9. mai 2016

LCHF. Hea enesetunne rasvarikkast ja süsivesikutevaesest toidust


Kadi Kõiv

See raamat räägib süsivesikutevaesest ja rasvarikkast toitumisest ehk LCHF (Low Carb High Fat) – LCHF-toitumine on viimasel ajal suurt populaarsust kogunud, sest seda on lihtne järgida: jäta vaid suhkur, leib ja kartul söömata ning täida kõht maitsva ja rammusa yoidu ehk muna, liha, kala ja köögiviljadega. Tarbi julgelt häid rasvu ning tervis tuleb, kilod kukuvad ja meel on rõõmus.

LCHF põhineb insuliiniteoorial- kui hoida veresuhkrutase stabiilselt madalal (= tarbida vähe süsivesikuid), läheb keha kergesti rasvapõletusrežiimile, mis tähendab, et organism hakkab energiat ammutama oma rasvavarudest. Sa sööd siis, kui sul on kõht tühi, ja lõpetad, kui saabub küllastustunne.

LCHF´i taldrikureegel näeb ette käelaba suurust tükki liha/kala/muna, sama palju maa peal kasvavaid köögivilju ja head rasvast kastet (valmistatud nt vahukoorest, võist oliivi- või kookosõlist).

Retseptid

HOMMIKUSÖÖGID

Lõhesalat vutimunadega (lk. 26) koosneb avokaadost, kuumsuitsulõhest, kirsstomatitest, vutimunadest, kapparitest, rukola- ja spinatilehtedest ja kodusest majoneesist.

Kohvimaitselise chiapudingu (lk. 34) jaoks vajad: külma musta kohvi, kookoskoort, tahhiinit ehk seesamipastat, Bourboni vanillipulbrit, Bakery+ magustajat (müüakse LCHF poes www.lchfpood.ee ), chiaseemenid, Ceyloni kaneeli ja garneeringuks jõhvikaid.

Pannkoogid kaneelivõiga (lk. 38). Pannkoogid valmivad munast, vahukoorest, sulatatud võist või kookosrasvast ja fiberhuski´st (müüakse LCHF poes www.lchfpood.ee ). Kanelivõi valmistamiseks sega toasoe või Ceyloni kaneeliga.

LÕUNA- JA ÕHTUSÖÖGID

Indiapärane kanakarri lillkapsariisiga (lk. 52) Kaste koosneb: mugulsibulast, küüslaugust, võist, kana kintulihast, purustatud tomatitest, kookospiimast, punasest karripastast, kaneelist, karrist, Maitseks soola ja pipart ja näpuotsatäis Bakery+ magustajat (müüakse LCHF poes www.lchfpood.ee). Lillkapsariis koosneb lillkapsast, soolast, karrist ja võist.

Kana kintsuliha sinihallitusjuustu- ja porrukastmes (lk. 69) valmisatmiseks vajad: kana kintsuliha, võid. Soola-pipart, porrulauku, hapukoort, vahukoort, sinihallitusjuustu, kondipuljongit.

Tomati-peekonisupp juustukrõpsudega (lk. 84). Supi jaoks vajad: küüslauku, oliivõli, purustatud tomateid, tomatipastat, vett, kondipuljongit, tšillipastat, soola, valget pipart, suitsupeekonit. Serveerimiseks värsket hakitud peterselli ja hapukoort. Juustukrõpsude  jaoks vajad viilutatud Emmentali juustu, mis tuleb neljaks lõigata ja ahjus küpsetada.


MAGUSTOIDUD

Kaneelisaiad (lk. 104) Tainas koosneb: toasoojast võist, munast, kookosjahust, kardemonist, a Bakery+ magustajast (või Sötini magustajast). Kaneelivõi jaoks vajad toasooja võid, Bakery+ magustajat (või Sötini magustajat), Ceyloni kaneeli. Kaunistuseks kookoshelbeid.

Šokolaadikook (lk. 114) valmib: tumedast šokolaadist, võist, munast, Bourboni vanillipulbrist, Bakery+ magustajast. Serveerimiseks marju ja vahukoort.

Rabarberi-kaneelimuffinid (lk. 118) koosnevad: munast, Bakery+ magustajast, vahukoorest, sulataud võist, kookosjahust, mandlijahust, fiberhuskist, küpsetuspulbrist, rabarberist ja Ceyloni kaneelist.


LEIVA ASEMEL

Tume linaseemneleib pähklitega (lk. 128) koosneb: purustatud linaseementest, fiberhuskist, küpsetuspulbrist, soolast, leivamaitseainest. Pekaani- või Kreeka pähklitest, hapukoorest ja munast.

Õhulised profiberist kuklid (lk. 134) valmivad: võist, munast, rasvasest jogurtist või hapukoorest, soolast, küpsetuspulbrist, mandlijahust, profiberist, fiberhuskist ja mooniseemnetest

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar