22. sept 2015

Tervise hoidmise toidud: laktoosita, kaseiinita, gluteenita. 3


Maire Vesingi

Sellest raamatust leiate ohtralt kasulikke nõuandeid, millega asendada retseptides gluteeni ja piima ning mõnel juhul ka muna sisaldavaid toiduaineid. Ligi 70 gluteenita ja kaseiinita retsepti järgi tehtud toite võite nautida perega hommiku- ja lõunasöögilauas ning valmistada ka sõpradele pidusöögiks.
Kui tuleb loobuda piimast ja teistest piimatoodetest, olgu siis lühikeseks või pikemaks ajaks, on oluline leida muud kaltsiumiallikad. Ent luude tugevus ei sõltu ainult kaltsuimist. Vaja on tarbida ka teisi mineraal sisaldavaid toiduaineid- täisteraviljatooteid, puu- ja köögivilju (kapsas, brokoli, kaunviljad, spinat, kaalikas, naeris, seened), kala, kuivatatud puuvilju (aprikoosid, viigimarjad, rosinad), maitserohelist, pähkleid(mandlid, brasiilia pähklid, metspähklid jne) ja seemneid(näiteks seesami- ja päevalilleseemneid), sest meie luud vajavad paljusid erinevaid mineraale ja vitamiine. Et mineraalained eralduvad keeduvette, on soovitav süüa enda keedetud puljongeid ja suppe. Ka on luude tervise seisukohast oluline, et toidus oleks oomega-3-rasvhappeid, seega tuleb süüa piisavalt kala ning oomega-3-rikkaid seemneid (näiteks linaseemned).  

Raamatus antakse ülevaade toiduallergiast ja toidutalumatusest; gluteeni ja piimata toiduainetest; muna ja piima asendajatest. Samuti retseptides kasutatavatest magusainetest.

Hommikusöögiks pakutakse välja nt Hirsiputru muskaatkõrvitsaga või hirsipannkooke(lk. 43); Munata pannkoogid (lk. 50). Muna saab tainas asendada kikerherne-, oa-, soja- või linaseemnejahuga, õuna-, pirni-, ploomi-, suvikõrvitsa-, muskaatkõrvitsa-, porgandi-, kartuli- või banaanipüreega.
Huvitav valik on ka kaeravahvleid(lk. 52) jne.Maitsvad vahvlid saad siis, kui lisad kaerajahule riisijahu, kartulitärklist või tapiokki, riisipiima, muna palmisuhkrut, gluteenita küpsetuspulbrit, kookosõli ja meresoola.

Lõunaeine: gluteenita, piimata ja munata: Köögiviljapüreesupp kookospiimaga (lk. 62); Broilerifilee banaani- kookosekastmega (lk. 70)-kasutatud on kookospiima ja serveeritakse toitu kas basmatiriisi, riisunuudlite või riisi-maisikuskussiga. Huvitav valik on ka Brokoli-lillkapsavorm (lk.76), mille tegemiseks vajad brokolit, lillkapsast, porrut või mugulsibulat, kookostrasva, kookospiima, ürte ja tapiokki paksendamiseks. Juustuse maitse saavutamiseks võib puistata vormiroogadele maitsepärmi.

Magustoit: Kookosega panna cotta (lk. 88)- see on kookospiimaga tehtud kooretarretis ja on itaalia päritolu magustoit ; Mustikaparfee (lk. 94), mis valmib mustikatest, kookospiimast(tahke osa), Demerarast valmistatud tuhksuhkrust, beseest(gluteeni ja piimata)/kookoshelvestest. Huvitavad magustoidud on ka Kõrvitsamahedik ja mannavaht(lk. 101), mis on gluteenita, piimata ja munata. Selleks läheb sul vaja kõrvitsat, kaneeli, maasikaid, banaani, mett või agaavisiirupit, mahesidruni või ebaküdooniamahla, oliiviõli ning meelepärast taimset „piima”(mandel, kookos jne.). Kui serveerid piima eraldi, saadki mannavahu moodi magustoidu.

Suupisted ja ooted: soolaste suupistetena pakutakse välja lillkapsast valmistatud suupisteid, nt. Lillkapsa-singiküpsised(lk. 108), Lillkapsaküpsised ja –muffinid (lk. 110), Lillkapsatainast korvikesed (lk. 112). Magustatest suupistetest leiab raamatust gluteenita, piimata ja munata Martsipanipallid(lk. 120), Tooršokolaad(lk. 120), Paisutatud riisist pallid (lk. 121). Suupisteks võib valmistada ka gluteenita ja piimata Riisiküpsiseid, kookosepätse ja mandliküpsiseid (kõik retseptid lk. 124)

Küpsetised:  gluteenita ja munata Banaanirull (lk. 134), mille valmistamiseks vajad toortatart või tatrajahu, muna palmisuhkrut, meresoola. Täidiseks vajad: avokaadot, banaani, agaavisiirupit või mett, sidrunimahla, tahinit, toorkakaod või jaanikaunapulbrit.
Gluteenita ja piimata: Kiirelt valmiv kook(lk.158), koosneb munast, roo-või palmisuhkrust, banaanist, oliivõlist/kookosrasvast, riisijahust, gluteenita küpsetuspulbrist, erinevatest katteks sobivatest marjadest. On veel palju huvitavaid ja hõrgutavaid küpsetisi.

Raamatu lõpus on ka ülevaade jahude asendamisest küpsetistes.

Toredat katsetamist laktoosita, kaseiinita ja gluteenita toiduainetest!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar