Tervise hoidmise toidud: laktoosita,
kaseiinita, gluteenita. 3
Maire Vesingi
Sellest raamatust leiate ohtralt
kasulikke nõuandeid, millega asendada retseptides gluteeni ja piima ning mõnel
juhul ka muna sisaldavaid toiduaineid. Ligi 70 gluteenita ja kaseiinita
retsepti järgi tehtud toite võite nautida perega hommiku- ja lõunasöögilauas
ning valmistada ka sõpradele pidusöögiks.
Kui tuleb loobuda piimast ja
teistest piimatoodetest, olgu siis lühikeseks või pikemaks ajaks, on oluline
leida muud kaltsiumiallikad. Ent luude tugevus ei sõltu ainult kaltsuimist.
Vaja on tarbida ka teisi mineraal sisaldavaid toiduaineid-
täisteraviljatooteid, puu- ja köögivilju (kapsas, brokoli, kaunviljad, spinat,
kaalikas, naeris, seened), kala, kuivatatud puuvilju (aprikoosid, viigimarjad,
rosinad), maitserohelist, pähkleid(mandlid, brasiilia pähklid, metspähklid jne)
ja seemneid(näiteks seesami- ja päevalilleseemneid), sest meie luud vajavad
paljusid erinevaid mineraale ja vitamiine. Et mineraalained eralduvad
keeduvette, on soovitav süüa enda keedetud puljongeid ja suppe. Ka on luude
tervise seisukohast oluline, et toidus oleks oomega-3-rasvhappeid, seega tuleb
süüa piisavalt kala ning oomega-3-rikkaid seemneid (näiteks linaseemned).
Raamatus antakse ülevaade toiduallergiast
ja toidutalumatusest; gluteeni ja piimata toiduainetest; muna
ja piima asendajatest. Samuti retseptides kasutatavatest magusainetest.
Hommikusöögiks pakutakse välja nt Hirsiputru
muskaatkõrvitsaga või hirsipannkooke(lk. 43); Munata pannkoogid
(lk. 50). Muna saab tainas asendada kikerherne-, oa-, soja- või
linaseemnejahuga, õuna-, pirni-, ploomi-, suvikõrvitsa-, muskaatkõrvitsa-,
porgandi-, kartuli- või banaanipüreega.
Huvitav valik on ka kaeravahvleid(lk.
52) jne.Maitsvad vahvlid saad siis, kui lisad kaerajahule riisijahu,
kartulitärklist või tapiokki, riisipiima, muna palmisuhkrut, gluteenita
küpsetuspulbrit, kookosõli ja meresoola.
Lõunaeine: gluteenita, piimata ja munata: Köögiviljapüreesupp
kookospiimaga (lk. 62); Broilerifilee banaani- kookosekastmega (lk.
70)-kasutatud on kookospiima ja serveeritakse toitu kas
basmatiriisi, riisunuudlite või riisi-maisikuskussiga. Huvitav valik on ka Brokoli-lillkapsavorm
(lk.76), mille tegemiseks vajad brokolit, lillkapsast, porrut või
mugulsibulat, kookostrasva, kookospiima, ürte ja tapiokki paksendamiseks.
Juustuse maitse saavutamiseks võib puistata vormiroogadele maitsepärmi.
Magustoit: Kookosega panna
cotta (lk. 88)- see on kookospiimaga tehtud kooretarretis ja on itaalia
päritolu magustoit ; Mustikaparfee (lk. 94), mis valmib mustikatest,
kookospiimast(tahke osa), Demerarast valmistatud tuhksuhkrust, beseest(gluteeni
ja piimata)/kookoshelvestest. Huvitavad magustoidud on ka Kõrvitsamahedik ja
mannavaht(lk. 101), mis on gluteenita, piimata ja munata. Selleks läheb
sul vaja kõrvitsat, kaneeli, maasikaid, banaani, mett või agaavisiirupit,
mahesidruni või ebaküdooniamahla, oliiviõli ning meelepärast taimset
„piima”(mandel, kookos jne.). Kui serveerid piima eraldi, saadki mannavahu
moodi magustoidu.
Suupisted ja ooted: soolaste suupistetena pakutakse
välja lillkapsast valmistatud suupisteid, nt. Lillkapsa-singiküpsised(lk.
108), Lillkapsaküpsised ja –muffinid (lk. 110), Lillkapsatainast
korvikesed (lk. 112). Magustatest suupistetest leiab raamatust gluteenita,
piimata ja munata Martsipanipallid(lk. 120), Tooršokolaad(lk.
120), Paisutatud riisist pallid (lk. 121). Suupisteks võib valmistada ka
gluteenita ja piimata Riisiküpsiseid, kookosepätse ja mandliküpsiseid
(kõik retseptid lk. 124)
Küpsetised: gluteenita
ja munata Banaanirull (lk. 134), mille valmistamiseks vajad toortatart
või tatrajahu, muna palmisuhkrut, meresoola. Täidiseks vajad: avokaadot,
banaani, agaavisiirupit või mett, sidrunimahla, tahinit, toorkakaod või
jaanikaunapulbrit.
Gluteenita ja piimata: Kiirelt
valmiv kook(lk.158), koosneb munast, roo-või palmisuhkrust, banaanist,
oliivõlist/kookosrasvast, riisijahust, gluteenita küpsetuspulbrist, erinevatest
katteks sobivatest marjadest. On veel palju huvitavaid ja hõrgutavaid
küpsetisi.
Raamatu lõpus on ka ülevaade
jahude asendamisest küpsetistes.
Toredat katsetamist laktoosita, kaseiinita ja gluteenita toiduainetest!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar