1. märts 2016

Vürtsikas toit. 140 särtsakat ja tervislikku retsepti


Rachel Lane, Ting Morris

140 retsepti dipikastete ja salsade, suppide, salatite, liha ja kana, mereandide, taimetoitude ning isegi magustoitude valmistamiseks. Enamikele toitudele annab tulisust tšillipipar, kuid lisaks on kasutatud ka paljusid teisi vürtse, mis annavad igale roale omapärase, kordumatu maitse. Oluline on meeles pidada ka seda, et vürtsikas toit pole mitte ainult maitsev, vaid ka kasulik – kui oled külmetunud, aitab see hingamisteid avada; lisaks ergutavad vürtsid seedimist.

Ø      Raamatust leiad mitmeid rahvusroogasid kogu maailmast nagu näiteks indiapärased karrikastmed, vürtsikas satay, vindaloo Lähis-Ida hummus või Põhja-Aafrika tagine.

Retseptide hulgas on mitmeid eksootilisi vürtsikastmeid ja -segusid nagu harissa, zough, guacamole ja erinevad salsad.

 Lisaks pakume mitmeid klassikalisi retsepte nagu tom yum supp, chilli con carne, cheviche ja nacho’d ubadega.

 Proovi ka põnevaid ja uudseid retsepte nagu grillitud maisitõlvikud tšillivõiga, krevetid tainas, täidetud kammkarbid ja brownie’d tšilliga.

 Raamat keskendub eelkõige sellele, kuidas valmistada kodus kiiresti tervislikku toitu.

Raamatus on retseptid jagunenud erinevatesse peatükkidesse:
1.      Salsad, dipid ja vürtsisegud
2.      Eelroad ja vahepalad
3.      Supid ja salatid
4.      Mereannid
5.      Looma- ja linnuliha
6.      Taimetoidud
7.      Magustoidud ja joogid

Retseptid

Maroko hummuse
jaoks vajad sibulat, vett, safranit, konserveeritud kikerherneid, sidruni mahla, külmpress oliiviõli, küüslauku, tahini´t, jahvatatud vürtsköömneid, Cayenne´i pipart, soola ja musta pipart ja tulist paprikapulbrit kaunistamiseks. Kuidas seda valmistada, loe täpsemalt lk. 24.

Tuline spinatisupp (lk. 84) valmib külmpressitud oliiviõlist, punasest Sibulast, küüslaugust, paprikapulbrist, tšillikauntest (punane ja roheline), jahvatatud vürtsköömnetest, hakitud petersellist, hakitud värskest piparmündist, köögiviljapuljongist, marineeritud jalapeno piprast, värskest spinatist, sidruni/laimi looreest ning mahlast. Serveerimiseks maitsestamata jogurtit.

Ananassisalat ingveri ja tšilliga (lk. 114)  sobib hästi eelroaks, kuid sobib ka mereandise ja liha kõrvale. Salat koosneb: ananassist, kurgist, hakitud värskest petersellist, rohelisest tšillikaunast, hakitud ingverijuurest, küüslaugust, värskelt pressitud laimimahlast.

Krevetid harissaga (lk. 136) valmivad köögiviljapuljongist, kuskussist, külmpressitud oliiviõlist, sibulast, harissast (vt retsepti lk. 30), tomatist, Serveerimiseks maitsestamata jogurtit ja hakitud  värsket koriandrit.

Vürtsikas veiselihahautis
on täiuslik roog külmal talveõhtul. Paku kõrvale aurutatud või keedetud kartuleid või riisi. Hautise jaoks vajad taimeõli, veise kaela- või abaliha, sibulat, punast või rohelist tšillikauna, küüslauku, kartulit, porgandit, köögiviljapuljongit, tomatit, kapsast, mett, hakitud värsket peterselli, soola ja värskelt jahvatatud pipart. Kuidas roog täpsemalt valmib, seda loe lk. 198.

Mungoahautis (lk. 266) valmib mungubadest, taimeõlist, punasest sibulast, küüslaugust, kõrvitsast, rohelisest paprikast, konservtomatitest, rohelisest tšillist, Cayenne´i piprast, köögiviljapuljongist (vt lk 96), soolast ja värskelt jahvatatud mustast piprast.

Särtsakas lassi (lk. 292) jaoks vajad küpset mangot, punast tšillikauna, maitsestamata jogurtit, petti või piima, mett, laimi koort ja mahla. Kaunistuseks üks väike punane tšillikaun.

Riisipuding kookospiima ja vürtsidega (lk. 304) koosneb võist, pudruriisist, kaneelist, jahvatatud vürtsidest (kardemon, ingver, nelkpipar), piimast, suhkrust ja kookospiimast. Kaunistuseks sobivad hästi röstitud mandlid. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar