Kaval kokk. Lihtsaid ja nutikaid viise laste
lemmiktoidud tervislikuks muuta
Andra Kalda
Hoiad
käes raamatut, mis suunab pere söömistavad tervislikele radadele. Et laste
söömisharjumused saavad just alguse kodust, tasub nende toidulauda katta
erilise hoolega. Tervislik toit aga ei tähenda, et lastele peaks keelatud olema
nende lemmiktoidud. Vaata, kuidas valmistada maitsvalt ja tervislikult pitsat,
burgereid, näkse, pannkooke, küpsiseid või limonaadi nii, et kogu pere jääks
rahule. Lisaks leiad siit nippe ja retsepte igapäevamenüü koostamiseks,
kasulikke soovitusi ja õpetlikke mänge.
Kuidas vähendada suhkrut laste
toidulaual:
- Magusaisu
leevendamiseks paku kuivatatud puuvilju või puuvilja- ja marjasorbetti
- Limonaadide ja
mahlajookide asemel paku isevalmistatud karastavaid jooke
- Kookide ja tortide
valmistamisel kasuta vähem suhkrut ning lisa täidisele marju ja puuvilju
- Asenda moos, marmelaad
ja mesi saia peal puuviljade või isetehtud maapähklivõi ning marjavõidega
- Puuviljakonservide
hulgast eelista omas mahlas tooteid siirupis toodetutele
- Valmista ise täisteramüslit seemente ja pähklitega!
Raamatust leiad peatükkidena:
- Hommikusöögid (jogurtid, pudrud, smuutid, müsli,
hommikuleivad ja katted, pannkoogid, munatoidud)
- Lõuna- ja
õhtusöögid (lihapallid, liha-
ja kalaroad, liha ja kala kõrvale, salatid ja supid)
- Suupisted ja
vahepalad
- Magusad ampsud
(purgikoogid)
- Isetehtud limonaadid, jääteed ja karastavad mahlajoogid
Retseptid
Hommikuks sobivad kiired kaera-kodujuustumuffinid (lk. 64),
mille põhikomponentideks on vaid muna, kaerahelbed, kodujuust ja õli. Tainale
võid vastavalt soovile lisada erinevaid ürte, köömneid, pähkleid ja seemneid.
Neutraalse maitsega
hommikumuffinite ja pannkookide peale sobib mesine sõstravõi (lk. 73), mis koosneb 82% taluvõist, mustadest
sõstardest ja meest. Enne serveerimist pane või külma tahenema!
Liha ja kala kõrvale sobib hästi kartulipuder küüslaugu ja spinatiga
(lk. 115). Selle valmistamiseks keeda kartulid soolases vees pehmeks, lisa külm piim, mikserda puduks. Lisa segule pannil õlis kuumutatud küüslauk ja spinat.
Maitsesta soolaga. Sega spinat pudru hulka.
Maitsvaid riivsalati kooslusi:
- kaalikas + porgand + muskaatkõrvits + õun
- valge redis + pirn + varsseller + petersell
- toores peet + õun + küüslauk + tüümian
Absoluutselt jahuvaba lillkapsapõhjal pitsa (lk. 140) on üks
kaval petutoit lastele ja tervislikum ka! Põhjaks vajad: lillkapsast,
parmesani, soola, muna. Soovi korral ka hakitud ürte ja pressitud
küüslauguküüne. Katteks vajad: tomatipastat, õhukesi singiviile või
küpsetatud kana, maisiteri, paprikat ja riivitud juustu.
Porgandiburgerid basiilikupesto ja marineeritud kurgiga (lk. 142)
sobivad kenasti taimetoitlastele. Burgerite jaoks vajad: porgandit,
küüslauku, riivleiba või jahu, muna, soola ja õli praadimiseks. Jogurtikastme
valmistamiseks vajad Kreeka või Türgi jogurtit, rohelist sibulat, mahedat
sinepit, soola ja pipart. Pane kokku täisterakukkel, basiilikupesto,
marineeritud kurk. Lao komponendid kihiti ja kinnita need hambatikuga!
Magusaks ampsuks on hea
valmistada rukkiküpsiseid. Küpsiste
jaoks vajad kookosrasva või võid, rukkijahu, nisujahu, kookospalmi suhkrut,
kaneeli, soodat, soola, külma vett ja tumedat šokolaadi. Kuidas neid täpsemat
valmistada, sellest loe lk. 150.
Kui lastel tekib jäätiseisu, on
hea neile valmistada triibulisi
smuutipulki (lk. 156). Esimene kiht: kiivi + avokaado; Teine kiht:
banaan + mustad sõstrad + mesi. Kolmas kiht: pirn + mangopüree.
Huvitavaid kooslusi maitsevee
tegemiseks (lk. 160):
- värske kurk + vaarikad + laimi mahl
- riivitud ingver + mesi + sidruniviilud + õunakoor
- peotäis muditud mustsõstralehti + suvemarjad
Rabarberilimonaad (lk. 161)
valmib rabarberist, meest, gaseeritud veest ja jääkuubikutest. Värskendav jook
on hea alternatiiv poe-limonaadidele.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar