Vürtsikas toit. 140 särtsakat ja
tervislikku retsepti
Rachel Lane, Ting Morris
140 retsepti dipikastete ja
salsade, suppide, salatite, liha ja kana, mereandide, taimetoitude ning isegi
magustoitude valmistamiseks. Enamikele toitudele annab tulisust tšillipipar,
kuid lisaks on kasutatud ka paljusid teisi vürtse, mis annavad igale roale
omapärase, kordumatu maitse. Oluline on meeles pidada ka seda, et vürtsikas
toit pole mitte ainult maitsev, vaid ka kasulik – kui oled külmetunud, aitab
see hingamisteid avada; lisaks ergutavad vürtsid seedimist.
Ø
Raamatust leiad
mitmeid rahvusroogasid kogu maailmast nagu näiteks indiapärased karrikastmed,
vürtsikas satay, vindaloo Lähis-Ida hummus või Põhja-Aafrika tagine.
Retseptide hulgas
on mitmeid eksootilisi vürtsikastmeid ja -segusid nagu harissa, zough,
guacamole ja erinevad salsad.
Lisaks
pakume mitmeid klassikalisi retsepte nagu tom yum supp, chilli con carne, cheviche ja
nacho’d ubadega.
Proovi ka põnevaid ja uudseid retsepte nagu grillitud
maisitõlvikud tšillivõiga, krevetid tainas, täidetud kammkarbid ja brownie’d
tšilliga.
Raamat keskendub eelkõige sellele, kuidas valmistada kodus kiiresti
tervislikku toitu.
Raamatus on retseptid jagunenud erinevatesse peatükkidesse:
1. Salsad,
dipid ja vürtsisegud
2. Eelroad
ja vahepalad
3. Supid
ja salatid
4. Mereannid
5. Looma-
ja linnuliha
6. Taimetoidud
7. Magustoidud
ja joogid
Retseptid
Maroko hummuse jaoks vajad sibulat, vett, safranit, konserveeritud kikerherneid, sidruni mahla, külmpress oliiviõli, küüslauku, tahini´t, jahvatatud vürtsköömneid, Cayenne´i pipart, soola ja musta pipart ja tulist paprikapulbrit kaunistamiseks. Kuidas seda valmistada, loe täpsemalt lk. 24.
Maroko hummuse jaoks vajad sibulat, vett, safranit, konserveeritud kikerherneid, sidruni mahla, külmpress oliiviõli, küüslauku, tahini´t, jahvatatud vürtsköömneid, Cayenne´i pipart, soola ja musta pipart ja tulist paprikapulbrit kaunistamiseks. Kuidas seda valmistada, loe täpsemalt lk. 24.
Tuline spinatisupp (lk. 84) valmib külmpressitud oliiviõlist,
punasest Sibulast, küüslaugust, paprikapulbrist, tšillikauntest (punane ja
roheline), jahvatatud vürtsköömnetest, hakitud petersellist, hakitud värskest
piparmündist, köögiviljapuljongist, marineeritud jalapeno piprast, värskest
spinatist, sidruni/laimi looreest ning mahlast. Serveerimiseks maitsestamata jogurtit.
Ananassisalat ingveri ja tšilliga (lk. 114) sobib
hästi eelroaks, kuid sobib ka mereandise ja liha kõrvale. Salat koosneb:
ananassist, kurgist, hakitud värskest petersellist, rohelisest tšillikaunast,
hakitud ingverijuurest, küüslaugust, värskelt pressitud laimimahlast.
Krevetid harissaga (lk. 136) valmivad köögiviljapuljongist, kuskussist,
külmpressitud oliiviõlist, sibulast, harissast (vt retsepti lk. 30), tomatist,
Serveerimiseks maitsestamata jogurtit ja hakitud värsket koriandrit.
Vürtsikas veiselihahautis on täiuslik roog külmal talveõhtul. Paku kõrvale aurutatud või keedetud kartuleid või riisi. Hautise jaoks vajad taimeõli, veise kaela- või abaliha, sibulat, punast või rohelist tšillikauna, küüslauku, kartulit, porgandit, köögiviljapuljongit, tomatit, kapsast, mett, hakitud värsket peterselli, soola ja värskelt jahvatatud pipart. Kuidas roog täpsemalt valmib, seda loe lk. 198.
Vürtsikas veiselihahautis on täiuslik roog külmal talveõhtul. Paku kõrvale aurutatud või keedetud kartuleid või riisi. Hautise jaoks vajad taimeõli, veise kaela- või abaliha, sibulat, punast või rohelist tšillikauna, küüslauku, kartulit, porgandit, köögiviljapuljongit, tomatit, kapsast, mett, hakitud värsket peterselli, soola ja värskelt jahvatatud pipart. Kuidas roog täpsemalt valmib, seda loe lk. 198.
Mungoahautis (lk. 266) valmib mungubadest, taimeõlist, punasest
sibulast, küüslaugust, kõrvitsast, rohelisest paprikast, konservtomatitest,
rohelisest tšillist, Cayenne´i piprast, köögiviljapuljongist (vt lk 96),
soolast ja värskelt jahvatatud mustast piprast.
Särtsakas lassi (lk. 292) jaoks vajad küpset mangot, punast
tšillikauna, maitsestamata jogurtit, petti või piima, mett, laimi koort ja
mahla. Kaunistuseks üks väike punane tšillikaun.
Riisipuding kookospiima ja vürtsidega (lk. 304) koosneb võist, pudruriisist, kaneelist,
jahvatatud vürtsidest (kardemon, ingver, nelkpipar), piimast, suhkrust ja
kookospiimast. Kaunistuseks sobivad hästi röstitud mandlid.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar