28. apr 2016

Taimsed argiroad


Britt Paju













Vitamiinidest ja mineraalainetest pakatav taimne toit ei ole ainult täistaimetoiduliste pärusmaa, vaid sobib rikastama meie kõigi toidulauda.
Käesolev raamat soovib näidata, et taimne toit on maitsev, toitev ja valmib sageli kiiresti- see teeb taimetoidust suurepärase kaaslase üheks-kaheks või lausa kolmeks toidukorraks päevas. Sobivaid retsepte leiavad kindlasti nii täistaimetoidulised kui ka vegetaarlastest lugejad.

Siinsete retseptide hulgas on :
  • lihtsad hommikusöögid
  • toitvad supid
  • salatid
  • koogid-magustoidud

Hea ja kvaliteetse toidu tegemine algab põhikoostisainetest, seepärast olen raamatusse lisanud loetelu toiduainetest, mida oma köögikappi võiks varuda. Leiad nippe ja nõuandeid, mis on abiks igapäevakokkamisel.

Britt Paju
Retseptid

Kaerahelbepuder kookospiima ja oliivõliga (lk.21) Tegemist on täiesti tavalise kaerahelbepudruga, mille valmistamisel on kasutatud kookospiima. Pudru serveerimiseks kasuta samuti kookospiima, oliivõli ja tšiiaseemeid. Soovi korral magusta agaavisiirupi ning meelepäraste marjadega.

Tervisesalat hapukapsa ja röstitud peediga (lk. 33) koosneb: peedist, toortatrast, hapukurgist, porgandist, värskest hapukapsast, jõhvikatest, rukolast, rohelisest sibulast, tillist. Maitseks köömneid ja musta pipart ja õli. Kastmeks: oliivõli, mett, teralist sinepit, hapukurki ja soola-pipart.

Roheline supp (lk. 47) valmib porrust, kookos- või oliivõlist, brokkolist, kookospiimast, köögiviljapuljongist, hernestest, värskest spinatist, laimi mahlast, basiiliku või koriandrilehtedest, soolast-piprast. Serveeri kookospiima ja ürtidega.

Hirsi-kõrvitsapilaff (lk. 53) valmib kõrvitsast, sibulast, küüslaugust, oliivõlist, hirsist, veest/köögiviljapuljongist, sidruni mahlast, feta juustust. Lisa sool-pipar, kuivatatud pune, hakitud petersell, kuivatatud jõhvikad või granaatõunaseemned. 

Baklažaani-paprika ahjuroog (lk. 65) koosneb: punasest sibulast, küüslaugust, baklažaanist, paprikast, kikerhernestest, punest, vürtsköömnetest, jahvatatud koriandriseemnetest, oliivõlist, sidrunist, tahhiinist, paksemast jogurtist, soolast-piprast ja hakitud petersellist.

Rukkikrõbedik marjadega (lk. 71) koosneb: võist/margariinist, rukkihelvestest, rukki- või speltajahust, 100%-lisest kakaopulbrist, rahineerimata roosuhkrust, meelepärastest marjadest, nt. vaarikad, kirsid, mustsõstrad

Avokaado-šokolaadikook (lk. 73) valmib nii: võta põhjaks digestiivküpsiseid, võid/margariini ja 100% kakaopulbrit. Katte jaoks vajad 300 g tumedat šokolaadi, kookospiima, rafineerimata roosuhkrut (soovi korral), vanillisuhkrut ja avokaadot.

Banaani-maapähklileib (lk. 77) koosneb: banaanist, kookosõlist, õunapüreest, maapähklivõist, toor-roosuhkrust, speltajahust, kuivatatud jõhvikatest. Lisa veel näpuotsaga soola, soodat ja küpsetuspulbrit. Peale banaan ja pruun roosuhkur.

Oa-pähklibrownie´de (lk. 79) valmistamiseks vajad metspähkleid, kakaopulbrit, küpsetuspulbrit, näpuotsaga soola, punaseid konservube, muna, oliivi- või viinamarjaseemneõli, rafineerimata roosuhkrut, vanillisuhkrut ja tumedat šokolaadi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar