Jooga
köögis 1. Retsepte & soovitusi tervemaks eluks
Kadi Toompere
Selle raamatu kirjutamise ideel
oli mitu hooandjat. Ühelt poolt soovisid mu sõbrad-tuttavad ja õpilased
aeg-ajalt, et saadaksin neile mõne teatud iidse joogatoidu retsepti, või tuldi
lihtsalt minult nõu küsima soovitusi menüü muutmiseks ja mitmekesistamiseks. Teisalt
aga tundsin, et klassikalised joogatoidud, mis põhinevad India traditsioonidel
ja ajurveda õpetusel, ei pruugi olla alati parimaks valikuks 21. sajandil
Eestis elavatele inimestele.
Siia raamatusse koondasin kolme
tüüpi retsepte: klassikavaramusse kuuluvaid rahvusvaheliselt tuntud retsepte,
toortoite – esindavad minu jaoks feel-good
toiduainete rühma – ja lisaks mõningaid lähedaste peal läbiproovitud ja
lemmikuks osutunud retsepte.
Kõik toidud selles raamatus on
lacto-vegan põhimõttest lähtuvad, lisaks olen püüdnud kui vähegi võimalik
asendada suhkru ja nisujahu tervislikumate alternatiividega.
Selle raamatu puhul on kõige
olulisem see, et retseptikogu on koostatud sangati ehk kogukonna toel. Mitmed
joogaõpetajad on seda täiendanud ja vürtsitanud oma kogemuste ja vahvate
reteptidega.
Kadi Toompere
Mõned mõtted seoses toidu valmistamise ja nautlemisega
- Toitu võib valmistada ainult hea tujuga!
- Vana tõde, kuid jah, mida lähemalt oma kodule toidu
hangid, seda parem!
- Eriti hea, kui sul on võimalus midagi ise
kasvatada, kasvõi maitseaineid.
- Sega toitu alati päripäeva liigutustega- nii laed
toidu energiaga.
- Söö ainult siis, kui tunned, et sul on kõht tühi.
Nii maitseb toit paremini ning hoiad ka kaalu kontrolli all.
- Ajurveda teaduse kohaselt ei ole hea värskeid
köögi- ja puuvilju külmkapis hoida. Külmiku elektromagnetväli muudab toidu
omadusi.
- Hoia oma kodus- külmikus ja kappides- vaid neid toiduaineid, mis sulle tegelikult head on.
Vaata veel
häid mõtteid raamatust lk. 28-31
Retseptid jagunevad viide
peatükki
- Mahl & smuuti
- Snäkk & dipp
- Supp & salat
- Põhiroad
- Maiused
Mahladest tooksin välja Apelsini-kasemahla (lk. 37), millel on
ainult kaks komponenti ja mida on ääretult lihtne valmistada. Et sellist
mõnusat mahla nautida ja muul ajal kui kevadel, võib kasemahla säilitada
sügavkülmutatult.
Hommikuks on sobiv ka Toortatra hommikusmuuti (lk. 47).
Blenderdades leotatud toortatra banaani, maasikate ja mandlipiimaga saad
imemaitsva ja toitva energialaengu!
Leivamäärdeks ja köögiviljadipiks
sobib Maapähkli-läätsehummus (lk.
69). Kõige paremini sobivad selleks oranžid läätsed- need keevad kõige
kiiremini. Teravad kikerhernepannkoogid (lk. 81). See roog
puhastab verd ja tugevdab närvisüsteemi ning on maitsvam, kui arvata võid.
Suvesse sobib jahe Avokaadosupp lillkapsaga (lk. 87) või
siis Lihtne suvesalat (lk. 101),
mille põhikomponendid on kurk, avokaado, maasikad ja mahe poolpehme juust.
Põhiroogade alt tooksin välja roa
nimega Tore baklažaaniroog ehk
Mineatanud imaam (lk. 131-132). Baklažaaniroa huvitav nimi olevat tulnud
sellest, et kord, kui seda esmakordselt ühele imaamile pakuti, olevat too
minestanud. See oli lihtsalt nii võrratu! Teised jällegi usuvad, et minestamise
võis põhjustada ülemäärane õli hulk, milles baklažaane küpsetati.
Tore lisand pearoogade juurde,
mille ülejääkdest saab ka mõnusaid salateid kokku segada- Kirju kinoa (lk. 141). Seda saadakse keetes võrdses koguses riisi
ja kinoad. Kinoad võib rullida ka riisipaberisse või nori sisse sushiks, riisi
asemel. Kinoa sobib hästi hommikusöögiks muna asemel neile, kes on harjunud
seda sööma.
Mõnus kerge magustoit- Magus marja-toortatrakohupiim (lk. 161).
See valmib kergesti blenderdades idandatud tatra, mustikad, banaani ja datlid.
Põnevaid maitseelamusi pakuvad: Maasika-banaani- sidrunisorbett (lk. 155), Banaani-maasika-seesamijäätis (lk.
156), banaani-muskaatpähkli jäätis (lk. 163). Maiuste alt leiab veel huvitavaid
toorküpsiste retsepte, magusa halvaamaiuse, kastanijahu pannkoogid (lk. 195) ja palju muud huvitavat.
Kokkuvõtvalt lausus yogi Bhajan
aga: „Söö seda, mida soovid, kuid ära lase toidul end nahka panna!”
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar