põhi: või muna,
täisterakaerajahu, mandlijahu, Demerara suhkur, piparkoogimaitseaine, sool,
vesi. Täidis: kõrvitsapüree, maitsestamata jogurt, muna, suhkur, kaneel,
kardemon, mandariini mahl. Soovi korral suhkrustatud ingveritükke või
puhastastud mandariinitükke.
Banaani-mustika-riisijahupannkoogid (lk. 94). Koostisosad: banaan,
riisijahu, mustikad, vesi. Küpsetamiseks kookosrasva.
Müslibatoon (lk. 94). Koostisosad: kuivatatud mangod, kuivatatud
jõhvikad/kirsid, kuivatatud aprikoosid, mandlid, päevalille- või
seesamiseemned, kaerahelbed, kaerajahu, õunamahl, vahtrasiirup/mesi.
Avokaadodipp guacamole
(lk. 95) Koostisosad: avokaado, küüslauk, laimi mahl, sool, pipar
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar