2. märts 2015

Toortoidu A ja O     

Sille Poola

See raamat on sinu teejuht, kui:
  • soovid muuta oma eluviisi tervislikumaks;
  • elad kiiret elu ega soovi veeta palju aega kokates;
  • vajad praktilist teavet toortoidu valmistamise kohta;
  • sul on toortoitumise teemal küsimusi või kõhklusi;
  • otsid kergete päikesetoidupalade retsepte.
Toortoitumist on laias laastus kahesugust – on looduslähedane toortoitumine ja gurmee-toortoitumine. Looduslähedane toitumine püüab inimesele meenutada, et loodus pakub igale maakeral elavale liigile valmistoitu, mis on nauditav ja rahuldab kõik vajadused.
Toortoitumine tähendab tagasiliikumist värske, loodusliku ja töötlemata toidu poole. Lihtsuse poole.

Gurmee-toortaimetoitumises mis on samuti väga populaarne, võetakse toores algmaterjal, töödeldakse ja maitsestatakse seda, segatakse kokku erinevaid komponente ning saadakse tavaliste või lapsepõlve lemmiktoitude koopia. Näiteks saab pähkleid-seemneid töödeldes valmistada piima, hapukoort, juustu, kotletti, leiba, kalasalatit, kooke, komme, jäätist, jogurtit jne.

Toortoitlane on inimene, kelle menüüs on vähemalt 80% kuumtöötlemata ja 20% küpsetatud taimset terviktoitu.

ROHELINE SMUUTI
2-3 küpset banaani
1-2 tassi beebispinati- või salatilehti
1 tass mustikaid (sobivad ka külmutatud)
½ tassi vett 
Püreesta koostisosad blenderis või saumiksriga
  
SELLERISOOL
Soola asemel võib valmistada endale loomulikuma maitseaine

1 kimp varssellerit

Valmistamine
Puhasta sellerivarred, eralda üksteisest, eemalda koltunud lehed ja juureots. Lõika varred umbes 0,5 cm suurusteks tükkideks. Kuivata madalal temperatuuril täielikult. See võtab paar päeva aega. Kui selleritükid on täiesti krõmpsud, jahvata need mikseris jahuks. Säilitia klaaspurgis.
  
MAGUS BANAANI-VIIGIMARJAPUDER 
5 väga küpset keskmist või suurt banaani
8 kuivatatud viigimarja

Valmistamine
Leota viigimarju vees vähemalt paar tundi kuni üle öö. Vajuta banaanid kahvliga katki, pool banaani jäta kaunistamiseks. Haki viigimarjad ja aseta katkivajutatud banaanipudru peale. Viiluta pool banaani ja kaunista taldrik. Serveeri ja naudi.

MAHEDAMAITSELINE SOE KÕRVITSASUPP
2 tassi kõrvitsatükke
1 tass porganditükke
1 väike avokaado
1 tass kuuma vett
soovi korral maitseaineid

Valmistamine
Mikserda kannmikseris kõik koostisosad kreemjaks. Serveeri kohe.
  
TALVESALAT LILLKAPSAGA
1 õisikuteks jagatud lillkapsapea
2 tassi peeneks hakitud rukolalehti
1 ½ tassi viinamarjatomateid (pooleks lõigatud)
1 punane paptika (seemned eemaldatud ja viilutatud)
1 tass hakitud kuumtöötlemata seeni (šampinjone) või ½ tassi kuivatatud ja leotatud kukeseeni
½ tl hakitud rosmariini
Veerand avokaadot
1 ½ sidruni mahl

Valmistamine
Lase lillkapsaõisikutel veidi seista poole sidruni mahlas. Sega suures kausis kahvliga 1 sidruni mahl ja avokaado. Lisa kaussi kõik ülejäänud ained ja sega hästi läbi.

KREEMJAS TRÜHVEL
1 tass para- ehk brasiilia pähkleid
1 tass vett
6 sl mett
85 g kakaopulbrit
1 vaniljekauni sisu
½ tassi sulatatud kakaovõid

Kattešokolad:
150 g kakaopastat
50 g kakaovõid
mett (vastavalt sellele, kui magusat šokolaadi soovid)
2-3 sl luukumijahu või õunajahu või jaanikaunajahu (võimaluse korral)

Valmistamine
Pigista brasiilia pähklitest koor välja. Selleks mikserda pähkleid kannmikseris, kuni need on täielikult purustatud. Vala pähklipiimakotti ja lase koorel 5-10 minultit pigistamata välja valguda. Seejärel pigista välja ülejäänud vedelik. Järelejäänud mähklimassi võib kuivatada pähklijahuks.
Seda saadud koor, mesi ja kakao ning mikserda ühtlaseks massiks. Sega vaniljekauna sisu hoolikalt sulatatud kakaovõiga, lisa kannmikserisse ja mikserda, kuni ained on hästi segunenud. Vala kreem kaussi ja pane umbes 3-2 tunniks sügavkülmikusse. Pärast seda on kreemi  võimalik lusikaga pallikeseks vormida. Tõsta lusikasuurused pätsikesed küpsetuspaberiga kaetud plaadile või taldrikule ja pane uuesti sügavkülma. Hoia seal üle öö või seni, kuni kreem on täiesti kõva.
Šokolaadikatte tegemiseks sulata veevannil kakaopasta ja –või. (Pea silmas, et nende sulatamiseks peab alumine, veega kauss olema väiksem kui ülemine, šokolaadiga kauss. Siis ei pääse veeaur kakaovõile ligi. Vastasel korral muutub kakaovõi paksuks massiks.). Lisa maitse järgi mett.
Kasta külmikust võetud pätsid kahvli abil sulašokolaadi sisse ja aseta küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Kui kõik kommid on šokolaadikatte saanud, aseta plaat külmikusse.

Kui vedelat šokolaaadi jääb järele, võib selle valada vormidesse. Kui vorme pole käepärast, sega vedel šokolaad pähklite-rosinatega, vala küpsetuspaberile ja jahuta. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar