Kergemad klassikud. Taljesõbralikumaks
timmitud lemmiktoidud meilt ja mujalt
Mari-Liis Ilover
Taljesõbraliku
värskenduskuuri on läbinud rohkem kui 60 klassikalist retsepti nii meilt kui ka
mujalt, kartulisalatist Napoleoni koogini.
Ei ole vaja teha drastilisi ümberkorraldusi, et muuta oma toidulaud kergemaks, täisväärtuslikumaks ja tervislikumaks.
Ei ole vaja teha drastilisi ümberkorraldusi, et muuta oma toidulaud kergemaks, täisväärtuslikumaks ja tervislikumaks.
Autor
räägib oma teosest nii:
„Kergemad
klassikud” on ses mõttes vanamoodne raamat, et ehkki siinsed toidud on muudetud
taljesõbralikumaks, ei kasutata üldjuhul nende valmistamisel asendajate rollis
moodsaid ja eripäraseid toiduaineid ega alternatiivseid toiduvalmistamisviise.
Retseptidest
ei leia margariini, mis on võist küll lahjem, ent mille koostis ei vasta minu
toidufilosoofiale. Niisamuti ei kohta raamatus steviat, ksülitooli ega muid
suhkruasendajaid.
Olen
päri tänapäevase toitumisteaduse suunaga, millejärgi rasv ei tee paksuks.
Pahalased on hoopis valge suhkur ja valge jahu- eriti koos sellesama rasvaga.
Julgen väita, et kõigi kolme (rasva, suhkru, jahu) vähendamisest igapäevases
menüüs on kasu.
Et
kalorite hulka toitudes piirata, on retseptides rasva- ja suhkrukoguseid
vähendatud nii palju, kui maitse ja tekstuur lubavad. Et keha söödud toidust
ikka pigem kasu kui kahju lõikaks, on rafineeritud tühjad ballast-toiduained,
nagu valge jahu ja valge suhkur, asendatud seal, kus vähegi võimalik,
toitainerikkamate täisterajahude ning toorroosuhkruga.
Raamatu
kõiki retsepte ühendav moto kõlab
järgmiselt: vähem töödeldud toiduaineid,
vähem suhkrut, vähem rafineeritud jahu, vähem rasva- vähem tühje kalorid!
Raamatus
on ka toitumisnõustaja eessõna ja „Abiks raamatu kasutamisel”, et aidata ja
anda nõu toiduvalmistajale. Leiad taljesõbralikud retseptid: hommikuks; väiksemad
ampsud ja salatid; soolased küpsetised; supid; toekamad eined; magustoidud ja magusad
küpsetised, koogid ja tordid.
Hommikusöögina
tuntud tervisliku krõbeda müsli
(lk.23) saad siis, kui valmistad selle ahjus ise. Kaerahelveste asemel võid
kasutada ka hirsihelbeid või toortatart. Lisades segule tavapärase suhkru
asemel mett ja kookosõli, saad taljesõbralikuma variandi.
Ka
peolaua klassika- singirullid (lk.
35) on võimalik teha maitsva ja kalorivaesemana. Retsepti saladus seisneb
selles, et suurem osa tavapärasselt riivitud juustust on asendatud kergema
toorjuustuga ja majoneesi kogus viidud võimalikult väikeseks. Singiks vali
kerge kanafileesink või imeõhuke veisesink, mida on mugavam rulli keerata.
Pitsat (lk. 59) peetakse üheks ebatervislikumaks toiduks. Korralik õhukesel
põhjal, mõõduka kattega pitsa on lausa bellissimo
nii sinu taljele kui ka maitsemeeltele. Siinne „sale” pitsa on inspireeritud
lihtsast Pizza Margheritast, mis koosneb tomatitest, basiilikust ja juustust.
Osa mozzarellast on asendatud
väherasvasema ricottaga ning õli
leidub pitsas minumaalselt.
See
pikkpoiss (lk.81) on raamatu autori
üks isiklikke lemmikuid. Hakkliha on valmistatud väherasvasest kalkunilihast.
Tavaliselt massi kooshoidmiseks kasutatavat riivsaia asendab edukalt riivitud
kartul. Osa lihast on asendatud tervislike pruunide läätsedega. Seda nippi võib
kasutada ka kotlettides ja lihapallides. Nii vähendad küllastunud rasvu ja
suurendad oma toidu kiudainesisaldust.
Need
šokolaaditrühvlid (lk. 112) on iga
šokohooliku unistus. Klassikaliste trühvlite valmistamiseks kasutatakse lisaks
šokolaadile harilikult koort ja/võid selleks, et mass oleks pehmem. Siinses
retseptis ei ole ühtegi piimatoodet. Tugevalt šokolaadiste trühvlite
maitsestamiseks on lisatud kohvi, konjakit ja mett.
Kui
tavapärases Napoleoni koogis (lk.
147) on nii lehttainapõhjades kui ka kreemis kokku 300 (!) grammi võid, siis
saleduskuuri läbinud retseptis on seda vaid 50 grammi. Filotainast küpsetatud
krõbedad vahekihid vajavad rasvainet vähe ning igati hea keedukreemi saab ka
ilma võita.
Mari-Liis Iloveri retseptid ja toidust pajatavad kirjutised on paljudele tuttavad tänu tema veebilehele “Siit nurgast ja sealt nurgast”. Lisaks on neid avaldanud mitmed ajakirjandusväljaanded, ka on ta üles astunud telekokana. Autori eriline poolehoid kuulub puhtale, täisväärtuslikule ja tervislikule kodutoidule. Mari-Liis Iloveri sulest on varem ilmunud kokaraamatud “Maitsev” ja “Piknikule!”.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar