Söö hästi ja kaota kilosid. Üle 100
retsepti
Patrik Borg, Sirkka Hirvonen
Nautida
toitu ja samal ajal end hästi tunda – see vajab julgust ja pisut ka teadmisi.
Kui kogu aeg kardad, et sööd liiga palju, kuidas sa siis saad ja julged süüa
nii palju kui tahad? Kui mõelda iga hetk, et maitsev toit teeb paksuks, kuidas
siis üldse toitu nautida?
Tegelikult on hästi söömine püsiva kaalujälgimise alus. Hästi söömise all mõeldakse toidu nautimist ja tervislikku toiduvalikut. Selles raamatus on kogutud kokku maitsvad ja tervislikud retseptid ning teadmised sellest, mis on tervislik toit ja kuidas teha õigeid valikuid. Soovime, et naudiksid toitu ja muretseksid vähem, samal ajal kui parandad vähehaaval oma söömisharjumusi.
Patrik Borg ja Sirkka Hirvonen on põhjanaabrite tunnustatud toitumisasjatundjad. Nad on andnud välja palju nõuanderaamatuid ja avaldanud artikleid erinevates välja annetes.
Raamat koosneb kaheksast
peatükist. Antakse nõu, kuidas hästi süües kilosid kaotada ja sellest, et
omavalmistatud toit on püsiva kaalujälgimise alus. Mida kujutab endast kvaliteetne
söömine ja kvaliteetne toit? Erinevate tasandite kaudu tutvustatakse
kaalujälgimisprogrammi. Räägitakse millest tekivad söömisilud ja kuidas neid
kontrolli alla saada. Pakutakse programmi söömisilude taltsutamiseks. Kirsiks
tordil on nädala menüü ja retseptiraamat, mis pakub nii soolaseid kui magusaid
toite ja vahepalasid oma menüü täiendamiseks ja huvitavaid ideesid.
RETSEPTID
Hommikusöögiks sobid hästi
rukki-pohlapuder (lk. 44).
Põhikoostisosadeks on jäme rukkijahu ja pohlad. Lisa veel näpuotsatäis soola ja
pisut suhkrut. Pudru hulka võib segada ka jogurtit, kohupiima või kodujuustu.
Kaval on valmistada seda korraga suurem kogus, siis jätkub ka järgmiseks
päevaks
Köögiviljakokteil (lk. 57) koosneb tomatitest,arbuusist, paprikast,
varssellerist ja petersellist. Maitseks suhkrut ja pisut soola ning tabasco või
tšillikastet.
Toitvatest salatitest on
välja pakkuda soe peedisalat (lk.
58). Salati tarvis vajad: rapsi- või oliivõli, tavalist või punast sibulat,
punast peeti, köögiviljapuljongit. Maitseks soola, pipart ja suhkrut, värsket
või kuivatatud majoraani, rosmariini või basiilikut, veiniäädikat.
Serveerimiseks salatilehti ja peale puistamiseks sinihallitusjuustu.
Taimetoitude menüüs on
näiteks köögiviljakotletid (lk.84),
milleks vajad vett või rasvata piima, rukkiriivleiba, riivitud kartulit,
porgandit, peeti, pastinaaki, juursellerit, sibulat, basiilikut, muna, soola,
jahvatatud musta pipart. Praadimiseks võid ja/või rapsi- või oliiviõli.
Kalatoitudest pakutakse
lahjat juurvilja-kalasuppi (lk.
100), mis valmib porgandist, pastinaagist, juursellerist, kartulist, porrust,
kalapuljongist, vürtsiteradest, loorberilehtedest ja värskest või külmutatud
kalafileest. Peale puista hakitud tilli.
Broileri- ja kalkunitoitudest
pakutakse broileri –lillkapsasuppi
(lk. 126) ja kitsejuustuga täidetud
kalkunitaskuid (lk. 132). Supiks vajad: kanapuljongit,
täisterariisi, broileri rinnafileed või matsestamata fileeribasid, rapsi- või
oliivõli, pisut soola ja jahvatatud musta pipart, rohelist karripastat, lillkapsast,
rohelisi oakaunu, porrut, kookospiima, värsket peterselli või koriandrit.
Kalkunitaskud valmivad:
kalkuni rinnafileest, kitsejuustust, päikesekuivatatud tomatitest, värskest
basiilikust ja/või tüümianist, rapsi- või oliivõlist, soolast ja jahvatatud
mustast piprast, rõõsast koorest ja kanafondist. Serveeri taskud keedetud
köögiviljade ja täisterariisi ning värske salatiga.
Vorsti- ja lihatoidud
Maitsva Ungari vorstihautise (lk. 146)
jaoks vajad: paprikat, sibulat,
küüslauku, kartulit, tomatit,
Krakovi vorsti, rapsi- või oliiviõli, pisut soola ja musta pipart, kuivatatud
punet, värsket punet ja lihapuljongit. Paku hautist koos värske salatiga.
Pestoga kaetud lambafilee (lk. 177) jaoks vajad: rapsi- või
oliiviõli, lamba välisfileed, pisut soola ja musta pipart, purustatud
küüslauguküüst, paar hakitud basiilikuoksa, pestot ja rukkiriivleiba. Lõika
fileed viiludeks ja paku näiteks ahjus küpsetatud kartulisektorite, kedetud
köögiviljade ja värske salatiga.
Magustoidud lõpetavad
maitsva eine ja aitavad magusaisu ohjes hoida. Ära söö seda toidukordade vahel
ja näljasena!
Tervislik šokolaadivaht (lk. 190) valmib rasvatust piimast,
maisitärklisest, kakaopulbrist (suhkruta), suhkrust, vaniljesuhkrust ja
munavalgest.
Rukki-tiramisu (lk. 192) koosneb
näkileivast, apelsini mahlast, maitsestamata väherasvasest toorjuustust, apelsinidest,
suhkrust, vaniljesuhkrust ja vahustatavast vaniljekastmest. Serveeri
näikileivapuruga.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar