Kõik mahlaks. Värskelt pressitud mahlad
terviseks ja nautimiseks
Anneli Kõiv
Selles raamatus on:
- üle saja kasuliku ja lihtsa mahlaretsepti koos tervislike nõuannete ja valmistamisõpetustega
- täpsed juhised kolmepäevase mahlarestardi tegemiseks
- põhiliste mahlakomponentide loetelu koos kasulike omaduste kirjeldusega
- soovitused erinevate viljade asendamiseks retseptides
- lihtne ülevaade vitamiinidest, mineraalidest ja fütotoitainetest
- mahlapresside ostujuht
Raamatust leiad ideid, kuidas valmistada:
- meelepäraseid toormahlu ja tervislikke püreesid lastele
- jahutavaid suvejooke, mahlajääd ja jäätist
- pähklipiima ja šokolaadijooki, hummust ja hernetampi
Siin on maitsvaid mahlasid:
- immuunsuse turgutamisekseks
- ilusa naha, kaunite juuste ja säravate silmade heaks
- kaalualandamiseks ja seedimise korrastamiseks
- rahuliku une saavutamiseks
- tugevate luude ja tervete hammaste heaks
- terve südame heaks
- nohu ja köhaga võitlemiseks
- energia taastamiseks
Immuunsuse turgutajaks:
Allergiamahl, mis koosneb: ingverist, sidrunist, küüslaugust ja
värskest kurgist. Hea mahl kevadeks. Täpsemalt loe mahla valmistamisest lk. 73
Immuunsuseturgutaja (lk. 77) koosneb: porgandist, oranžist paprikast,
punasest greibist. Valmis mahlale lisa külmpressitud õli (linaseemne-,
avokaado-, kõrvitsaseemne-, kreeka pähkli vms õli)
Maitsev köharohi (lk. 85) koosneb: ananassist, ingverist, sidrunist
ja apelsinist. Maitsev köharohi on viirustevastase toimega ja lahtistab röga.
Ilusa naha, küünte ja juuste
heaks:
Roheline ilunektar (lk. 115) koosneb: õuntest, spinatist,
sidrunist, lutserniidusest ja
brokolist. Spinat toetab head väljanägemist raua ja magneesiumiga,
brokoli lisab kaltsiumi, idandid tsinki ja biotiini, õunad ja sidrun
C-vitamiini.
Seedimise ergutamiseks:
Korralik roheline hommikueine (lk. 135) koosneb: rohelisest õunast,
ananassist, värskest kurgist, sellerivarrest, avokaadost. Kui lisad mahlale
kanepiproteiini või kooritud kanepiseemneid, saad lisaks taimsetele
proteiinidele rauda, magneesiumi, fosforit, omega-3, kaltsiumi ja B-rühma
vitamiine.
Klorofüllium (lk. 143) koosneb: sellerivartest, spinatist,
lehtkapsast, idanditest, hapukast õunast ja kurgist. Mahl puhastab organismi ja
on tugev diureetikum. Lisaks soodustab see ka jääkainete väljutamist
Rasvad põlema (lk. 155) koosneb: sellerivartest, peedist,
porgandist, hiina lehtnaerist ehk paksoi´st, ingverist, sidrunist või laimist ja
kurgist.
Terve südame heaks:
Südamnetoonik (lk. 121) koosneb: arooniatest, õunast ja porgandist.
Antioksüdantide ja fütokemikaalide poolest rikkad porgand ja arooniad aitavad vähendada
südame ja veresoonkonnahaigustesse haigestumise riski.
Kuldne süda (lk. 127) koosneb: mangost, kõrvistsast või kantaluupmelonist,
aprikoosidest ja apelsinist. Mango on suurepärane kaaliumi allikas, aidates
kaitsata südant ja reguleerides vererõhku. See mahl teeb head südamele ja paneb
ka silmad särama.
Purpursüda (lk. 129) koosneb granaatõuna seemnetest ja värskest
peedist. On teada, et granaatõun sisaldab palju vajalikke antioksüdante, mis
kaitsevad meid südamehaiguste ja enneaegse vananemise eest.
Tervete luude heaks:
Luud tugevaks ja silmad säravaks (lk. 105) Sellise mahla tegemiseks
vajad: punast peakapsast, sidrunit, spinatit, brokolit ja sellerivarsi. Nii
brokkoli, seller kui spinat sisaldavad märkimisväärsel hulgal kaltsiumi, spinat
lisaks ka magneesiumi, mis omakorda soodustab kaltsiumis imendumist.
Und soodustav:
Punane tervendaja (lk. 99) koosneb: murelitest või viinamarjadest,
peedist ja sidrunist. Jook on tugevalt aluseline ning pärast tõsist
pidusöömaaga aitab keha happe-aluse tasakaalu uuesti paika, peavalu leevendada
ja toob rahuliku une.
Autorist:
ANNELI KÕIV on olnud mahlausku viimased viis aastat. Tema
loomingulistest katsetustest mahlapressiga on kogunenud terve hulk huvitavaid
retsepte, millest väike osa on koondatud selle raamatu vahele.
Soov süveneda ja uurida
toormahlade kasulikku mõju kehale ja vaimule tuleneb autori laiemast huvist
holistilise tervisekäitumise vastu. Ta on õppinud Hiina meditsiini dr Rene
Bürklandi juures ning õpib toitumisnõustamist Anneli Sootsi Tervisekoolis.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar