Rasvad terviseks
Pirjo Saarnia
Olulised ja vajalikud teadmised rasvadest.
- Miks väherasvane toiduvalik pole alati tervislik?
- Miks väherasvane toiduvalik ei sobi salenejale?
- Millal muutub taimeõli tervisele kahjulikuks ja millised on õlide erinevused?
· Millistest rasvhapetest saab abi artriidi ja
ekseemi puhul ning mis aitavad parandada hormonaaltasakaalu ja meeleolu?
Uusimate uuringute järgi saab
õigete rasvhapetega ära hoida põletikke, ennetada paljusid haigusi ja mõjutada
tõhusalt tervist. Sellest raamatust saab asjalikke nõuandeid tervist
tugevdavate rasvade kasutamiseks, samuti leidub siin häid rasvu sisaldavaid
retsepte.
Raamatus on kolm suurt
peatükki:
Rasvad ja toitumistavad
Antakse ülevaade headest ja
halbadest rasvadest. Samuti saab vastuse küsimustele: Kas rasvavaba toit on
tervislik? Kas rasv teeb paksuks? Antakse ülevaade rasva tarbimisest maailmas.
Kuidas tarbivad rasvu soomlased ja šveitslased ja millised on Harvardi
toitumissoovitused.
Rasvhapete maailmas
Teises peatükis saab vastuse
küsimustele: Kuidas rasvhapped jagunevad? Või ja munad- head või halvad? Samuti
on kirjutatud rasvade seosest põletikega; olulistest omega-rasvhapetest-
linaseemnest astelpajuni: kala ja liha omega-rasvhapetest; kasulikest
pähklitest ja seemnetest; marjade seemneõlidest; kakaost ja tumedast
šokolaadist; salakavalatest transrasvadest ning kookos- ja palmiõlist.
Rasvade kasutamine.
Siit peatükist saab vastuse
küsimustele: Kui palju rasva on vaja? Kala küpsetatult, toorelt või kapslites?
Milliseid rasvu vajab saleneja? Samuti on juttu rasvade kasutamisest pannile ja
salatisse; kuumuse mõjust rasvale; rasvadest haiguste ravis; kolesterooli,
vererõhu ja veresuhkru alandamisest; rasvade mõjust nahale; rasvade seosest
hormoonidega ja palju muud huvitavat ning kasulikku.
Raamatu lõpus saab ülevaate
põnevatest retseptidest. Sealt leiab omatehtud margariini, keetmata pudru,
lõhehamburgerid, ploomipudru, porgandimuffinid ja veel palju muud huvitavat.
Toitumisterapeut ja
terviseteaduste magister Pirjo Saarnia on varem avaldanud raamatuid „Irti
makeanhimosta” („Vabane magusaisust”) ja „Ruoan terveysvaikutukset” („Toidu
mõju tervisele”).
Pirjo Saarnia on meie
põhjanaabrite juures tunnustatud toitumisterapeut ja –teadlane. Ta on mitmete
toitumisalaste raamatute autor ja kirjutanud palju artikleid ajakirjade Hyvä
terveys, ET ja Kotilääkäri. Kuna eestlaste ja soomlaste toitumisharjumused on
sarnased, siis sobivad Pirjo Saarnia raamatud väga hästi ka meile.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar