Tähtpäevad
taimetoiduga. Retsepte ja tarkusi vegantoidust
Mikk Mägi, Loore Emilie Raav
See
raamat pakub taimseid toidulahendusi levinumatele tähtpäevadele, mida siinmail
on kombeks pidada.
Raamatu
retseptid koosnevad vaid taimset päritolu toiduainetest, välistades liha, loomadelt
pärit piima ja piimatooted ning muna, olles seega sada protsenti vegan.
Seitsmest
peatükist koosnev raamat pakub lahendusi kevadpühadest jõulude ja
aastavahetuseni. Igas peatükis leidub komplekt eelroogasid, suupisteid,
pearoogasid, magustoite ja jooke. Julgesti võib aga võtta ühest peatükist ühe ja teisest teise toidu ning serveerida neid hoopis igapäevaseks hommiku-, lõuna-
või õhtusöögiks.
Raamat
pakub põnevaid maitseelamusi ja ideid erinevateks aastaaegadeks, näidates, et
taimetoit võib olla põnev, maitsev ja toitev igal ajal.
Nii saab igaüks meist teha head iseendale ja veel olulisem − loomadele ja keskkonnale meie ümber.
Nii saab igaüks meist teha head iseendale ja veel olulisem − loomadele ja keskkonnale meie ümber.
KOORENE TATRASALAT
neljale
2 tassi
tatart (võib ka toortatart)
1 tass
(u 200 g) külmutatud või konserveeritud herneid
1 tass
(u 200 g) külmutatud või konserveeritud maisi
1
punanae parika
1 suurem
õun
400 ml
taimset koort (sojakoor, kaerakoor vmt)
Paar
tillioksa
Soola-pipart
Valmistamine
Keeda
tatar soolaga maitsestatud vees pehmeks. Tükelda paprika ja õun salati jaoks
sobivateks väiksemateks tükkideks. Haki till. Kurna või sulata herned ja mais.
Sega salatikomponendid kokku ja lisa taimne koor. Maitsesta soola ja pipraga.
Soovi
korral võib toortatart ainult üleöö leotada, ilma keetmata.
SPAGETID TOMATIKASTME JA LÄÄTSEPALLIDEGA
kahele
150 g
spagette (võib ka gluteenivabasid)
Kaste
2 sl
tomatipastat
500 g
purustatud tomateid
1
paprika
1 sibul
½ suvikõrvitsat
½
varssellerit
2
küüslauguküünt
värsket
tüümiani
soola,
pipart, suhkrut, sojakastet
Läätsepallid
¾ tassi
punaseid läätsi
1
porgand
½
varssellerit
½
sibulat
1
küüslauguküüs
¼ tassi
ikerhernejahu
Vahemere
ürdisegu
soola
pipart
Valmistamine
Läätsepallid: Keeda läätsed soolaga maitsestatud vees poolpehmeks. Haki
köögiviljad peeneks ja kuumuta poti põhjas väheses õlis. Sega läätsed
köögiviljade ja kikerhernejahuga. Veereta pallid. Pruunista läätsepallid
mõlemalt poolt pannil. Seejärel küpseta neid 175 kraadises eelkuumutatud ahjus
10-15 minutit.
Pasta: Keeda
pasta soolaga maitsestatud vees al dente(poolpehmeks),
kurna.
Kaste: Kastme
valmistamiseks tükelda juurviljad. Kuumuta neid pannil väheses õlis, lisa
tomatipasta, kuumuta pidevalt segades veel veidi. Lisa peeneks hakitud värske
tüümian. Kalla peale purustatud tomat. Hauta, kuni köögiviljad on pehmed.
Püüa
toidu eri osade valmistamine ajastada nii, et kõike saaks serveerida korraga ja
soojalt.
MANDLIPASHA
Neljale
2 tassi
India pähkleid
½ tassi
kooritud mandleid
½ tassi
agaavisiirupit
1
apelsin
1
sidrun
½ tassi
vett
¼ tassi
kookosrasva
½ tl
soola
1 tl vanillisuhkrut
¼ tassi
rosinaid
Valmistamine
Leota
mandleid 12 tundi ja India pähkleid 4-6 tundi või mõlemaid koos 12 tundi.
Kurna. Sulata kookosrasv tasasel tulel või soojas, toatemperatuuril seistes.
Riivi apelsini- ja sidrunikoor. Pressi apelsinist ja sidrunist välja mahl. Pane
kõik koostisosad kannmikserisse või püreesta köögikombaini või saumikseriga.
Sega pashamassi sisse rosinaid või muud meelepärast. Maitse ja lisa maitse
järgi vajaduse korral juurde agaavisiirupit või sidruni-apelsinimahla.
Nõruta
kohupiimjat massi üle öö külmkapis marliga vooderdatud sõelal. Kata pasha
külmikus toidukile, fooliumi või taldrikuga, et see pealt ära ei kuivaks.
Kaunista rosinate või mandlitega.
Näpunäited:
- Agaavi siirupi asemel võid kasutada mett!
- Vanillisuhkru asemel kasuta soovi korral vanilli pulbrit!
BANAANI-MAASIKA-MÜNDIJÄÄSMUUTI
Neljale
3
banaani (kooritud, tükeldatud ja sügavkülmutatud)
2 ½
tassi ananassimahla
2
peotäit maasikaid
mõni
leht värsket piparmünti
Valmistamine
Purusta
kõik koostisosad kannmikseris. Serveeri kohe, sest siis on külmutatud banaanide
jääkokteiliefekt suurim.
KIKERHERNE-SEEMNEKOTLETID
Neljale
1 tass
kuivatatud kikerherneid
2
keskmise suurusega kartulit
1 sibul
3
küüslauguküünt
1
porgand
½ tassi
seemneid (linaseemneid,
seesamiseemneid,
kõrvitsaseemneid,
päevalilleseemneid, kanepiseemneid vmt)
½ sidruni
mahl
peotäis
värske peterselli lehti
maitseks
kuivatatud või värsket punet,
majoraani,
soola ja pipart
Valmistamine
Leota
kikerherneid üle öö (12 tundi). Keeda valmis kooritud kartulid, kurna ning
tambi puruks. Purusta leotatud herned köögikombainis või hakkmasinas koos
peterselli ja küüslauguga. Lisa segule riivitud porgand, hakitud sibul,
tambitud kartul, seemned, sidrunimahl ja ülejäänud maitseained. Sega mass
kokku. Vormi massist paraja suurusega kotletid. Prae kotletid mõlemat poolt
pannil kergelt pruuniks. Küpseta kotlette 175 kraadini eelkuumutatud ahjus
15-20 minutit. Eriti krõbedat kotlettide
saamiseks võib neid enne ahju panemist frittida.
APELSINI-ROSMARIINIKEEKS
Keskmise suurusega keeksivorni jaoks
1 ½
tassi spetsiaalset
gluteenivaba
jahusegu
¾ tassi
rafineerimata suhkrut
1 tl
soodat
1 tl
küpsetuspulbrit
1 tl
vanillisuhkrut
½ tl
soola
1
apelsin koor
1 oks
värsket rosmariini
1 purk
(400 ml) kookospiima
¼ tassi
rafineerimata oliivõli
1 tl
õunaäädikat
Valmistamine
Sega
kokku kuivad koostisosad. Sega eraldi kaussi kokku ülejäänud koostisosad,
millele lisa riivitud apelsinikoor ja peeneks hakitud värske rosmariin. Sega
vedelad koostisosad kuivainetega kokku. Lase tainal mõni hetk seista, kalla
tainas keeksivormi, mille võib eelnevalt küpsetuspaberiga vooderdada. Küpseta
keeksi 175 kraadini eelkuumutatud ahjus umbes 45 minutit. Kontrolli keeksi
valmidust puidust tikuga. Keeks on valmis, kui tainas ei jää tiku külge.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar