16. veebr 2015

Athose mäe dieet: Vahemere maade toidud, mis aitavad kaotada kaalu, näida nooremana ja elada kauem

Richard Storey, Sue Todd, Lottie Storey


Athose mäe mungad kuuluvad maailma kõige parema tervisega inimeste hulka. Aristotelese ülikoolis Thessaloníkis uuriti munkade tervist, füüsilist vormija pikaealisust. Uuringu tulemused olid hämmastavad. Vähki ei esine peaaegu üldse, eriti mis puudutab mao-, soole-,söögitoru- ja seedetrakti, põie- ning eesnäärmevähki. Insulte ja südameatakke esineb haruharvaning Alzheimeri tõvest pole õieti kuuldudki. Athose mäe dieet on järeleproovitud viis noorusliku keha ja tasakaalustatud meele saavutamiseks.

Athose mäe dieet kujutab endast munkade toitumisviisi, mida on pisut kohandatud läänemaailma eluoluga. Munkade söömishatjumused on läbi põimunud nende usutavadega ning paindlikkust on nendes vähe, kui üldse.

Paastureegel, mida mungad järgivad, on üks Athose mäe dieedi aluspõhimõtetest. Dieedi pidamisel sööd sa kolmel päeval nädalas paastutoite, ülejäänud kolmel päeval mõõdukalt ning üks päev jääb pidupäevaks, mil võib süüa ja juua kõike, mida hing ihaldab.

Paastupäevad on rasvavaesed taimetoidupäevad: liha, kala, kana ja piimatooteid ei sööda ning toiduõli ei tarvitata. Paastupäevadel alkohoolseid jooke ei jooda ja toiduportsjonid hoitakse väikesed. Ülejäänud päevadel süüakse peamiselt puu- ja juurvilju, kaunvilju, pähkleid ja seemneid, kuna tühje kaloreid sisaldavaid rasvaineid ja magusat tarvitatakse vähe.

Maroko porgandi- ja kikerhernesupp
Kahele

oliviõli (pihustiga pudelis)
1 varsselleri vars tükeldatult
2 keskmise seerusega puhastatud ja tükeldatud porgandit
1 keskmise suurusega puhastatud ja tükeldatud sibul
1 puhastatud ja purustatud küüslauguküüs
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
400 g konservtomateid (tükeldatult)
400 ml köögiviljapuljongit (hea kvaliteediga)
1 tl suhkrut
pool purgitäit (220 g) kikerherneid
poole sidruni mahl
suur peatäis hakitud koriandrilehti
pealeraputamiseks tšillipipra pulbrit (soovi korral)

Valmistamine
Piserda pannile pisut oliivõli, lisa tükeldatud sellerivars, porgand, sibul ja küüslauk ning küpseta madalal kuumusel. Sega, kata kaanega ning lase 10 minutit kaane all haududa, kuni köögiviljad on pehmed. Lisa jahvatatud vürtsköömned, sega ning lase segul veel 2 minutit küpseda. Lisa tomatid, puljong ja suhkur, lase keema tõusta. Vähenda kuumust ning lase supil 5 minutit vaikselt podiseda. Lisa kikerherneid, sidrunimahl ja koriander ning lase neil kuumas supis üles soojeneda.
Püreeri segu saumiksriga, kuid mitte täiesti püdelaks. Kui armastad vürtsikaid toite, puista supile tšillipipra pulbrit.

Küpsetatud bataadid oliivide ja fetajuustuga
kahele

2 keskmise suurusega bataati
100 g fetajuustu
10 Kalamata oliivi
soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
tšillihelbeid vastavalt maitsele
toorsalatit serveerimiseks

Valmistamine
Eelsoojenda ahi 200 kraadini (gaasipliidi 6. tähis). Pane bataadid ahjurestile, asetades nende alla küpsetusplaadi, et väljanõrguvaid vedelikutilku kinni püüda, ning küpseta umbes pool tundi, kuni need on täiesti pehmed.

Vahepeal purusta fetajuust kahvliga parajateks paladeks, poolita oliivid, eemalda kivid ning sega kausis koos maitseainete ja tšillihelvestega. Kui bataadid on küpsed, lõika need pikuti pooleks ning täida fetajuustu ja oliividega. Serveeri toorsalatiga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar