Mu süda kuulub kolmele- toidule, sinule
ja minule: 60 tervislikku retsepti ja üks tõeline armastuslugu
Merilin Taimre
Selle raamatu eesmärk on aidata
neid, kes võitlevad oma keha ja hea enesetunde nimel, või neid, kes tunnevad
end väga hästi, kuid armastavad toiduga eksperimenteerida.
Minu retseptid põhinevad 15
sammul, et õpetada, kuidas parandada oma toitumise ja toiduvalmistamise
mustreid. Need toidud on kõik naturaalsed ja pakatavad toitainetest. On vaja
vaid ära õppida põhitõed, kuidas kõik toimima panna.
Merilin Taimre
Raamatus on maitsvaod retsepte
avokaadost, banaanist, bataadist, datlist, kaerast, kakaost, kanalihast,
kaunviljadest, kinoast, kodujuustust, kookospähklist, kreeka jogurtist, meest,
pähklitest ja vahtrasiirupist.
Väga tänuväärne vili on avokaado. Seda võib küpsetamisel
kasutada rasva asemel. Lihtsalt vaheta nõutud rasv (õli, või,
küpsetusmargariin) võrdse koguse avokaado vastu. Avokaadoas on palju
antioksüdante ja see on väga kasulik südame- ja veresoonkonna tervisele.
Avokaadost võid valmistada näitesks mõnusa avokaado-munamäärde (lk.13).
Püreesta avkaado ja lisa keedetud muna. Maitsesta sidruni või laimimahla ja
maitserohelise ning tilliga. Tervislik ja toitev leivakate ongi olemas!
Avokaadot saab kasutada ka tortide valmistamisel või teha sellest mõnusat šokolaadi-mousse`(lk.19)
Valge kartuli asemel võib kasuutada
bataati ehk maguskartulit.
Seda võib kasutada ka maiustuste küpsetamisel, kuna see lisab mahlakust ja
magusust. Bataat on rikas tugevate antioksüdantide, C- ja E-vitamiini poolest.
Lisaks sisaldab see suurel hulgal B6 vitamiini ja kaaliumi ning magneesiumi. Võid
proovida soolatud karamelli pudingut (lk.39). Saad huvitava magustoidu,
kasutades maguskartulit, datleid, kohvi ja naturaalset maapähklivõid.
Datlipüree on hämmastav asendaja retseptides toodud
suhkrukogusele. See ei ole ainult tervislikum valik, vaid annab ka kreemja
tekstuuri koos täiendava karamellimaitsega. Datlid soodustavad seedetegevust ja
on rikas erinevate vitamiinide ja mineraalainete poolest. Proovi teha nt. datliruute
(lk.43), energiapalle (lk.45) või erinevaid kooke.
Kakao – täiuslik asendaja magusale ja rasvasele šokolaadile, mida
kasutatakse magustoitudes. Kakao on rikas antioksüdantide poolest; kasulik
südame- ja veresoonkonna tervisele; rikas mineraalide poolest ja parandab ka
meeleolu. Valmista maitsvaid kooke, nt. suvikõrvitsa-šokolaadi-brownie
(lk.63) või šokolaadi laavakooki(lk.65). Valmista maitsvat šokolaadi-piimakokteili,
kasutades külmutatud banaane, avokaadot, kookospiima(või lehmapiima),
(toor)kakaopulbrit. Maitsesta see piparmündiekstrakti, kaneeli, muskaatpähkli
või muude endale meelepäraste maitse- ja magusainetega.
Kreeka jogurtit on tänu paksule tekstuurile ja rikkalikule maitsele
hea kasutada piima, hapukoore, majoneesi ja rasvase koore asendajana. See sisaldab palju probiootikume, mis on
kasulikud seedetegevusele. Kreeka jogurt on madala naatriumi ja süsivesikute
sisaldusega ning rikas mineraalide ja vitamiinide poolest.
Valmista sellest erinevaid
kokteile ja mahedikke; kasuta koogiteol (nt. maapähklivõi-küpsisetaigna
juustukook lk 127)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar