Täisväärtuslikud toidud. Tervislikud ja mitmekülgsed
retseptid tera-ja kaunviljadest
Dobson, Ross
Siin raamatus leiduvad retseptid
on ammutatud eri köökidest kõikjal maailmas ning peamisteks koostisosadeks on
oad, läätsed, herned või tervaviljad (mõnikord mitu üheskoos). Retseptid
hõlmavad kõike, lihtsatest dippidest ja suppidest eksootiliste karride ja
rikkalike vormiroogadeni ning mitmete toitude juured ulatuvad iidsetesse
aegadesse.
Oad, läätsed, herned ja teraviljad on olnud pea kogu maakeral kõige olulisemad
põhitoiduained sellest ajast, kui inimesed hakkasid põlluvilju kasvatama. Aja
jooksul on neile lisandunud ja lisandub üha enam huvitavaid ja ebatavalisi
sorte.
Teravilju, nagu riisi, nisu, riisi, kaera, otra ja maisi on kõikjal maailmas sajandeid kasvatatud. Need mängivad meie toiduvalikus ikka tähtsat rolli ja neid leidub igasugusel kujul täisteraviljast peenjahvatatud jahuni.
Teravilju, nagu riisi, nisu, riisi, kaera, otra ja maisi on kõikjal maailmas sajandeid kasvatatud. Need mängivad meie toiduvalikus ikka tähtsat rolli ja neid leidub igasugusel kujul täisteraviljast peenjahvatatud jahuni.
Miks mitte proovida mõnd siin raamatus leiduvat uut ideed,
nagu näiteks odrarisotot seente ja kitsejuustuga või kinoajahust
šokolaadiküpsiseid.
Porgandi-läätsedipp
6-8 portsjonit
2 jämedalt hakitud porgandit
1 hakitud punane sibul
1 hakitud küüslauguküüs
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
0,5 tl jahvatatud koriandrit
0,5 tl meresoola
3 sl oliiviõli
120 g kuinatatud läätsi
Peotäis peeneks hakitud värskeid
koriandrilehti
Valmistamine
Eelkuumuta ahi 180 kraadini
(gaasipliidi 4. jaotis). Pane porgand, sibul, küüslauk, vürtsköömned,
koriander, sool ja 2 sl õli kaussi. Sega ja laota siis köögiviljad
küpsetuspaberile. Kata fooliumiga ja küpseta eelkuumutatud ahjus 45 minutit,
kuni porgandid on õrnalt pehmed. Tõsta ahju temperatuur 220 kraadini
(gaasipliidi 7. jaotis) ja küpseta veel 10 minutit, kuni porgandid on kuldsed.
Lase 10 minutit jahtuda. Tõsta siis köögikombaini ja purusta. Jäta segu
köögikombaini. Keeda läätsi 5 minutit keevas vees, kuni need on õrnalt pehmed.
Lase 10 minutit vees seista ja kurna hoolikalt. Lisa läätsed köögikombaini
porgandisegule ja purusta ühtlaseks massiks. Pane segu serveerimiskaussi ning
sega juurde ülejäänud õli ja värske koriander. Serveeri soojendatud
lameleivakesega.
Kinoaküpsised
šokolaaditükkidega
Umbes 24 küpsist
60 g kaerahelbeid
150 g kinoad
125 g nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl söögisoodat
125 g magedat võid (toatemperatuuril)
100 g Demerara suhkrut
100 g helepruuni pehmet suhkrut (tihkelt mõõteanumasse
pandud)
1 muna
140 g jämedalt hakitud kvaliteetset tumedat või mõru või
poolmagusat šokolaadi või valmis šokolaaditükke
Valmistamine
Eelkuumuta ahi 180 kraadini
(gaasipliidi 4. jaotis).
Pane kaerahelbed ja kinoa
köögikombaini ning purusta nii peeneks, et saadud segu meenutab jahvatatud
mandleid. Tõsta kaussi ning lisa jahu, küpsetuspulber ja söögisooda. Sega kõik
läbi. Pane või ja suhkrud teise kaussi ning klopi 4-5 minutit, kuni tekib paks
ja hele mass. Lisa muna ja klopi veel veidi, et kõik seguneks. Sega juurde
kuivad koostisained, et tainas pekseneks. Lõpuks sega juurde hakitud šokolaad
või šokolaaditükid.
Tõsta segu supilusikatäite kaupa
ettevalmistatud ahjuplaadile ja küpseta eelkuumutatud ahjus 10 minuti jooksul
kuldseks. Tõsta traatrestile jahtuma. Kui küpsised on jahtunud, pane nad
õhukindlasse nõusse ja söö 2-3 päeva jooksul.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar