12. okt 2015

Rasvad terviseks


Pirjo Saarnia

Olulised ja vajalikud teadmised rasvadest.

  • Miks väherasvane toiduvalik pole alati tervislik?
  • Miks väherasvane toiduvalik ei sobi salenejale?
  • Millal muutub taimeõli tervisele kahjulikuks ja millised on õlide erinevused?
·  Millistest rasvhapetest saab abi artriidi ja ekseemi puhul ning mis aitavad parandada hormonaaltasakaalu ja meeleolu?

Uusimate uuringute järgi saab õigete rasvhapetega ära hoida põletikke, ennetada paljusid haigusi ja mõjutada tõhusalt tervist. Sellest raamatust saab asjalikke nõuandeid tervist tugevdavate rasvade kasutamiseks, samuti leidub siin häid rasvu sisaldavaid retsepte.

Raamatus on kolm suurt peatükki:

Rasvad ja toitumistavad
Antakse ülevaade headest ja halbadest rasvadest. Samuti saab vastuse küsimustele: Kas rasvavaba toit on tervislik? Kas rasv teeb paksuks? Antakse ülevaade rasva tarbimisest maailmas. Kuidas tarbivad rasvu soomlased ja šveitslased ja millised on Harvardi toitumissoovitused.

Rasvhapete maailmas
Teises peatükis saab vastuse küsimustele: Kuidas rasvhapped jagunevad? Või ja munad- head või halvad? Samuti on kirjutatud rasvade seosest põletikega; olulistest omega-rasvhapetest- linaseemnest astelpajuni: kala ja liha omega-rasvhapetest; kasulikest pähklitest ja seemnetest; marjade seemneõlidest; kakaost ja tumedast šokolaadist; salakavalatest transrasvadest ning kookos- ja palmiõlist.

Rasvade kasutamine.
Siit peatükist saab vastuse küsimustele: Kui palju rasva on vaja? Kala küpsetatult, toorelt või kapslites? Milliseid rasvu vajab saleneja? Samuti on juttu rasvade kasutamisest pannile ja salatisse; kuumuse mõjust rasvale; rasvadest haiguste ravis; kolesterooli, vererõhu ja veresuhkru alandamisest; rasvade mõjust nahale; rasvade seosest hormoonidega ja palju muud huvitavat ning kasulikku.

Raamatu lõpus saab ülevaate põnevatest retseptidest. Sealt leiab omatehtud margariini, keetmata pudru, lõhehamburgerid, ploomipudru, porgandimuffinid ja veel palju muud huvitavat.

Toitumisterapeut ja terviseteaduste magister Pirjo Saarnia on varem avaldanud raamatuid „Irti makeanhimosta” („Vabane magusaisust”) ja „Ruoan terveysvaikutukset” („Toidu mõju tervisele”).

Pirjo Saarnia on meie põhjanaabrite juures tunnustatud toitumisterapeut ja –teadlane. Ta on mitmete toitumisalaste raamatute autor ja kirjutanud palju artikleid ajakirjade Hyvä terveys, ET ja Kotilääkäri. Kuna eestlaste ja soomlaste toitumisharjumused on sarnased, siis sobivad Pirjo Saarnia raamatud väga hästi ka meile.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar