28. märts 2016

Söö hästi ja kaota kilosid. Üle 100 retsepti


Patrik Borg, Sirkka Hirvonen

Nautida toitu ja samal ajal end hästi tunda – see vajab julgust ja pisut ka teadmisi. Kui kogu aeg kardad, et sööd liiga palju, kuidas sa siis saad ja julged süüa nii palju kui tahad? Kui mõelda iga hetk, et maitsev toit teeb paksuks, kuidas siis üldse toitu nautida?
 
Tegelikult on hästi söömine püsiva kaalujälgimise alus. Hästi söömise all mõeldakse toidu nautimist ja tervislikku toiduvalikut. Selles raamatus on kogutud kokku maitsvad ja tervislikud retseptid ning teadmised sellest, mis on tervislik toit ja kuidas teha õigeid valikuid. Soovime, et naudiksid toitu ja muretseksid vähem, samal ajal kui parandad vähehaaval oma söömisharjumusi.
 
Patrik Borg ja Sirkka Hirvonen on põhjanaabrite tunnustatud toitumisasjatundjad. Nad on andnud välja palju nõuanderaamatuid ja avaldanud artikleid erinevates välja annetes.

Raamat koosneb kaheksast peatükist. Antakse nõu, kuidas hästi süües kilosid kaotada ja sellest, et omavalmistatud toit on püsiva kaalujälgimise alus. Mida kujutab endast kvaliteetne söömine ja kvaliteetne toit? Erinevate tasandite kaudu tutvustatakse kaalujälgimisprogrammi. Räägitakse millest tekivad söömisilud ja kuidas neid kontrolli alla saada. Pakutakse programmi söömisilude taltsutamiseks. Kirsiks tordil on nädala menüü ja retseptiraamat, mis pakub nii soolaseid kui magusaid toite ja vahepalasid oma menüü täiendamiseks ja huvitavaid ideesid.

RETSEPTID

Hommikusöögiks sobid hästi rukki-pohlapuder (lk. 44). Põhikoostisosadeks on jäme rukkijahu ja pohlad. Lisa veel näpuotsatäis soola ja pisut suhkrut. Pudru hulka võib segada ka jogurtit, kohupiima või kodujuustu. Kaval on valmistada seda korraga suurem kogus, siis jätkub ka järgmiseks päevaks

Köögiviljakokteil (lk. 57) koosneb tomatitest,arbuusist, paprikast, varssellerist ja petersellist. Maitseks suhkrut ja pisut soola ning tabasco või tšillikastet.

Toitvatest salatitest on välja pakkuda soe peedisalat (lk. 58). Salati tarvis vajad: rapsi- või oliivõli, tavalist või punast sibulat, punast peeti, köögiviljapuljongit. Maitseks soola, pipart ja suhkrut, värsket või kuivatatud majoraani, rosmariini või basiilikut, veiniäädikat. Serveerimiseks salatilehti ja peale puistamiseks sinihallitusjuustu.

Taimetoitude menüüs on näiteks köögiviljakotletid (lk.84), milleks vajad vett või rasvata piima, rukkiriivleiba, riivitud kartulit, porgandit, peeti, pastinaaki, juursellerit, sibulat, basiilikut, muna, soola, jahvatatud musta pipart. Praadimiseks võid ja/või rapsi- või oliiviõli.

Kalatoitudest pakutakse lahjat juurvilja-kalasuppi (lk. 100), mis valmib porgandist, pastinaagist, juursellerist, kartulist, porrust, kalapuljongist, vürtsiteradest, loorberilehtedest ja värskest või külmutatud kalafileest. Peale puista hakitud tilli.

Broileri- ja kalkunitoitudest pakutakse broileri –lillkapsasuppi (lk. 126) ja kitsejuustuga täidetud kalkunitaskuid (lk. 132). Supiks vajad: kanapuljongit, täisterariisi, broileri rinnafileed või matsestamata fileeribasid, rapsi- või oliivõli, pisut soola ja jahvatatud musta pipart, rohelist karripastat, lillkapsast, rohelisi oakaunu, porrut, kookospiima, värsket peterselli või koriandrit.
Kalkunitaskud valmivad: kalkuni rinnafileest, kitsejuustust, päikesekuivatatud tomatitest, värskest basiilikust ja/või tüümianist, rapsi- või oliivõlist, soolast ja jahvatatud mustast piprast, rõõsast koorest ja kanafondist. Serveeri taskud keedetud köögiviljade ja täisterariisi ning värske salatiga.

Vorsti- ja lihatoidud
Maitsva Ungari vorstihautise (lk. 146) jaoks vajad: paprikat, sibulat, küüslauku, kartulit, tomatit, Krakovi vorsti, rapsi- või oliiviõli, pisut soola ja musta pipart, kuivatatud punet, värsket punet ja lihapuljongit. Paku hautist koos värske salatiga.

Pestoga kaetud lambafilee (lk. 177) jaoks vajad: rapsi- või oliiviõli, lamba välisfileed, pisut soola ja musta pipart, purustatud küüslauguküüst, paar hakitud basiilikuoksa, pestot ja rukkiriivleiba. Lõika fileed viiludeks ja paku näiteks ahjus küpsetatud kartulisektorite, kedetud köögiviljade ja värske salatiga.

Magustoidud lõpetavad maitsva eine ja aitavad magusaisu ohjes hoida. Ära söö seda toidukordade vahel ja näljasena!

Tervislik šokolaadivaht (lk. 190) valmib rasvatust piimast, maisitärklisest, kakaopulbrist (suhkruta), suhkrust, vaniljesuhkrust ja munavalgest.

Rukki-tiramisu (lk. 192) koosneb näkileivast, apelsini mahlast, maitsestamata väherasvasest toorjuustust, apelsinidest, suhkrust, vaniljesuhkrust ja vahustatavast vaniljekastmest. Serveeri näikileivapuruga.







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar