LCHF. Hea enesetunne rasvarikkast ja
süsivesikutevaesest toidust
Kadi Kõiv
See raamat räägib
süsivesikutevaesest ja rasvarikkast toitumisest ehk LCHF (Low Carb High Fat) – LCHF-toitumine on viimasel ajal suurt
populaarsust kogunud, sest seda on lihtne järgida: jäta vaid suhkur, leib ja
kartul söömata ning täida kõht maitsva ja rammusa yoidu ehk muna, liha, kala ja
köögiviljadega. Tarbi julgelt häid rasvu ning tervis tuleb, kilod kukuvad ja
meel on rõõmus.
LCHF põhineb insuliiniteoorial-
kui hoida veresuhkrutase stabiilselt madalal (= tarbida vähe süsivesikuid),
läheb keha kergesti rasvapõletusrežiimile, mis tähendab, et organism hakkab
energiat ammutama oma rasvavarudest. Sa sööd siis, kui sul on kõht tühi, ja
lõpetad, kui saabub küllastustunne.
LCHF´i taldrikureegel näeb ette käelaba suurust tükki
liha/kala/muna, sama palju maa peal kasvavaid köögivilju ja head rasvast kastet
(valmistatud nt vahukoorest, võist oliivi- või kookosõlist).
Retseptid
HOMMIKUSÖÖGID
Lõhesalat vutimunadega (lk. 26) koosneb avokaadost,
kuumsuitsulõhest, kirsstomatitest, vutimunadest, kapparitest, rukola- ja
spinatilehtedest ja kodusest majoneesist.
Kohvimaitselise chiapudingu (lk. 34) jaoks vajad: külma musta
kohvi, kookoskoort, tahhiinit ehk seesamipastat, Bourboni vanillipulbrit,
Bakery+ magustajat (müüakse LCHF poes www.lchfpood.ee
), chiaseemenid, Ceyloni kaneeli ja
garneeringuks jõhvikaid.
Pannkoogid kaneelivõiga (lk. 38). Pannkoogid valmivad munast,
vahukoorest, sulatatud võist või kookosrasvast ja fiberhuski´st (müüakse LCHF poes www.lchfpood.ee
). Kanelivõi valmistamiseks sega toasoe või Ceyloni kaneeliga.
LÕUNA- JA ÕHTUSÖÖGID
Indiapärane kanakarri lillkapsariisiga (lk. 52) Kaste
koosneb: mugulsibulast, küüslaugust, võist, kana kintulihast, purustatud
tomatitest, kookospiimast, punasest karripastast, kaneelist, karrist, Maitseks
soola ja pipart ja näpuotsatäis Bakery+ magustajat (müüakse LCHF poes www.lchfpood.ee). Lillkapsariis koosneb
lillkapsast, soolast, karrist ja võist.
Kana kintsuliha sinihallitusjuustu- ja porrukastmes (lk. 69)
valmisatmiseks vajad: kana kintsuliha, võid. Soola-pipart, porrulauku,
hapukoort, vahukoort, sinihallitusjuustu, kondipuljongit.
Tomati-peekonisupp juustukrõpsudega (lk. 84). Supi jaoks vajad:
küüslauku, oliivõli, purustatud tomateid, tomatipastat, vett, kondipuljongit,
tšillipastat, soola, valget pipart, suitsupeekonit. Serveerimiseks värsket
hakitud peterselli ja hapukoort. Juustukrõpsude
jaoks vajad viilutatud Emmentali
juustu, mis tuleb neljaks lõigata ja ahjus küpsetada.
MAGUSTOIDUD
Kaneelisaiad (lk. 104) Tainas koosneb: toasoojast võist,
munast, kookosjahust, kardemonist, a Bakery+ magustajast (või Sötini
magustajast). Kaneelivõi jaoks vajad toasooja võid, Bakery+ magustajat
(või Sötini magustajat), Ceyloni kaneeli. Kaunistuseks kookoshelbeid.
Šokolaadikook (lk. 114) valmib: tumedast šokolaadist, võist,
munast, Bourboni vanillipulbrist, Bakery+ magustajast. Serveerimiseks marju ja
vahukoort.
Rabarberi-kaneelimuffinid (lk. 118) koosnevad: munast, Bakery+
magustajast, vahukoorest, sulataud võist, kookosjahust, mandlijahust,
fiberhuskist, küpsetuspulbrist, rabarberist ja Ceyloni kaneelist.
LEIVA ASEMEL
Tume linaseemneleib pähklitega (lk. 128) koosneb: purustatud
linaseementest, fiberhuskist, küpsetuspulbrist, soolast, leivamaitseainest.
Pekaani- või Kreeka pähklitest, hapukoorest ja munast.
Õhulised profiberist kuklid (lk. 134) valmivad: võist, munast,
rasvasest jogurtist või hapukoorest, soolast, küpsetuspulbrist, mandlijahust,
profiberist, fiberhuskist ja mooniseemnetest
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar