9. veebr 2015

Täisväärtuslikud toidud. Tervislikud ja mitmekülgsed retseptid tera-ja kaunviljadest

Dobson, Ross


 
Siin raamatus leiduvad retseptid on ammutatud eri köökidest kõikjal maailmas ning peamisteks koostisosadeks on oad, läätsed, herned või tervaviljad (mõnikord mitu üheskoos). Retseptid hõlmavad kõike, lihtsatest dippidest ja suppidest eksootiliste karride ja rikkalike vormiroogadeni ning mitmete toitude juured ulatuvad iidsetesse aegadesse.

Oad, läätsed, herned ja teraviljad on olnud pea kogu maakeral kõige olulisemad põhitoiduained sellest ajast, kui inimesed hakkasid põlluvilju kasvatama. Aja jooksul on neile lisandunud ja lisandub üha enam huvitavaid ja ebatavalisi sorte.

Teravilju, nagu riisi, nisu, riisi, kaera, otra ja maisi on kõikjal maailmas sajandeid kasvatatud. Need mängivad meie toiduvalikus ikka tähtsat rolli ja neid leidub igasugusel kujul täisteraviljast peenjahvatatud jahuni.

Miks mitte proovida mõnd siin raamatus leiduvat uut ideed, nagu näiteks odrarisotot seente ja kitsejuustuga või kinoajahust šokolaadiküpsiseid.


Porgandi-läätsedipp
6-8 portsjonit

2 jämedalt hakitud porgandit
1 hakitud punane sibul
1 hakitud küüslauguküüs
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
0,5 tl jahvatatud koriandrit
0,5 tl meresoola
3 sl oliiviõli
120 g kuinatatud läätsi
Peotäis peeneks hakitud värskeid koriandrilehti

Valmistamine
Eelkuumuta ahi 180 kraadini (gaasipliidi 4. jaotis). Pane porgand, sibul, küüslauk, vürtsköömned, koriander, sool ja 2 sl õli kaussi. Sega ja laota siis köögiviljad küpsetuspaberile. Kata fooliumiga ja küpseta eelkuumutatud ahjus 45 minutit, kuni porgandid on õrnalt pehmed. Tõsta ahju temperatuur 220 kraadini (gaasipliidi 7. jaotis) ja küpseta veel 10 minutit, kuni porgandid on kuldsed. Lase 10 minutit jahtuda. Tõsta siis köögikombaini ja purusta. Jäta segu köögikombaini. Keeda läätsi 5 minutit keevas vees, kuni need on õrnalt pehmed. Lase 10 minutit vees seista ja kurna hoolikalt. Lisa läätsed köögikombaini porgandisegule ja purusta ühtlaseks massiks. Pane segu serveerimiskaussi ning sega juurde ülejäänud õli ja värske koriander. Serveeri soojendatud lameleivakesega.


Kinoaküpsised šokolaaditükkidega
Umbes 24 küpsist

60 g kaerahelbeid
150 g kinoad
125 g nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl söögisoodat
125 g magedat võid (toatemperatuuril)
100 g Demerara suhkrut
100 g helepruuni pehmet suhkrut (tihkelt mõõteanumasse pandud)
1 muna
140 g jämedalt hakitud kvaliteetset tumedat või mõru või poolmagusat šokolaadi või valmis šokolaaditükke

Valmistamine
Eelkuumuta ahi 180 kraadini (gaasipliidi 4. jaotis).
Pane kaerahelbed ja kinoa köögikombaini ning purusta nii peeneks, et saadud segu meenutab jahvatatud mandleid. Tõsta kaussi ning lisa jahu, küpsetuspulber ja söögisooda. Sega kõik läbi. Pane või ja suhkrud teise kaussi ning klopi 4-5 minutit, kuni tekib paks ja hele mass. Lisa muna ja klopi veel veidi, et kõik seguneks. Sega juurde kuivad koostisained, et tainas pekseneks. Lõpuks sega juurde hakitud šokolaad või šokolaaditükid.

Tõsta segu supilusikatäite kaupa ettevalmistatud ahjuplaadile ja küpseta eelkuumutatud ahjus 10 minuti jooksul kuldseks. Tõsta traatrestile jahtuma. Kui küpsised on jahtunud, pane nad õhukindlasse nõusse ja söö 2-3 päeva jooksul.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar