19. okt 2015

Nisuvaba dieet. Loobu nisust, langeta kehakaalu ja leia tee oma tervise juurde


William Davis, MD

Nisu suur osakaal menüüs on otseselt seotud vööümbermõõdu suurenemisega. Nõuanne vähendada rasva ja kolesterooli tarbimist ning hankida vajalikke kaloreid täisteratoodetest kattub täpselt ajaga, mil meeste ja naiste kehakaal hakkas järsult tõusma. Teravilju on teisigi, miks norida ainult NISU kallal? Asi on selles, et nisu on inimeste jaoks peamine teraviljavalgu gluteeni allikas. Enamik inimesi ei söö kuigi palju rukist, otra, speltat, tritikut, bulgurit, kamutit ega muid vähem levinud gluteeniallikaid. Nisu tarbitakse sada korda rohkem. Ühtlasi on nisul ainulaadseid omadusi, mida teistel teraviljadel pole- omadusi, mis on meie tervisele eriti kahjulikud.

Kas teadsid, et kaks nisusaiaviilu võivad tõsta veresuhkru taset rohkem kui kaks supilusikatäit suhkrut? „Nisuvaba dieet“ näitab, kuidas nisust – ka väidetavalt tervislikust täisteranisust – loobumine aitab jäädavalt langetada kehakaalu ning võib lahendada kõikvõimalikke tervise- ja seedehäireid.

Dr William Davis, toetudes aastakümnete vältel läbi viidud kliinilistele uuringutele ja hämmastavatele tulemustele, mida on saanud tuhandeid nisust loobunud patsiente jälgides, näitab veenvalt, et see levinud toiduaine ei mõju inimesele hästi.

Sajandeid inimeste toidusedelis olulist rolli mänginud nisust loobumine teeb sind saledamaks, targemaks, väledamaks ja õnnelikumaks. Kehakaal võib langeda kiiremini, kui sa eales oleksid osanud ette kujutada. Peale selle kaotad silmatorkava, kahjuliku, diabeeti, põletikke ja piinlikkust tekitava rasvakihi kõhult. Sa ei pea selleks nälgima ega end eriliselt piirama ning lisaboonusena kaovad muudki terviseprobleemid.

Nisuvaba dieediga kaasneb palju olulisi häid tulemusi, sealhulgas:

• 5, 10 või koguni 15 kilogrammi kehakaalu kadu esimese paari kuuga
• insuliiniresistentsuse sündroomi ja 2. tüüpi diabeedi leevenemine
• paranemine soolestikuhaigustest, nagu haavandiline koliit ja tsöliaakia 
 üldkolesterooli ja LDL-kolesterooli taseme oluline langus
• nahaprobleemide (psoriaasist suuhaavanditeni) kadumine ja juuste väljalangemise peatumine
• põletike ja reumatoidartriidiga kaasneva valu vähenemine

Raamatu lõpus on valik retsepte, mis hõlbustab sinu teekonda nisuvaba eluni. Valikus on nii magusaid (valge suhkur on asendatud kunstlike, tervisele kahjutute magusainetega) kooke kui ka vormiroogasid. Ilma nisuta nt  linaseemnevrapp( lk. 207), müsli (lk. 211), nisuvaba pitsa lillkapsa põhjaga (lk.212) ja palju muud huvitavat!

Kergesti loetav, mõtlemapanev ja põhjalikele uuringutele toetuv „Nisuvaba dieet“ vaatleb uudse nurga alt tänapäeva üht tõsiseimat terviseprobleemi.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar