Toortoidu A
ja O
Sille Poola
See raamat on sinu teejuht,
kui:
- soovid muuta oma
eluviisi tervislikumaks;
- elad kiiret elu ega
soovi veeta palju aega kokates;
- vajad praktilist
teavet toortoidu valmistamise kohta;
- sul on toortoitumise
teemal küsimusi või kõhklusi;
- otsid kergete päikesetoidupalade retsepte.
Toortoitumist on laias laastus kahesugust – on
looduslähedane toortoitumine ja gurmee-toortoitumine. Looduslähedane toitumine
püüab inimesele meenutada, et loodus pakub igale maakeral elavale liigile
valmistoitu, mis on nauditav ja rahuldab kõik vajadused.
Toortoitumine tähendab tagasiliikumist värske, loodusliku ja
töötlemata toidu poole. Lihtsuse poole.
Gurmee-toortaimetoitumises mis on samuti väga populaarne, võetakse
toores algmaterjal, töödeldakse ja maitsestatakse seda, segatakse kokku
erinevaid komponente ning saadakse tavaliste või lapsepõlve lemmiktoitude
koopia. Näiteks saab pähkleid-seemneid töödeldes valmistada piima, hapukoort,
juustu, kotletti, leiba, kalasalatit, kooke, komme, jäätist, jogurtit jne.
Toortoitlane on inimene, kelle menüüs on vähemalt
80% kuumtöötlemata ja 20% küpsetatud
taimset terviktoitu.
ROHELINE SMUUTI
2-3 küpset banaani
1-2 tassi beebispinati- või salatilehti
1 tass mustikaid (sobivad ka külmutatud)
½ tassi vett
Püreesta koostisosad blenderis või saumiksriga
SELLERISOOL
Soola asemel võib valmistada endale loomulikuma maitseaine
1 kimp varssellerit
Valmistamine
Puhasta sellerivarred, eralda üksteisest, eemalda koltunud
lehed ja juureots. Lõika varred umbes 0,5 cm suurusteks tükkideks. Kuivata madalal
temperatuuril täielikult. See võtab paar päeva aega. Kui selleritükid on
täiesti krõmpsud, jahvata need mikseris jahuks. Säilitia klaaspurgis.
MAGUS
BANAANI-VIIGIMARJAPUDER
5 väga küpset keskmist või suurt banaani
8 kuivatatud viigimarja
Valmistamine
Leota viigimarju vees vähemalt paar tundi kuni üle öö. Vajuta
banaanid kahvliga katki, pool banaani jäta kaunistamiseks. Haki viigimarjad ja
aseta katkivajutatud banaanipudru peale. Viiluta pool banaani ja kaunista
taldrik. Serveeri ja naudi.
MAHEDAMAITSELINE SOE
KÕRVITSASUPP
2 tassi kõrvitsatükke
1 tass porganditükke
1 väike avokaado
1 tass kuuma vett
soovi korral maitseaineid
Valmistamine
Mikserda kannmikseris kõik koostisosad kreemjaks. Serveeri
kohe.
TALVESALAT LILLKAPSAGA
1 õisikuteks jagatud lillkapsapea
2 tassi peeneks hakitud rukolalehti
1 ½ tassi viinamarjatomateid (pooleks lõigatud)
1 punane paptika (seemned eemaldatud ja viilutatud)
1 tass hakitud kuumtöötlemata seeni (šampinjone) või ½ tassi
kuivatatud ja leotatud kukeseeni
½ tl hakitud rosmariini
Veerand avokaadot
1 ½ sidruni mahl
Valmistamine
Lase lillkapsaõisikutel veidi seista poole sidruni mahlas.
Sega suures kausis kahvliga 1 sidruni mahl ja avokaado. Lisa kaussi kõik
ülejäänud ained ja sega hästi läbi.
KREEMJAS TRÜHVEL
1 tass para- ehk brasiilia pähkleid
1 tass vett
6 sl mett
85 g kakaopulbrit
1 vaniljekauni sisu
½ tassi sulatatud kakaovõid
Kattešokolad:
150 g kakaopastat
50 g kakaovõid
mett (vastavalt sellele, kui magusat šokolaadi soovid)
2-3 sl luukumijahu või õunajahu või jaanikaunajahu (võimaluse
korral)
Valmistamine
Pigista brasiilia pähklitest koor välja. Selleks mikserda
pähkleid kannmikseris, kuni need on täielikult purustatud. Vala pähklipiimakotti
ja lase koorel 5-10 minultit pigistamata välja valguda. Seejärel pigista välja
ülejäänud vedelik. Järelejäänud mähklimassi võib kuivatada pähklijahuks.
Seda saadud koor, mesi ja kakao ning mikserda ühtlaseks
massiks. Sega vaniljekauna sisu hoolikalt sulatatud kakaovõiga, lisa
kannmikserisse ja mikserda, kuni ained on hästi segunenud. Vala kreem kaussi ja
pane umbes 3-2 tunniks sügavkülmikusse. Pärast seda on kreemi võimalik lusikaga pallikeseks vormida. Tõsta
lusikasuurused pätsikesed küpsetuspaberiga kaetud plaadile või taldrikule ja
pane uuesti sügavkülma. Hoia seal üle öö või seni, kuni kreem on täiesti kõva.
Šokolaadikatte tegemiseks sulata veevannil kakaopasta ja
–või. (Pea silmas, et nende sulatamiseks peab alumine, veega kauss olema
väiksem kui ülemine, šokolaadiga kauss. Siis ei pääse veeaur kakaovõile ligi.
Vastasel korral muutub kakaovõi paksuks massiks.). Lisa maitse järgi mett.
Kasta külmikust võetud pätsid kahvli abil sulašokolaadi sisse
ja aseta küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Kui kõik kommid on šokolaadikatte
saanud, aseta plaat külmikusse.
Kui vedelat šokolaaadi jääb järele, võib selle valada
vormidesse. Kui vorme pole käepärast, sega vedel šokolaad pähklite-rosinatega,
vala küpsetuspaberile ja jahuta.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar